30.08.2022 Komentari: 0

Ugradnja zubnih implantata - šta treba da znate pre intervencije

Kada ste se odlučili na korak da ugradite implant zuba, prva stvar sa kojom se suočavate je da saznate kakvi su zdravstveni preduslovi za ugradnju implantata. Šta da očekujete pre intervencije i koji sve problemi mogu da nastanu nakon ugradnje implantata, kao i kako da predupredite eventualne probleme, pročitajte u nastavku.

Priprema za ugradnju implanta

 

Kada vi, kao pacijent, uđete na vrata stomatološke ordinacije i sednete u fotelju, lekar će vam postavljati pitanja o vašem zdravstvenom stanju i izvršiće pregled vaše vilice da bi mogao da utvrdi zbog čega je došlo da kvara ili ispadanja vaših zuba. Da bi mogao da proceni da li ste dobar kandidat za ugradnju implanta, on će vam postaviti sledeća pitanja:

  • Da li patite od raka, dijabetesa, hemofilije, bolesti vezivnih tkiva ili sličnih oboljenja? Ako odgovorite potvrdno, lekar će vam objasniti kako ovakvi zdravstveni problemi sabotiraju uspešnost operacije i na koji način se predupređuju.
  • Da li ste pušač? Koliko često konzumirate alkohol? Ako ste revnostan pušač ili često pijete alkohol, lekar će vam preporučiti da prekinete ove aktivnosti, jer oba znatno utiču na srastanje zubnih implanta sa viličnom kosti.
  • Koliko često perete zube i koliko često ih čistite koncem? Održavanje oralne higijene ima presudnog uticaja na zdravlje i dugotrajnost vaših implanta.

Stomatolog će onda izvršiti pregled vaše usne duplje da bi utvrdio zdravlje vaših desni i rendgensko snimanje vilice da bi proverio koja je gustina i kvalitet alveolarne kosti. Tek nakon pregleda vam može lekar objasniti kakvi su izgledi da ugradnja implanta uspe.

 

Problemi sa zubnim implantima – šta da očekujete

 

Proces ugradnje zubnih implanta je uznapredovao tokom poslednjih nekoliko decenija, te je stopa uspešnog srastanja implantata sa vilicom dosta visoka (~98%). To znači da se pacijenti ne susreću sa bilo kakvim značajnijim problemima posle hirurškog zahvata. Međutim, u onom malom broju slučajeva kada zahvat nije uspešan, na nama je da izložimo kako nastaju problemi, koji su im uzroci, i kako možete (u saradnji sa stomatologom) da ih sanirate.

  • Neuspela oseointegracija: da bi procedura ugradnje implanta bila uspešna, neophodno je da titanijumski implant sraste sa koštanom masom vilice. Integracija implanta sa vilicom stvara čvrst oslonac za superstrukturu (abatment) i krunicu. U retkim slučajevima kada nije došlo do uspešne integracije, stomatolog će proveriti stanje vaše vilice u predelu implanta. Ako utvrdi da je koštana masa slaba, on može da pristupi popunjavanju nedostatka uz pomoć veštačke kosti i biokolagen membrane. U suprotnom, može da preporuči ponovnu ugradnju implanta ili neku drugu opciju.
  • Nepravilna ugradnja implanta: iako današnji stručnjaci poseduju obilje iskustva u ugradnji implantata, ipak se dešava da nepravilno ugrade implant, što može da dovede do raznih komplikacija. One obično nastaju usled položaja ili ugla pod kojima je ugrađen implant. Posledice nepravilne ugradnje su: nepravilna oseointegracija; pritisak na okolne zube i nelagodnost; labavost implanta. Preporučljivo je da se izvadi implant i da se posavetujete sa vašim stomatologom oko sledećeg koraka. Ne zaboravite da je veoma važno ko vam radi zubne implante.

 

zubarka pregleda zenu

 

Kakvi su rizici ugradnje zubnih implanta?

 

  • Povreda paranazalnih sinusa: paranazalni sinusi se nalaze direktno iznad gornje vilice sa obe strane nosa. Ugradnja implanta može da ošteti sinuse, stvarajući nelagodnost kod pacijenta i može da prouzrokuje infekciju. Ukoliko se ovako nešto desi, vaš stomatolog može da vam preporuči rešenje za ovu komplikaciju.
  • Pojava infekcije: posle operacije, neophodno je oko tri meseca da bi zarastao rez koji je urađen da bi se usadio implant. Neophodno je da održavate redovnu oralnu higijenu da ne bi došlo do infekcije. U slučaju da osetite bolove, otok ili curenje tečnosti iz reza, obratite se vašem stomatologu radi daljih uputstava.
  • Oštećenje nerva: alveolarna kost i gornja vilica sadrže nerve koji omogućavaju osećaj u zubima i vilici. Pre operacije treba da se uradi rendgenski snimak koji će stomatologu otkriti njihove položaje. Ako dođe do oštećenja živca tokom operacija, to može da ima dugotrajne posledice po vaše zube, te se posavetujte sa vašim zubarom pre zahvata.

Iskustva pacijenata sa zubnim implantima
 

Stopa uspešnosti zubnih implanta je visoka i većina pacijenata izražava zadovoljstvo sa svojim zubnim implantima, jer implanti estetski i prirodno popunjavaju nedostatke koji su postojali u vilici pre operacije.


Najviša stopa zadovoljnih pacijenata beleži se u savremenim stomatološkim centrima u kojima se profesionalni tim brine da ne dođe do komplikacija nakon intervencije. Iako se gorenavedeni problemi i rizici retko pojavljuju, neophodno je da znate da odabir dobrog stomatologa u velikoj meri određuje hoće li se javiti problem sa zubnim implantima ili ne.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar