21.07.2022 Komentari: 0

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Po dolasku novorođenčeta kući iz porodilišta, i na putu njenog odrastanja, roditelji se suočavaju sa brojnim izazovima. Među prvim izazovima su infaltilne kolike odnosno grčevi kod beba. 

Iako su grčevi kod beba samo kratkotrajna faza u odrastanju deteta i ne predstavljaju nikakvu bolest, oni su za roditelje veoma stresni i frustrirajući. Takođe, nameću nekoliko pitanja i dilema: zašto se javljaju, kada će prestati i kako se može pomoći novorođenčetu.


U nastavku teksta možete pronaći odgovore na neka od ovih pitanja uz pomoć kojih ćete ovaj period proći sa što manje stresa.


Zašto nastaju grčevi kod beba?

 

Grčevi su posledica nedovoljno razvijenog sistema za varenje. Javljaju se najčešće između dva obroka, i predstavljaju posledicu prevelikog gutanja vazduha tokom obroka. Pored toga, pojedine komponente iz mleka beba u prvim danima teško vari, i sve ovo skupa prouzrokuje bolne grčeve kod beba.

Grčevi kod beba zastupljeni su u istoj meri kod dečaka i kod devojčica. Javljaju se već između druge i treće nedelje života bebe, i najčešće traju do trećeg meseca, kada spontano prolaze. Retko, mogu trajati i nekoliko meseci duže, naročito ukoliko je reč o prevremeno rođenim bebama.


Koji su simptomi grčeva kod beba?


U prvim nedeljama roditelji često ne razlikuju i ne prepoznaju uzrok plača svog novorođenčeta i nisu sigurni da li je on prouzrokovan gladju, grčevima ili nečim drugim. Ono po čemu se razlikuju grčevi od ostalih tegoba jesu sledeći simptomi: beba može plakati i nekoliko sati, beba je crvena u licu, naglo stiska pesnice i naglo podiže i grči noge.


Ovi simptomi se karakteristični u periodu neposredno nakon jela, a intenzivirani su tokom popodnevnih i večernjih sati.


Kako ublažiti grčeve kod beba?


Neke od metoda koje mogu pomoći vašoj bebi da se umiri tokom perioda grčeva su:

 

  • Menjajte položaj bebe dok ne pronadjete onaj koji joj najviše odgovara
  • Pustite zvuk fena ili usisivača u pozadini – ovo je metoda koja je popularna poslednjih nekoliko godina i pokazala se veoma uspešnom
  • U dogovoru sa izabranim pedijatrom, bebi dajte kapi koje joj mogu pomoći. Ove kapi se proizvode na prirodnoj bazi i bezbedne su za novorođenče.
  • Nežna masaža bebinog stomaka u smeru kazaljki na satu može umiriti bebu
  • Ljuljajte vašu bebu, neka se oseti sugurnom u vašem naručju
  • Dok dojite bebu, prilagodite svoju ishranu i iz nje izbacite namernice koje izazivaju nadimanje
  • Ukoliko beba jede na flašicu, birajte one koje imaju antikolik cucle i one flašice koje imaju male otvore na cucli, kao bi se sprečio preveliki dotok mleka i gutanje nepotrebnog vazduha
  • Podignite bebu nekoliko puta tokom obroka kako bi podrignula i na taj način sprečila nagomilavanje vazduha u stomaku koji može prouzrokovati grčeve kod beba.

Na vama, roditeljima, je da pronađete ono što najbolje umiruje bebu i smanjuje trajanje njihovih napada dok oni ne budu u potpunosti nestali. Ne zaboravite da je svaka beba različita i da ne postoji univerzalni savet u borbi sa grčevima kod beba – ono što pomaže jednoj bebi ne znači da će biti blagotvorno i za drugu bebu.

 

Zato, isprobavajte više metoda i saveta dok ne otkrijete onu najbolju za vaše dete. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar