08.11.2022 Komentari: 0

Žene, da li da se depilirate tokom zime?

Oni koji se bore sa neželjenim dlačicama tokom toplih dana, najviše se raduju zimskom periodu kada konačno mogu da odahnu i puste dlačice da izrastu. Logično, tokom hladnih dana ne izlažemo kožu i retke su prilike kada izlazimo napolje golih nogu.

Svako ko se bar jednom depilirao u životu, naročito voskom, zna kakve to neprijatnosti može da izazove. Zato se radujemo sakrivanju nogu hulakopkama i farmerkama. Ipak, dermatolozi i kozmetičari tvrde da je zima, zapravo, najbolje vreme za depilaciju.

 

Zašto su zimski dani najbolji za depilaciju?

 

Dlake rastu u različitim ciklusima i sve one mogu biti u različitim fazama svog ciklusa u bilo kom trenutku. Idealno vreme za depilaciju je tokom prve faze ciklusa rasta dlake, koja je najaktivnija. Kada se dlaka više puta uklanja iz pune dubine folikula, strukture koje okružuju folikul dlake, koje su i odgovorne za njen rast, na kraju će oslabiti.


Ali, ako se depilirate tokom završne faze rasta dlake, poznate kao faza telogena, rezultati depilacije neće trajati tako dugo. To je zato što se potpuno nova dlaka možda već razvija ispod dlake koja je na putu da izađe.


Dakle, da biste dobili najbolji rezultat, potrebna vam je redovna rutina da pokušate da uhvatite rast dlake u prvoj fazi. Ako se depilirate voskom svake 3-4 nedelje tokom zime, sva dlaka će izaći odjednom, umesto u različito vreme.


Ovo može biti zahtevno postići tokom leta kada se češće depiliramo i zato je zimski period idealan za dugotrajnije rezultate. Evo još nekih benefita „zimske“ depilacije:

 

Umanjen rast dlake


I depilacija šećerom i depilacija voskom, a posebno ako se koriste philips epilatori, uklanjaju dlake u korenu, što ne samo da obeshrabruje budući rast folikula, već oštećuje njegovu sposobnost da izrasta jake, nove dlake. To znači da če prilikom svake depilacije izlaziti manje dlake, a svakim narednim putem biće svetlija i tanja.


Ponovljena depilacija dovodi do trajnog gubitka dlake, ali ako svojim folikulima date priliku da se oporave tokom pola godine, nećete doživeti isti nivo smanjenja. Redovno depiliranje je poput skraćivanja ispucalih vrhova kose – ako to činite redovno, biće vam potrebno ređe održavanje nego da ste to radili „po potrebi“.

 

krema-vosak-depilacija

 

Lepša koža


Depilacija ne samo da uklanja dlaku iz korena, već ima i efekat pilinga. Vosak, kada se povuče sa ciljanog područja, uklanja mrtve ćelije kože i ostavlja potpuno novi sloj. Nagomilavanje mrtvih ćelija kože neće dozvoliti da koža upije hranljive materije iz krema i losiona za telo, a s obzirom na to da je zima sezona u kojoj nam je koža suvlja, poželjno je hraniti je češće.


Mnogi smatraju da druge metode uklanjanja dlaka poput epilacije, brijanja i kreme za uklanjanje dlaka iritiraju kožu, posebno tokom zime. Depilacija voskom otvara pore i uklanja mrtve ćelije kože, što omogućava da koža lako upije hidratantnu kremu ili ulje za telo.


Ne zaboravite da redovno vršite piling i hidrataciju između termina depilacije i da svoju kožu održavate vlažnom. Odgovarajuća depilacija zimi sa proizvodima koji se posebno preporučuju za osetljivu kožu, učiniće je glatkom i pripremljenom za zimsku sezonu.

 

Manje uraslih dlaka


Za manje uraslih dlaka, neprijatelja svake osobe koja se depilira, potrebno je održavati redovan raspored depilacije. Zato je najbolje izbegavati brijanje kad god imate neki događaj koji zahteva kratku suknju ili brijanje bikini zone, jer ćete tako narušiti ritam koji uspostavite tokom zimske depilacije.


Nakon brijanja, dlaka je otupljena i veća je verovatnoća da će veliki broj novih urastati. Zato je morate dosledno izvlačiti iz korena depilacijom, pincetom ili epilatorom.

 

Smanjen bol


Ako oklevate da li da započnete ciklus depilacija tokom zime, iskustva onih koji to čine tokom cele godine pokazuju da redovnost slabi folikule dlake, čineći ih krhkim i lakim za čupanje, što automatski znači manje bola i neprijatnosti prilikom narednog depiliranja. Svaki novi rast dlake je čini finijom i tanjom nego prethodnog puta, a samim tim će depilacija biti podnošljivija.

 

Veće samopouzdanje


Budimo iskreni, osećaj neprijatnosti tokom zime kada nismo izdepilirani, a nogavice na pantalonama se podignu je nešto što je svaka žena iskusila. Redovnom depilacijom tokom zime, ne samo da ćete izbeći takve situacije, već ćete se osećati sigurnije da obučete i nešto kraće. Pa zašto ograničiti taj osećaj samo na određene mesece u godini? Samo napred!


Da zaključimo – mnogo je razloga da steknete rutinu depilacije zimi, isto kao kada to činite tokom leta. Iako nećete uvek imate volje za tim, uklanjanje dlaka redovno će vam doneti brojne benefite. Imaćete glatku kožu tokom dužeg vremenskog perioda, razvijaćete višu toleranciju na bol, a mogućnosti za nove odevne kombinacije tokom zimskih dana će se proširiti. Bilo da to činite kod kozmetičara ili samostalno kod kuće, uvedite depilaciju u vaše mesečne obaveze i već na proleće ćete osetiti razliku.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar