28.07.2022 Komentari: 0

Blistava i svilenkasta koža: Kako postići savršen ten?

Kada je koža zdrava, njeni slojevi naporno rade da nas zaštite. Ali kada je ugrožena, sposobnost kože da radi kao efikasna barijera između nas i spoljnog sveta je narušena. Stoga smo pronašli najbolje načine za poboljšanje zdravlja kože kako bismo je podržali u održavanju zaštitne uloge. 

Koža je prozor u telo koji otkriva priče iz našeg života. Od izbijanja akni tokom tinejdžerskih godina do blistavog sjaja trudnoće i pega starenja, naše godine i zdravlje se jasno odražavaju na koži. Mnogi faktori utiču na njen izgled. Unutrašnje faktore, poput genetike, starenja i hormona ne možemo da promenimo, ali postoji mnogo spoljašnjih faktora na koje možemo da utičemo.

 

Hidratacija

 

Voda za piće možda neće direktno uticati na nivo hidratacije kože, ali ima puno indirektnih koristi. Kada je koža hidrirana, može efikasnije da se rešava neželjenih toksina, pomažući u smanjenju upala. Voda je takođe neophodna za proizvodnju strukturnih proteina poput kolagena i elastina koji kožu održavaju jakom, zategnutom i elastičnom. Dakle, iako osam čaša vode dnevno možda nije čudesni lek, pomaže u održavanju zdravog, mladalačkog tena. Osim vode za piće, u svakodnevnu ishranu možete uključiti i hranu bogatu vodom. Namirnice poput krastavaca, paradajza, lubenice i jagode čine više od 90% vode, što ih čini odličnim izvorima hidratacije.

 

Nepravilnosti kože

 

Tokom godina, na koži se mogu pojaviti različite nepravilnosti koje mogu biti zdravstveni ili estetski problem. Pege, fleke, bradavice, lipomi i podočnjaci su najčešće promene na koži. Podočnjaci nastaju kada dođe do zadržavanja tečnosti u telu. Koža ispod očiju je posebno tanka, te zadržavanje tečnosti uzrokuje oticanje krvnih sudova ispod površine kože. Srećom, možete da iskoristite prednosti moderne tehnologije i odlučite se za inovativno nehirurško uklanjanje podočnjaka i jedan od najbezbolnijih tretmana koje tržište nudi. Ubrzan način života, veliki broj obaveza i stres koji posao nameće, dovode do toga da se svako od nas ponekad oseća umorno, a to se očitava i našem licu.

 

zenski-dekolte

 

Ograničeno izlaganje suncu

 

Jedna od najvećih pretnji zdravoj koži je prekomerno izlaganje suncu. UV zraci su glavni uzrok melanoma, koji je najčešći i najopasniji oblik raka kože. Izlaganje suncu takođe doprinosi prevremenom starenju kože. UV zraci uništavaju kolagen, doprinose manjku elastičnosti i smanjuju tonus. Oštećenja od sunca mogu uticati na to da koža poprimi stariji izgled, naglašen pojavom dubokih linija i bora. Vremenom se pojavljuju i staračke pege zbog oštećenja od sunca koja su se nakupila tokom mnogo godina izlaganja. Osim što štitite kožu SPF-om, uključite visokokvalitetne proizvode za negu u svoju rutinu kako biste poboljšali svoje šanse za smanjenje oštećenja.

 

Dovoljno sna

 

Studije nedvosmisleno pokazuju da nedostatak sna doprinosi većem broju finih linija i bora, neujednačenom tonu kože i manjoj elastičnosti. Svi procesi popravke se dešavaju kada je telo u dubokom snu. U to vreme se proizvode hormoni i neurotransmiteri koji stvaraju optimalno zdravlje, bore se protiv bolesti i deluju na epidermalno tkivo, mišiće i zglobove. Ako sebi priuštite dovoljno sati sna, dajete svom telu dovoljno vremena za obavljanje funkcija koje održavaju vašu kožu zdravom. Stručnjaci takođe naglašavaju važnost kvaliteta sna. Održavanje doslednog rasporeda spavanja i buđenja značajno može vam pomoći u ovoj nameri. Spavanje nije važno samo za izgled naše kože, već utiče i na celokupno zdravlje.


Izbegavanje prostih šećera

 

Šećer je jedan od najvećih uzroka starenja kože. U procesu koji se zove glikacija, šećer se vezuje za proteine kako bi proizveo slobodne radikale. Oni ne samo da uništavaju kolagen i elastin, koji održavaju vašu kožu jakom i gipkom, već i sprečavaju telo da ih proizvodi u potrebnoj količini. Bez ovih bitnih komponenti, koža gubi snagu i elastičnost, a fine linije i bore počinju da se stvaraju. Ako ne možete da se odreknete slatkiša u potpunosti, pokušajte da smanjite njihovu konzumaciju ili da pronađete zdraviju alternativu. Običnu čokoladu možete zameniti tamnom, a sladolede smrznutim bananama. Pronađite opcije prema svojim ukusima.

Da bi nega kože bila efikasna, važno je da uzmete u obzir sve faktore koji utiču na njen kvalitet i da razumete sebe i svoje telo. Pravilna i pravovremena nega kože važna je za celokupno zdravlje i izgled, koji ima važnu ulogu u samopouzdanju i kvalitetu života.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar