18.09.2017 Komentari: 2

Koje je idealno cveće za terasu na severnoj strani

Retko kojoj vrsti cveća odgovara direktno izlaganje suncu, ali isto tako postoje i vrste koje ne mogu opstati ukoliko su u stalnom hladu. Evo nekoliko predloga za cveće za terasu na severnoj strani...

Terase sa cvećem nikoga neće ostaviti ravnodušnim. A morate priznati i da ne postoji nista što više opušta od jutanje kafe na terasi koja ispunjena cvećem koje Vam daje energiju za još jedan naporan dan.

 

Međutim, ukolko je terasa orijentisana ka severu, često se desi da cveće sporo napreduje ili se suši, uprkos svoj pruženoj nezi. Razlog može biti to što pojedine biljke ne podnose hlad i da zbog nedovoljne svetlosti ne mogu da proizvedu dovoljno materija koje su im neophodne za rast. Zato je jako važno da se konsultujete sa stručnim osobama koje bi cveće za balkon uspelo na slabo osunčanoj strani.

 

Saksije za terasu


Terasa treba da predstavlja oazu za opuštanje i zbog toga treba posvetiti vreme i trud u uređenju ovog prostora. Pored stolica i stočića, cveće je takođe važan detalj koji će oplemeniti Vaš balkon.

 

Ali, obratite pažnju i na saksije za terasu, neka se uklapaju u osatak ambijenta. Bez obzira da li su male, duboke, ili žardinjere, različite boje saksija za terasu sigurno će dodatno razveseliti čitav balkon.

 

Kako izabrati cveće za terasu u polusenci i senci


Retko kojoj vrsti cveća odgovara direktno izlaganje suncu, ali isto tako postoje i vrste koje ne mogu opstati ukoliko su u stalnom hladu. Zbog toga je važno izabrati ono cveće kome će odgovarati uslovi na Vašem balkonu. Evo nekoliko predloga za cveće za terasu na severnoj strani:

  • Lobelija je jednogodišnja biljka sa sitnim, plavičastim cvetovima. Može rasti u hladu, ali joj ne smeta ni previše jako sunce. Ova biljka je veoma jednostavna za uzgajanje: posejte je u proleće u saksiju i ona će formirati žbunić vrlo brzo. Ili kupite već porasle i 3-5 biljaka posadite u saksije. Cveta od proleća do jeseni, tako da ćete dugo moći da uživate u boji cvetića. Što se tiče nege i održavanja, potrebno je da ih orežete kako bi se regenerisale i tako će cvetati do kasne jeseni. Osim redovnog zalivanja, potrebna je i prehrana za cveće.
  • Ukrasna koprivica je jednogodišnja biljka i često se gaji kao baštenska, ali i sobna biljka. Zbog svojih zamijivo obojenih listova, ali i lakog gajenja, čest je izbor. Listovi mogu biti raznobojni, ali i jednobojni, jarko obojeni u kojima možemo uživati od proleća do kasne jeseni. Ukrasna koprivica raste kao žbun, ali je možete oblikovati kao drvo. Možete je i kombinovati u žardinjeri sa cvetnicama i tako napraviti baštu u malom.
  • Noćna frajla je takođe vrsta kojoj odgovara hlad. Ovaj zanimljiv cvet je karakterističan po tome što se cvetovi otvaraju tokom noći, dok su tokom dana zatvoreni. Zbog toga se često može naći u mnogim baštama i na terasama. Ukoliko volite da provedete večernje sate uživajući na terasi, trebalo bi da obogatite svoju malu baštu ovim cvećem. Takođe, ne zahteva preterane uslove za gajenje. Povedite samo računa da je tokom leta redovno zalivate.
  • Puzavice za balkone su čest izbor onih koji žele da upotpune izgled svoje terase. U hladu mogu rasti mnoge vrste. Po mnogima najatraktivnije su klematisi, puzavice koje su prepoznaljive po svojim krupnim, ljubičastim i plavim cvetovima koji cvetaju i po 5-6 meseci godišnje. Ukoliko ne želite da Vaša terasa bude previše upadljiva, izaberite bršljen – zimzelenu puzavicu bez cveta. On će se sigurno uklopiti u svaki ambijent.
Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. g

    gordana

    Odgovori

    13.10.2017 11:44

    Hvala na savetima. Jako korisno :-)

    • A

      Admin sajta

      16.10.2017 20:42

      Hvala na lepim rečima, Gordana. Imaćemo to na umu pri pisanju budućih tekstova! :)

Ostavi komentar