30.12.2022 Komentari: 1

Kupovina stana za mlade bračne parove – kako lakše do prvog zajedničkog doma?

Kao upravo venčani, srećni i na pragu zajedničkog života, mladi bračni parovi se obično suočavaju sa prvim izazovom – kupovina stana ili kuće. 

Odabir prave nekretnine je važan, jer ne birate samo odgovarajući stan za par, već životni prostor za porodicu koju ćete tek zasnovati.


Traženje stana je proces koji dolazi sa mnogo odgovornosti i kao par možete imati poteškoća da donesete ispravne odluke. Ako je u proceduru uključeno i podizanje stambenog kredita, sasvim je izvesno da će vam trebati neki koristan savet i podrška profesionalaca.


Mnogi bračni parovi se pitaju da li je pametno kupiti stan u mladosti. Međutim, sa pravim planiranjem finansija i uz pomoć savetnika za nekretnine i kredite, kupovina nekretnine u dvadesetim godinama može biti sjajna odluka. Ne samo da ćete izgraditi zdrave navike trošenja, već napraviti od stana buduću i investiciju i potencijalan izvor prihoda.


Ako razmišljate o tome da kupite stan, biće potrebno da razmotrite prioritete koje imate u životu i verovatno napravite nekoliko kompromisa sa partnerom. Pripremili smo savete koji vam mogu olakšati ceo proces i pomoći da se brže uselite u zajednički stan. Pročitajte.


Napravite listu želja – šta treba da ima idealan stan?


Kada tražite novi dom, jedna od osnovnih stvari jeste da gledate one stanove koji odgovaraju vašem budžetu – i pritom vam se dopadaju. Međutim, pre nego što se upustite u pretragu nekretnina i posvetite detaljnom istraživanju tržišta, potrebno je da znate šta tačno želite od stambenog prostora.


Napravite spisak karakteristika koje stan neizostavno mora da ima kao što je, primera radi, centralno grejanje ili možda dve spavaće sobe, a onda i popis onih detalja koje želite, ali bez kojih možete (terasa, ostava, garaža i sl.). Jednom kad zajednički razmislite o svim faktorima i prođete kroz listu želja i prioirteta biće vam mnogo lakše da donesete izbor.


Obratite se pravim savetnicima za nekretnine


Možda vam se čini da je samostalno traženje stana dobra ideja, ali ako niste ekspert za finansije, verovatno je pametnije da se obratite profesionalcima za pomoć. Pronađite nekretninu po svojoj meri uz podršku savetnika za nekretnine i stambene kredite. Ako se obratite pouzdanoj agenciji veće su šanse da ćete brže (i jednostavnije) doći do ključeva svog novog doma.


Agenti koji posvećeno obavljaju svoj posao uputiće vas na nekoliko odgovarajućih stanova, pomoći oko procedure realizacije stambenog kredita i umesto vas pronaći ono što vam zaista odgovara. Takođe, možete računati na pomoć oko pronalaženja najboljih uslova kreditiranja. Kada aplicirate za kredit morate biti sigurni da ste izabrali najbolju banku u datom trenutku, odnosno banku koja nudi niske kamatne stope i pruža vam dodatne pogodnosti, kao što je prikupljen novac za učešće od 10%, umesto 20% i više.

mladi-bracni-par-kupuje-nekretnine

 

Upoznajte se sa svim pratećim troškovima


Mnogi bračni parovi se fokusiraju na cenu stana koji kupuju i pritom previde brojne prateće troškove. Važno je da budete spremni na sve izdatke koji prate kupovinu stana, bilo da je reč o prikupljanju dokumentacije ili renoviranju. Ako kupujete stan u novogradnji ili stari stan bez nameštaja, onda morate izdvojiti fond za opremanje enterijera. Procenite koliko će vam novca trebati za osnovni nameštaj, tepihe, zavese i uzmite u obzir ovu računicu i pre nego što sklopite kuporodajni ugovor.


Izmirite sva dugovanja i isplatite kredite


Kupovina stana je ogromna odluka i nije tajna da vas može iscrpeti fizički, emocionalno i finansijski. Stoga je i više nego praktično da u čitav proces uđete bez zaostalih dugova, zajmova i kredita koji bi mogli otežati celu proceduru. Ako podignete stambeni kredit i ujedno treba da otplaćujete ratu za televizor, stari keš kredit ili imate neku treću kreditnu obavezu, može vam biti teško da se izborite sa finansijama u godinama koje slede.


Ne žurite sa traženjem stana i kupovinom


Kao novopečeni bračni par možete da očekujete da traženje stana potraje mesecima. Dok napravite listu prioriteta, složite se oko kvadrature i lokacije stana, a potom krenete u istraživanje tržišta, može se desiti da ne naiđete odmah na stanove koji zadovoljavaju vaše kriterijume.


Zapravo, treba da budete spremni i da se naoružate strpljenjem, jer čak i da brzo nađete nekretninu koja vam odgovara – čitava procedura možda i ne bude podjednako brzo završena. Postoje brojni bankarski poslovi i obaveze prenosa vlasništva, koji se ne mogu rešiti za par dana.


Ne prekoračujte budžet i obavezno pregovarajte oko cene


Finansije mogu biti prvi “kamen spoticanja” u vašem braku, ako dobro ne iskalkulišete svoje mogućnosti. Napravite plan ili bar nacrt budžeta i procenite koliko zaista novca možete izdvojiti za nekretninu. Vrlo je moguće da ćete naići na “stanove iz snova” koji su daleko iznad vaše finansijske moći. Čak i ako vam se učini da biste možda mogli da plaćate veću ratu kredita, nemojte doneti odluku nepromišljeno.

 

Držite se planiranog budžeta i tako izbegnite probleme u budućnosti.

Setite se, svaka kupovina za sobom povlači i dodatne troškove. Prema tome, pažljivo birajte kako i koliko ćete investirati u svoj budući dom.


Takođe, obavezno pregovarajte oko cene. Obično vlasnici nekretnina postave visoku cenu ne bi li izvukli maksimalan iznos, tako da ima prostora za dogovor oko iznosa koji će biti u vašu korist.


Proverite zgradu i komšiluk


Koliko god da vam je stalo do komfornog enterijera, imajte na umu da je važno i u kakvoj zgradi se nalazi stan, kakve su komšije i čitavo okruženje. Ne bi najbolji izbor bila kupovina stana u nebezbednom kraju ili u zgradi koja nema prodavnicu, pekaru ili bilo kakav market u blizini. Imajte na umu da nabavka osnovnih namirnica ne treba da vam bude izvor frustracija. Isto važi i za udaljenost stanice gradskog prevoza, ako je to transport kojim ćete svakodevno ići na posao.


Proverite komšiluk, upoznajte se sa ljudima koji žive u zgradi ili stambenom kompleksu. Lepo je znati ko su ljudi koji će živeti pored vaših vrata, čime se bave i da li su dovoljno prijateljski raspoloženi.


Kupovina zajedničke nekretnine u prvim bračnim godinama može da bude najbolja životna odluka, ako je ispraćena pravim savetima za stambeni kredit i dobrim osećajem za investiranje. Kada napravite odgovarajući finansijski plan, dogovorite se oko prioriteta i pronađete pravog agenta za nekretnine, u velikoj meri možete olakšati ovu proceduru i uspešno savladati prvi veći bračni izazov. Rezultat će biti i više nego odličan – uložićete u mesto koje će biti divno porodično gnezdo.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. S

    Sasa

    Odgovori

    20.10.2022 09:32

    Da bi se usudili da uzmu kredit za stan moraju biti zaposleni kako bi mogli da vracaju rate kredita a gde je ucesce 20%.Bez pomoci roditelja tesko bi to islo,ja sam moje pomogao za ucesce da preko Solis agencije kupe stan dao sam im ucese oni neka ga otplacuju.

Ostavi komentar