04.03.2022 Komentari: 0

Kako da pravilno održavate oralnu higijenu zuba i usta?

Da li vam je oralna higijena važna? Da li se plašite zubara? Ukoliko ste i imale drugačije odgovore, vreme je da na prvo pitanje odgovorite sa DA, a na drugo sa NE. Zašto? Sigurni smo da ne želite da ostanete bez zuba. Lep i zdrav osmeh nešto je najlepše i krasi svaku ženu. Danas govorimo o tome koliko je higijena zuba važna i kako da je pravilno održavate.

zena-drzi-jabuku-i-zubne-implante

 

Da li vam je oralna higijena važna? Da li se plašite zubara? Ukoliko ste i imale drugačije odgovore, vreme je da na prvo pitanje odgovorite sa DA, a na drugo sa NE. Zašto? Sigurni smo da ne želite da ostanete bez zuba. Lep i zdrav osmeh nešto je najlepše i krasi svaku ženu. Danas govorimo o tome koliko je higijena zuba važna i kako da je pravilno održavate.


Četkica za zube – osnovno sredstvo higijene


Naravno, počinjemo od četkice za zube. Ona predstavlja osnovno sredstvo za održavanje higijene zuba i usne duplje. Svrha svake četkice za zube jeste uklanjanje zubnih naslaga, tj. zubnog plaka, ali i stimulacija desni, zbog prevencije bolesti desni i zubnog karijesa. Kakva četkica vam je potrebna? Svi već znamo da postoje klasične i elektronske četkice. Najveća prednost klasične četkice za zube jeste ta što je jeftina, može se pronaći u svakoj prodavnici, a sasvim je dovoljna da se održava pravilna higijena zuba.


Električne četkice su malo efikasnije, jer koriste vibraciju i rotacione pokrete za uklanjanje zubnog plaka. Sve one imaju tajmer, tako da tačno znate koliko je vremena potrebno da detaljno očistite svoje zube. Takođe, mogu biti vrlo zabavne za decu. Ipak, one su mnogo skuplje od klasičnih četkica. Dakle, obična četkica s mekanim vlaknima, pravilna tehnika i pranje zuba 2 puta dnevno će zadovoljiti sve zahteve kada je kvalitetna higijena zuba u pitanju.


Tehniku pranja zuba smo učile kao male, ali nije lose ponoviti je. Glavu četkice je potrebno postaviti vodoravno, sa spoljašnje strane zuba na samu granicu desni i zuba. Vlakna četkice treba da budu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osovinu zuba. Pokreti četkicom su po onom starom dobrom principu – kiša pada, trava raste. Nakon što završimo sa pranjem spoljašnjih ivica zuba, prelazimo na unutrašnje, a na samom kraju se peru grizne površine zuba. Laganim pokretima trljajte zube bar 2 do 3 minuta. Nema potrebe za jakim pritiskanjem i naglim pokretima.

 

pranje-zuba-cetkicom-za-zube


Oralna higijena i pomoćna sredstva


Da bismo pravilno održavale higijenu ustaiI zuba, nisu nam dovoljni samo četkica i voda. Pre svega, potrebna nam je pasta za zube koja spada u prvo pomoćno sredstvo. Takođe, ne smemo zaboraviti ni konac za zube, interdentalne četkice, waterpik aparat i razne rastvore za ispiranje usta. Konac za zube veoma je važan jer njime čistimo aproksimalne površine zuba (međuzubne površine). Takođe, istu ulogu imaju i interdentalne četkice. Veoma su praktične jer su male i staju u torbu ili džep, a veoma pomažu održavanju čistoće zuba kada smo van kuće. Možete ih kupiti u svakoj apoteci ili drogeriji. Sve one dame koje su nosile ili nose fiksnu protezu vrlo dobro znaju koliko su interdentalne četkice značajne.

 

Higijena zuba i waterpik apparat


Da li ste čule za waterpik apparat? Ovo je nešto što je za mnoge ljude novina, iako postoji jako dugo na tržištu. Ovaj aparat je zapravo dentalni tuš koji uklanja bakterije i nečistoće duboko između zuba i ispod linije desni. Radi na vodu, vrlo se jednostavno koristi. Potrebno je samo da ga napunite, uključite i prislonite tuš zubima. Mlaz vode spira čak do 99,9% zubnog plaka. Ukoliko razmišljate šta da vam muž, brat ili drugarica poklone za rođendan ili neki drugi praznik – izaberite waterpik i imaćete sjajan I blistav osmeh.

 

Loša oralna higijena i posledice


Najveća posledica oralne higijene je gubitak zuba. U mladosti o tome i ne razmišljamo, ali kada dođe trenutak da naš osmeh izgleda ružno, nismo u stanju da žvaćemo hranu i osećamo bol, onda shvatamo koliko su u stvari bili važni konac za zube, interdentalne četkice, redovno pranje zuba, posete stomatologu i skidanje kamenca… Osećaj stida i neprijatnosti raste, a to sve zajedno uništava žensku lepotu.


Ipak, stomatologija napreduje i danas je sve moguće, pa čak i u potpunosti nadoknaditi jedan ili više izgubljenih zuba. Procedura zvana ugradnja implantata predstavlja metodu koja rešava problem nedostatka jednog zuba ili kompletne bezubosti kod pacijenata svih životnih dobi. Dakle, ukoliko ipak iz bilo kog razloga dođe do toga da u vilici nedostaju zubi, ugradnja implantata će rešiti problem. Naravno, ovo je nešto što iziskuje dodatna finansijska sredstva, a detaljnije o tome možete pročitati OVDE.


Zdravlje zuba je izuzetno važno, a naravno, važan nam je i estetski efekat. Kako bi vaši zubi bili zdravi, lepi i negovani, potrebno je da higijena zuba bude na visokom nivou. Budite lepe i negovane, jer ne postoji veća sreća od dobrog osećaja u svom telu.

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar