08.04.2024 Komentari: 0

Zašto su putovanja sa prijateljicama dobra za zdravlje?

Zašto se kaže da su ženska prijateljstva više od običnih veza? Zašto se oslanjamo na naše prijateljice u teškim trenucima, delimo radosti i tuge s njima, i uvek ih dočekujemo otvorenih srca? Jer nema sumnje da su bliski ženski odnosi, stubovi emocionalnog i mentalnog zdravlja.

A sada zamislite sunce, pesak pod stopalima, smeh koji odjekuje, a u ruci čaša omiljenog koktela. Prijateljice i putovanja - prava formula za osveženje i revitalizaciju duha, kažu stručnjaci. Provođenje vremena u ženskom društvu je lekovito, a neka istraživanja potvrđuju da je jednako važno kao i fizička aktivnost i pravilna ishrana kada je u pitanju dug život. Zato pročitajte zašto su putovanja sa prijateljicama nešto što bi svaka dama trebalo da ima na svom spisku prioriteta. I to već ovog leta.

 

Niko vas ne razume bolje

 

Koliko puta ste se smejale do suza sa svojim prijateljicama? A koliko puta ste im plakale u naručju? Najbolje prijateljice su vaša životna podrška. One su uvek tu da vas slušaju, razumeju i pruže utehu kada vam je najpotrebnija. Nema ništa lepše od osećaja da imate nekoga sa kim možete podeliti sve svoje tajne, strahove i snove.


Ženska prijateljstva pružaju siguran prostor u kojem možete biti potpuno autentični i iskreni. Bez straha od osude ili kritike, možete otvoreno razgovarati o svojim osećanjima i mislima, što je oslobađajuće i terapeutski važno. Zajedničke uspomene, šale, pa čak i tuge, stvaraju duboku povezanost između vas. Osećaj pripadnosti grupi i spoznaja da ste deo nečega većeg od sebe samih, pruža osećaj smisla i svrhe. Zbog svega toga, psiholozi se dugo bave temom važnosti ženskih prijateljstava.

 

A ako vam treba dodatni razlog da otputujete sa njima i tako učvrstite svoje veze, evo onih najvažnijih:

 

Opuštanje i eliminacija stresa.


Šta je bolji način da pobegnete od svakodnevnih briga i stresa nego provod sa svojim prijateljicama na nekom egzotičnom ostrvu ili u prelepom gradu? Odmor, smeh i dobro društvo sigurno će smanjiti napetosti svakodnevice. U odnosu sa prijateljicama, možete biti potpuno autentični i otvoreni. Mogućnost da izrazite svoje misli, osećaje i brige bez straha od osude, oslobađa vas tereta emocionalnog pritiska.

 

Buđenje pozitivnih emocija.


Deljenje srećnih trenutaka sa prijateljicama podstiče oslobađanje endorfina, hormona sreće, koji će vas ostaviti sa osećajem blagostanja i zadovoljstva i nakon putovanja. Takođe, mozak luči oksitocin, hormon koji pojačava povezanost i bliskost.

 

cetiri-drugarice-na-izletu-u-planini

 

Jačanje veza.

 

Prijateljice su vaši najveći navijači i podržavaju vas u svakom segmentu života, a putovanja su prilika za još dublje povezivanje sa njima. Deljenje avantura, izazova i smešnih trenutaka kreira nezaboravne uspomene koje će vaše prijateljstvo učiniti još jačim i čvršćim.

 

Aktivnost i kretanje.


Svakodnevno slušamo kako je fizička aktivnost neophodna za dugovečnost. Razgledanje gradova, istraživanje prirode ili lokalne kuhinje – šta ćete bolje. Putovanja sa prijateljicama evidentno uključuju mnogo aktivnosti i kretanja, što je odlično za vaše fizičko zdravlje.

 

Podsticanje kreativnosti.


Nova okruženja, kulture i iskustva će podstaći vašu kreativnost i inspirisati vas da razmišljate široko. Još ako u to uključite čitanje knjiga, vratićete se kao nova osoba.

 

Poboljšanje mentalne oštrine.


Istraživanje novih mesta, susretanje sa različitim ljudima i suočavanje sa nepoznatim situacijama, izazvaće vas da se suočavate sa novim, a to samo može poboljšati vaše mentalne sposobnosti.

 

Širenje horizonta.


Putovanja su prilika da upoznate različite kulture, tradicije i načine života. Kažu da je Zanzibar putovanje koje inspiriše i da će obogatiti vaš duh, a vašim prijateljicama i vama će omogućiti i da bolje razumete svet oko sebe.

 

Vreme za sebe.

 

Veoma bitna stavka u današnjem brzom vremenu. Kada biste se setili da malo usporite i odvojite vreme za sebe? Otputujte sa prijateljicama, posvetite se sebi i svojim potrebama, bez obaveza i briga koje imate kod kuće.

 

tri-drugarice-na-planinarenju

 

Podsticanje smeha.

 

Smeh je najbolji lek, to smo odavno naučili. Putovanja sa prijateljicama sigurno će vas dovesti do bola u stomaku od smeha i smešnih situacija koje će vam “instant” podići raspoloženje.

 

Stvaranje nezaboravnih uspomena.

 

Na kraju krajeva, putovanja sa prijateljicama ostavljaju neizbrisive uspomene koje će vam pružati osećaj sreće i radosti dugo nakon što se vratite kući.

 

Gde otputovati sa prijateljicama?


Evo nekoliko sjajnih opcija za vaš naredni “girls trip”:

 

Egzotična destinacija:


Ako ste ljubiteljke egzotičnih destinacija poput Tajlanda, Zanzibara, Balija ili grčkih ostrva, onda nema dileme. Ove destinacije su rajska mesta na Zemlji, jer su savršena kombinacija sunca, plaža, uzbuđenja i zabave. Da li možete da se zamislite kako uzdišete pred lepotom Tajlandskih plaža, istražujete drevne hramove na Baliju ili se provodite na nekom od luksuznih letovališta na Grčkim ostrvima? Verujemo da je odgovor potvrdan. Na ovakvim i sličnim mestima ćete napuniti baterije za čitavu narednu godinu. Ako uopšte poželite da se vratite.

 

Gradski getaway:


Ako ste ipak više skloni užurbanom ritmu gradskog života, onda je gradski getaway prava opcija za vas. Neke od svetskih metropola poput Pariza, Rima ili Njujorka ne mogu da dosade. Ove destinacije imaju sve - bogatu kulturu, umetnost od koje zastaje dah, mogućnosti za fantastičan šoping i nezaboravan noćni život. Šetnja čuvenim bulevarima Pariza, istorijskim znamenitostima Rima ili kulturno uzdizanje na predstavama na Brodveju u Njujorku uvek zvuče primamljivo. U gradskim avanturama sa svojim prijateljicama, svaki korak će biti pun uzbuđenja i novih otkrića.

 

Spa odmor:

 

Banje odavno nisu rezervisane samo za stare i bolesne. Danas je svakome potrebno opuštanje i osveženje, pa zašto da ne razmislite o odlasku na spa odmor. Domaće banje, ali i terme u našem najbližem okruženju imaju luksuzne spa tretmane, wellness aktivnosti i prelepu prirodu da revitalizujete oči i pluća. Ne verujemo da će vaše prijateljice odbiti ponudu sa masažama, meditacijom i hidroterapijama, a sve to dok se opuštate u idiličnom okruženju planinskih predela. Spa odmor sa prijateljicama je sjajan način da se napunite pozitivnom energijom i vitalnošću.


Bez obzira na destinaciju koju odaberete, stvorićete nove priče koje ćete prepričavati na svim druženjima i proslavama. A kako su putovanja prilika za povezivanje, istraživanje i oslobađanje, najbolje je kada to možete da podelite sa ženama koje vam najviše znače.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar