31.10.2022 Komentari: 0

Kako izabrati najkvalitetnije: od flašice do prve kašice za bebe

Neretko imamo priliku da čujemo o neopisivom osećaju dojenja, o majčinom mleku koje zlata vredi i o svim dobrobitima koje pruža bebi i mami. Zaista je tako, no nije uvek lako na tom putu istrajati i pored svog uloženog truda.

Kada se prirodne mogućnosti iscrpe, bebe ne smeju da trpe, i zato se moramo zapitati kako izabrati adekvatnu zamenu majčinom mleku, tačnije koja je najbolja dohrana za bebe i kako je prepoznati?

 

Hrana za bebe koja misli na tebe


S ljubavlju i posebnom pažnjom pri odabiru sastojaka, najbolja dohrana za bebe ispunjava sve nutritivne zahteve novorođenčadi i odojčadi u prvih šest meseci. Osim toga, ona je obogaćena elektrolitima, mikroelementima i vitaminima koji su nužni vašoj bebi u najosetljivijem periodu života. Kao takva istakla se Aptamil 1 hrana za bebe, pružajući onaj početni impuls tako neophodan za uravnotežen rast i razvoj čitavog organizma vašeg deteta.

 

Ubediti mamu da sve ide po planu


Najbolja dohrana za bebe svakoj mami uliva poverenje svojim sastavom koji je približan upravo njenom mleku:

 

  • Masti
  • Ugljeni hidrati
  • Proteini sa primesom taurina
  • Holin
  • I – karnitin
  • LCP nukleotid


Aptamil 1 hrana za bebe učestvuje u izgradnji imuniteta jačajući ga i pomaže pravilnom radu svih mehanizama koji su ključni za pravilan rad nervnog sistema vašeg deteta.


A svako dete je priča za sebe, stoga se najbolja dohrana za bebe izdvaja i svojom raznolikošću, misleći na potrebe svakog mališana:

  • Aptamil premature – za one prevremeno rođene i bebe sa malom telesnom težinom
  • Aptamil organic 1 – organska mlečna formula i biljna ulja sa izuzetkom palminog
  • Aptamil AR – umanjuje probleme regurgitacije ( „bljuckanje“ ) obično izazvane nezrelošću probavnog sistema
  • Aptamil LF – mlečna formula bez laktoze za bebe kojima ista izaziva odredjene smetnje
  • Aptamil comfort 1 – otklanja bolove izazvane grčevima ( kolike ) i reguliše probleme konstipacije


Najosetljiviji period života bebe je iza vas, prvobitna formula je odlično uradila svoj posao, ali pre svega vaša nemerljiva roditeljska nežnost i briga jer ljubav na usta ulazi. Ta usta sada traže više, a Aptamil 1 hrana za bebe i daje više. Inspirisana napretkom vaše bebe dolazi u novim vidovima i u njima pažljivo biranim sastojcima primerenim uzrastu:

 

  • Aptamil 2 – za uzrast od 6 do 12 meseci
  • Aptamil 3 – za uzrast preko jedne godine
  • Aptamil 4 – za uzrast preko dve godine


Svaka od ovih formula odlikuje se i praktičnim pakovanjem koje čuva njen sadržaj i osigurava brzu i laku pripremu.

 

Prve kašice za bebe, saveti na korak do tebe


Vaša beba je postala pravi mali zvrk. Aktivnija je i budnija, želi da isprobava nove stvari, što se odnosi i na hranu. Iako zainteresovano gleda u vaš tanjir, ona je doduše probirljiva, stoga je neophodno da bebina ishrana bude postepeno uvođena, smešana sa njenom i dalje osnovnom, ali više ne i dovoljnom, namirnicom: mlekom.

 

hrana za bebe


Zato je idealno da vaše prve kašice za bebe budu miks mleka, kao nečeg dobro znanog i nepoznate namirnice s kojom bi bebu tek trebalo upoznati. To bi mogle biti različite žitarice koje se sjajno uklapaju s mlekom, ali i sveže voće i povrće.


Veoma je važno da vaš probirač naiđe na strpljenje. Vreme je vaš najveći saveznik, zato nemojte biti obeshrabreni. Budite istrajni i puni razumevanja na bebino zgražavanje nad ponuđenim obrokom i znajte da se jedna namirnica uvodi barem tri do četiri dana, nekad duže, nekad kraće, a nakon tog perioda mogu se kombinovati. U skladu sa željama novog člana porodice, uskoro ćete znati kako sami da pripremite obroke za svoju bebu.


Osim toga, ako vi nešto smatrate bezukusnim, nemojte to davati ni bebi, prepustite joj da odabere šta joj se dopada i učinićete čin hranjenja prijatnim iskustvom.


Jabuka spada u jednu od idealnih prvih namirnica jer je slatka, ali ne previše da blokira i druge potonje namirnice slabijeg intenziteta ukusa. Zato bi bananu, na primer, trebalo možda kasnije uvesti, mada i nju često preporučuju za prve zalogaje, kao i breskvu.


Što se povrča tiče, odličan je izbor sladak krompir ( batat ), ali i šargarepa ili tikvica.


Nije nužno prve kašice svesti samo na dostupno, sezonsko voće i povrće, pogotovo kad možete kupiti i ono zamrznuto. Bebina ishrana nije stvar sezone već neprekidnog kvaliteta. Možda se vašem mališanu svidi baš neka kupovna, visokokvalitetna, već pripremljena kaša.


Budite otvorenog uma, sa uživanjem pripremajte, odmrzavajte ili kupujte hranu u odabranoj apoteci, i ne zaboravite glavni sastojak: ljubav.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar