31.10.2023 Komentari: 0

Kako se koristi retinol? Mali vodič za početnike.

Ako postoji čaroban molekul koji ima moć da vrati vreme unazad i osigura nam lepotu korigujući znakove starenja, to je onda retinol. Ovaj moćni derivat vitamina A važi za zlatni antiage standard, pa nije slučajno što je zvezda dermatoloških stručnjaka i kozmetičkih kuća.

Devojka koristi retinol na licu.

 

Ukoliko imate nedoumice o tome kako se koristi retinol, kome se preporučuje i kako se kombinuje sa drugim preparatima, ovaj tekst će vam biti prečica do razumevanja svih dobrih i manje dobrih strana retinola.

 

Kome je namenjen retinol?


Retinol dermatolozi preporučuju kao obaveznu antiage rutinu tokom jeseni i zime.


Osim što poboljšava kvalitet kože i briše fine linije i bore, ovaj derivat vitamina A smanjuje hiperpigmentacije i leči akne omogućavajući vašem licu da zasija. Rezultat je lepša i zdravija boja kože.


Retinol daje maksimalne rezultate u sledećim stanjima kože:

 

  • Korekcija bora i prevencija starenja - retinol podstiče produkciju kolagena i tako pomaže u smanjenju finih linija i bora na koži, čineći je glađom i mlađom.
  • Akne - zbog svojih antibakterijskih svojstava pomaže u smanjenju upala, čišćenju pora i sprečava stvaranje novih bubuljica.
  • Eksfolijacija - retinol radi blagu eksfolijaciju i ljuspanje kože čime se podstiče nova kolageneza.
  • Hiperpigmentacije - utiče na smanjenje hiperpigmentacije, uključujući staračke pege i fleke od sunca.
  • Poboljšanje teksture kože - doprinosi ravnomernijoj i glađoj teksturi.
  • Promena u boji tena - pomaže u izjednačavanju boje kože i poboljšanju njenog tonusa.

 

Koje je pravo vreme za uvođenje retinola u negu?

 

U zavisnosti od problema koji se rešava, bira se i način primene retinola i tempo kojim se uvodi u rutinu.


Mlade devojke već oko 30-e počinju da se brinu zbog pojave ranih znakova starenja za koje je odgovorna najpre genetika, a potom i uticaj sunčevog zračenja kojeg smo se nakupili u ranoj mladosti. Korišćenje seruma sa jako malom koncentracijom retinola preporuka je za mlađu populaciju najviše radi prevencije znakova starenja i očuvanja elastičnosti kože.


Kada počnu da se pojavljuju sitne bore oko očiju, a to je obično u 40-im, dnevnoj hidrataciji potrebno je dodati retinol kao večernju negu, dok posle 50-e redovno korišćenje retinola koji stimuliše kolagen može uticati na smanjenje dubokih bora i vraćanju željenog tonusa.

 

Kada se nanosi retinol?


Jesen je pravo vreme kada treba retinol polako uvoditi u večernju rutinu. Nikako ga ne treba koristiti u letnjem periodu i u sunčanim danima jer izaziva fotosenzitivnost kože.


Retinol može da istanji površinski sloj kože koji nas mehanički štiti od loših efekata sunčevih zraka izazivajući fotosenzibilizaciju. Rezultat toga je da brže i lakše gorimo na suncu, a ne zaobilaze nas ni hiperpigmentacije. Zato je SPF50 tokom dana obavezan.


Zaključak ostaje da se kreme i serumi sa retinolom isključivo nanose uveče. Izuzetak su brendovi koji proizvode dnevne kreme sa stabilizovanim retinolom, tj. biljnim alternativama retinola (bakuhiol).

 

Žena se sprema da nanese retinol na lice.

 

Kako se nanosi retinol?


Retinol može biti pomalo agresivan, posebno kada se radi o osetljivoj koži. Zato je preporuka je da se uvodi u rutinu postupno: prve dve nedelje nanosi svake treće večeri, zatim svake druge, a tek kada se koža potpuno adaptira, može da postane redovna rutina tokom jesenjeg i zimskog perioda.


Retinol ostvaruje svoje dejstvo tako što se vezuje za receptore na koži, tačnije vezuje se za ćelije, pa ga je nemoguće sprati umivanjem. To je razlog što je posle večernjeg tretmana retinolom, tokom dana obavezno nanošenje SPF kreme koja će vas zaštititi od sunčevih zraka.


Često smo svedoci izvesne nepismenosti u korišćenju retinola. Kada ga nanosimo, moramo da vodimo računa o količini kako ne bi došlo do opekotina ili sistemskog dejstva koje posle mora da se leči.


Ukoliko se koriste potentne forme (tretinoin ili retinol-aldehid), za celo lice dovoljna je količina zrna graška. Dermatolozi preporučuju da ukoliko imate osetljivu kožu retinol kombinujete sa hidratantnim kremama i serumima.


Četvorodnevni ciklus uvođenja retinola kod osetljive kože:

 

  • Prvo veče naneti serum sa voćnim kiselinama kako bi se izvršila blaga eksfolijacija i napravila podloga za dejstvo retinola.
  • Drugo veče hidrirati kožu nekom hranljivom kremom, naneti retinol.
  • Treće i četvrto veče: Samo serum ili krema za hidrataciju

 

Ovo je način na koji će retinol imati lepo dejstvo, a koža biti pošteđena iritacija. U antiage rutini, za postizanje najboljih rezultata, treba kombinovati serum i hidrantnu kremu.

 

Neželjena dejstva retinola


Retinol može izazvati crvenilo, perutanje, svrab i peckanje kože, naročito kada se prvi put nanosi. Iritacija može biti privremena, dok se koža ne navikne na supstancu, ali može biti i ozbiljnija pa zahteva stručnu kontrolu.


Suva koža je čest propratni simptom adaptacije na retinol pa je upotreba hidratantnih krema preporučljiva kako bi se ublažila dehidratacija.


Retinol može privremeno pogoršati akne na početku tretmana, pre nego što se primete poboljšanja.


Povećana osetljivost na sunce zbog retinola može dovesti do opekotina ili hiperpigmentacija.


Važno je napomenuti da se neželjena dejstva retinola obično javljaju na početku tretmana i obično se smanjuju s vremenom kako se koža prilagođava.

 

Kome ne prija retinol?


Retinol nije pogodan za sve tipove kože i može biti kontraindikovan za određene osobe.


Veoma je važno da žene koje planiraju trudnoću, trudnice ili dojilje izbegavaju ovu vrstu nege tokom osetljivog perioda. Visoke doze vitamina A mogu biti štetne za plod i dete.


Osobe sa visokosenzitivnom kožom koja lako reaguje na iritanse, mogu doživeti pojačanu reakciju. U takvim slučajevima, treba tražiti blage alternative ili se posavetovati sa stručnjakom.


Oni koji imaju prekomerno suvu kožu treba da izbegavaju ovaj preparat jer retinol može dodatno isušiti kožu i izazvati neprijatne efekte. Takvom tipu kože treba obezbediti odgovarajuću hidrataciju pre nanošenja retinola.


Kod određenih dermatoloških stanja kao što su rozacea, psorijaza ili ekcemi treba biti oprezan sa upotrebom retinola kako se ne bi pogoršalo primarno oboljenje.


Rizik od iritacije postoji kada se sa retinolom kombinuju drugi preparati kao što su jake kiseline ili abrazivni pilinzi.

 

Bočica retinol seruma.
 

Zamena za retinol

 

U bolje snabdevenim online prodavnicama možete pronaći alternativu retinolu, tj. proizvode koji mogu pružiti slične koristi bez potencijalno burnih efekata.


Evo nekoliko sastojaka koje možete razmotriti:

 

  • Bakuhiol - Ovaj prirodni sastojak se sve više koristi kao zamena za retinol. Ima slične koristi u pogledu smanjenja bora i poboljšanja teksture kože, obično izaziva manje iritacije. Dobre rezultate daje u preporučenoj koncentraciji od 2,5%.
  • Azelaična kiselina - Naročito je korisna kod problema sa aknama i hiperpigmentacijom kao piling i antioksidans.
  • Hidroksi kiseline, kao što su glikolna kiselina, mlečna kiselina i salicilna kiselina, mogu poboljšati teksturu kože i smanjiti akne. One su posebno korisne za eksfolijaciju i obnavljanje kože.
  • Peptidi - proteini koji mogu poboljšati čvrstoću kože i smanjiti pojavu bora.
  • Vitamin C - antioksidans koji kožu štiti od slobodnih radikala. Može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije, poboljšava tonus kože, posvetljuje je i daje sjaj.
  • Niacinamid (vitamin B3) - blag sastojak koji pomaže u poboljšanju teksture kože, smanjenju crvenila i akni. Takođe ima hidrirajući efekat.

 

Kombinovanje retinola sa vitaminom C i kiselinama

 

Ako u sklopu večernje nege imate retinol, onda je vitamin C korisna jutarnja rutina. Kombinacija ova dva moćna sastojka daju koži različite benefite. Dok retinol stimuliše obnavljanje ćelija i podstiče novi kolagen poboljšavajući ten, vitamin C je snažan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala i posvetljuje je, smanjujući hiperpigmentacije.


Serumi sa blagim voćnim kiselinama mogu biti jutarnja podloga za večernje nanošenje retinola. Tako ćete pripremiti kožu, odstraniti mrtve ćelije sa površine da bi koža prodisala i time započeti novu kolagenezu.


Kada se na kožu nanose preparati, važan je i pravilan redosled. Uvek ide laganija tekstura ka težoj. Serumi su zato prvi proizvod koji treba naneti, pa tek onda kremu za određeni tip kože.

 

Saveti i iskustva sa retinolom


Suština retinola je da se koristi malo i polako uvodi u rutinu da ne bi došlo do iritacije. Ukoliko postoje određena mesta na koži koja su već iritirana, naneti na njih kremu ili balzam pre korišćenja retinola.


Predeo oko očiju i usana treba izbegavati. Retinol može biti previše jak za ova osetljiva područja. Izbegavajte korišćenje drugih jakih kiselina ili agresivnih proizvoda za negu kože u isto vreme kada koristite retinol kako biste predupredili iritacije.


Da bi se postigao značajan efekat terapije retinolom potrebna je upornost i disciplina najmanje 6 meseci. Ukoliko se rešava neki medicinski problem, taj vremenski period je duži.



Retinol je moćan sastojak koji, kada se pravilno koristi, može doprineti zdravijoj, mlađoj i blistavijoj koži.

 

Kakva su vaša iskustva sa retinolom?

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar