25.06.2023 Komentari: 0

Nega kože leti

Duže izlaganje suncu, posebno na visokim temperaturama, isušuje kožu i utiče na njeno ubrzano starenje. Zato je pravilna i redovna nega koze leti od presudne važnosti za njenu blistavost i zdravlje.

Devojka stavlja serum na lice.

 

Kao što raspremamo naše ormare i izbacujemo zimsku, tešku garderobu, a unosimo laganu i lepršaviju, tako treba uraditi i sa kozmetikom za negu kože tokom leta. Izbacite sve teške, opterećujuće kreme, a uvrstite u dnevnu rutinu one lagane, hidrantne.


Daćemo vam nekoliko smernica kako biste zablistali ovog leta.

 

Recept za negu kože tokom leta


Nega kože lica leti započinje umivanjem. U vrelim danima poželjno je to raditi penušavim sredstvima u zavisnosti od tipa kože.


Umivanje gelovima je najbolje rešenje ukoliko imate normalnu kožu i masnu kožu, dok oni sa suvom i osetljivom treba da biraju penu.


Nakon toga očistiti kožu micelarnom vodom koju treba isprati bez obzira što na tim preparatima piše drugačije. Ovo će vam uglavnom savetovati dermatolozi.


Sledeći korak je nanošenje laganog seruma sa visokom koncentracijom vitamina C, jer upravo on daje jaču antioksidantnu zaštitu i priprema vašu kožu za borbu sa oksidativnim stresom koji je pojačan kada smo izloženi suncu.


Treba naglasiti da je koža leti aktivnija zbog pojačanog rada lojnih žlezda. Iz normalne prelazi u masnu, iz suve u normalnu, a masna postaje još masnija i problematičnija, sa više bubuljica.


Zato leti treba preći na što laganije kreme.


Posle svih ovih koraka, a pre nanošenja šminke obavezna je krema sa visokim zaštitnim faktorom, SPF 50+.

 

Svakodnevna rutina nege kože tokom leta


Nega kože tokom leta je važna jer toplije vreme, sunčeva svetlost i veća vlažnost vazduha mogu imati loš uticaj na vaše lice i ten, pre svega u vidu dehidracije, preko pojave bubuljica i fleka, pa čak do crvenila i opekotina.


Odabrali smo za vas jedan letnji primer za svakodnevnu negu kože.

 

Jutarnja rutina

 

  • Umivanje – ujutru očistite lice blagim sredstvom za čišćenje prilagođenim vašem tipu kože. Ovo će ukloniti višak sebuma i nečistoće nakupljene tokom noći.
  • Toniranje – koristite tonik bez alkohola kako biste umirili kožu i pripremili je za dalju negu. Tonik će takođe pomoći da hidratantni proizvodi bolje prodru u kožu.
  • Hidratacija i zaštita od sunca – nanesite hidratantnu kremu sa SPF 50+ faktorom kako biste hidrirali lice i zaštitili ga od štetnih sunčevih zraka.
  • Zaštita usana – nanesite balzam za usne sa zaštitnim faktorom
  • Antirid - ako koristite kremu za područje oko očiju, nanesite je laganim tapkanjem prstiju kako biste hidrirali i nahranili ovo područje.
  • Niacinamid za masnu kožu - niacinamid se može koristiti i u jutarnjoj i u večernjoj rutini, u zavisnosti od vaših potreba. Može pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju vidljivosti pora, regulaciji proizvodnje sebuma, umirenju upale i izbeljivanju tamnih mrlja.

 

Devojka briše lice peškirom dok se gleda u ogledalu.

 

Dnevna rutina

 

  • Zaštita od sunca - Ako provodite vreme napolju, posebno u periodu između 10h i 16h kada je sunce najjače, redovno nanosite zaštitni losion ili sprej sa visokim SPF faktorom. Ponovite nanošenje na svaka dva sata ili nakon plivanja i znojenja.
  • Hidratacija - Ako primetite da je koža dehidrirana tokom dana, koristite hidratantni sprej ili toner kako biste osvežili kožu i pružili joj dodatnu hidrataciju.
  • Lagana šminka, ukoliko je potrebno - Ako želite da nosite šminku tokom dana, birajte lagane formule kao što su BB kreme, tonirane kreme ili mineralni puder koji neće začepiti pore i otežati kožu. Takođe, izbegavajte teške i masne proizvode koji mogu izazvati znojenje i stvaranje bubuljica.

Večernja rutina

 

  • Čišćenje - Pre spavanja, očistite lice od nečistoća i ostatka šminke blagim sredstvom.
  • Hidratacija - Nanesite hidratantnu noćnu kremu prilagođenu vašem tipu kože. Noću se koža obnavlja, pa je hidratacija posebno važna kako bi se koža oporavila i bila sveža ujutru.
  • Serum ili dodatna nega – serum sa vitaminom C je savršen antioksidans. Popraviće i sprečiti oštećenja kože nastala dejstvom UV zraka. U večernjoj rutini, najbolje je koristiti čist vitamin C i koncentracije veće od 10%. Niže koncentracije su prijatne tokom dnevne rutine.

 

Piling i sheet maska


Piling je važan deo rutine letnje nege kože jer pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine, čisti pore i poboljšava teksturu. Međutim, treba biti oprezan prilikom korišćenja pilinga tokom leta zbog veće osetljivosti kože usled izlaganja suncu.


Za bezbedno korišćenje pilinga birajte blage proizvode, nežne mehaničke ili hemijske BHA pilinge koji ne izazivaju fotosenzitivnost. Dovoljno je jednom nedeljno obaviti ovu proceduru kako biste izbegli iritaciju ili preterano sušenje kože.


Sheet maske su sjajan način da pružite dodatnu hidrataciju i hranljive sastojke vašoj koži tokom leta. Dovoljno je da to učinite jednom ili dva puta nedeljno i da birate sastojke poput aloje, hijaluronske kiseline, centile.


Postoji veliki izbor sheet maski na tržištu, pa je važno da izaberete onu koja odgovara vašem tipu kože i potrebama. Ako imate suvu kožu, potražite masku sa hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline ili ceramida. Za masnu kožu, maska sa sastojcima poput zelenog čaja ili ekstrakta papaje može biti odgovarajuća.



Fokus na minimalizmu i jednostavnosti postao je popularan trend u nezi kože. Umesto više koraka, ljudi se okreću jednostavnijim rutinama kako bi održali kožu hidriranom i zaštićenom, ali sa manje napora. To znači korišćenje manje proizvoda i fokusiranje na esencijalne korake kao što su čišćenje, hidratacija i zaštita od sunca.


To je ono što vam i mi preporučujemo, ali da bi jednostavna rutina isunila svoju svrhu, a to je zdrava i lepša koža, birajte isključivo proverene proizvode vrhunskog kvaliteta.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar