14.03.2023 Komentari: 2

Aromaterapija – kako da napravite kućni spa?

Aromaterapija - jedna od reči za koju smo mnogo puta čuli, ali nismo bili sigurni šta se pod njom podrazumeva. Zvuči tako umirujuće, a to je upravo njena svrha - potpuna relaksacija tela i uma.

Aromaterapija ekstrakte biljaka, tačnije njihove mirise koristi u svrhu preveniranja i lečenja raznih bolesti. 

Žena se opušta u kadi.

 

Budući da spa tretmani nisu svima lako dostupni, ovde ćemo vas uputiti kako da sebi napravite wellnes ugođaj, možda čak i bolji od onog u spa centru i to na poznatom terenu - u toplini sopstvenog doma.


Za šta i kako se koriste eterična ulja?


Napokon je stigao i taj dugoočekivani kraj nedelje, te vaše vreme za predah i opuštanje može da počne. Pre no uskočite pod relaksirajući tuš ili u aromatičnu kupku, neka ceo vaš stan zamiriše na spa centar. Za to su idealni difuzeri za eterična ulja koji raspršuju ugodan i relaksirajući miris po čitavom prostoru. U slučaju da nemate difuzer, uvek možete upaliti mirišljave štapiće ili aromatične sveće koji imaju isti učinak.


Ovo je jedan od najčešćih načina kako se koriste etericna ulja. Udisanje mirisnih isparenja posredstvom difuzera, aromatičnih lampi, sveća, mirišljavih štapića ili nakapanjem eteričnog ulja na posteljinu, što povoljno deluje na san.


Drugi, najfrekventniji način primene jeste kroz kožu i on obuhvata negu lica i tela, masaže, opuštajuće kupke i komprese (stavljanje obloga natopljenih eteričnim uljima na bolna mesta).

Osim što relaksiraju, eterična ulja imaju širok spektar primene. Evo za sta se koriste etericna ulja:

 

  • pojedina ulja, poput ruzmarina, cimeta, karanfilića mogu imati antibakterijsko dejstvo
  • ulja čajevca, limuna, đumbira, majčine dušice, nane deluju antivirusno
  • antigljivično dejstvo ima etericno ulje lavande i majčine dušice
  • anksiolitičko dejstvo imaju lavanda i ruža
  • kao analgetici pozitivno deluju ulja kleke, eukaliptusa, ruzmarina i lavande
  • kod depresivnih stanja pomaže ulje grejpa, žalfije, mandarine, lavande

 

Etericno ulje može ublažiti i simptome PMS-a i menopauze, pomoći vam da lakše utonete u san (ako imate problema sa nesanicom), pomažu kod različitih tipova glavobolja (posebno tenzionih koje su izazvane stresom), a takođe snaže imunitet i čiste naše telo i um.

Međutim, koliko god to sve zvučalo dobro, sa eteričnim uljima morate biti oprezni, pogotovo ako ih sami pravite i razblažujete. Ona jesu vrlo lekovita, ali pod uslovom da pravilno postupate. Obavezno se dobro raspitajte pre no što bilo šta nanesete na sebe ili inhalirate.


Osim toga, aromaterapija prevenira i potpomaže, ali nikako ne može biti jedino sredstvo lečenja kod bolesti. Stoga, oprezno!

 

Eterično ulje u bočicama i mirišljave sveće na stolu.

 

Kućni spa(s) za tili čas!


Da li ste više ljubitelj dugih kupki ili brzih tuširanja? Možete osetiti blagotvorno dejstvo aromaterapije u oba slučaja.

 

  • Imate tuš kabinu umesto kade? Obezbedite sjajan ugođaj uz jedno revitalizujuće tuširanje. Ono je idealna je prilika za piling u kućnim uslovima.

Pomešajte pola šolje brašna, pola šolje mleka u prahu i u to dodajte istu toliku meru himalajske soli, 1/3 šolje meda i 5 do 6 kapi nekog eteričnog ulja. Promešajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim nežno utrljavajte u kožu kružnim pokretima. Kako bi vam proradila cirkulacija, brzinski pređite preko svog tela i hladnim tušem.


Kada završite, obavezno nanesite neko od eteričnih ulja za masažu. Na našem tržištu možete pronaći kvalitetna, hranljiva ulja kojima možete pored kože tretirati i svoju kosu.

 

  • Ako imate kadu priredite sebi jedno pravo hedonističko uživanje pomoću tople i bogate kupke. Pre nego što uronite u nju, pustite opuštajuću muziku, upalite par mirišljavih sveća i sipajte svoje omiljeno piće.


Evo našeg predloga za kupku. Potrebna vam je morska so za kupanje (dovoljna je jedna šaka), litar punomasnog mleka i 10 do 15 kapi esencijalnog ulja. Savet plus je da pre ulaska u kadu namažete med na pojedine tačke na telu, poput kolena, laktova i stopala. Pravi recept za obnavljanje tela i uma.

 

Uz samo nekoliko proizvoda i malo volje možete prirediti nezaboravan spa ugođaj za vaše telo i um. Pogledajte šta nude naše online prodavnice i bolje snabdevene apoteke i već sutra priredite sebi wellnes tretman kakav zaslužujete.

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. L

    Lena

    Odgovori

    24.03.2023 15:36

    Kućni spa je super ideja, jer osim što prija koži i detoksikuje ceo organizam. Prošle jeseni sam se selila, pa mi je mnogo stvari ostalo u skladištu agencije za selidbe Milošević, nisam imala mesta za njih u stanu. Čak i kutija sa ovakvim potrpštinama. Nisam imala vremena da se time bavim, ali sada hoću. Idem da je donesem i da napravim svoj kućni spa, da bar vikendom, kad sam slobodna, uradim nešto lepo za sebe. Hvala za ideju.

    • A

      Admin sajta

      24.03.2023 17:03

      Hvala na komentaru i da slažemo se, jako dobra ideja! Prija! :)

Ostavi komentar