13.12.2021 Komentari: 0

Šta sve može biti uzrok vaših akni?

Mnogo devojaka, a sve više i žena, susreće se sa problemom aknozne kože. Iako je ovo estetski problem, priča je mnogo dublja jer veoma utiče na psihu žena. Sa druge strane, akne su često simptom nekog problema sa kojim se naš organizam bori, pa je potrebno odraditi sve analize kako bi se utvrdilo šta je u pitanju. Pre nego što počneš sa čitanjem ovog teksta – znaj da nisi sama i da se sa aknama bori još mnogo devojaka i žena. I da – šta god da je uzrok, znaj da rešenje postoji! 

 

Nečista koža


Vrlo često aknice, posebno u tinejdžerskom periodu, mogu nastati zbog neodgovarajuće higijene. Mnoge devojke i devojčice često ne obraćaju pažnju na skidanje šminke i svih nečistoća uveče pred spavanje, pa se pore pune i dolazi do nastajanja akni. Ukoliko ste se pronašle u ovom delu, za početak je potrebno da odaberete blago sredstvo kojim ćete čistiti lice kako uveče, tako i ujutru pre nanošenja osnovne nege. Na taj način činite prvi i najvažniji korak u borbi protiv akni.

 

Pogrešni preparati

 

Pogrešni odnosno neodgovarajući preparati takođe mogu biti uzrok problematične kože. Moguće je da sredstvo za umivanje, tonik ili krema ne odgovaraju vašem tipu kože, pa onda činite više zla nego dobra svom licu. Da biste negovali svoju kožu na pravi način, potrebno je pre svega da znate kom tipu kože pripadate, pa da u skladu sa tim i birate preparate. Naša preporuka je da se posavetujete sa svojim kozmetičarem ili dermatologom, kako biste znali na koji način da negujete svoju kožu.

 

 

Policistični jajnici


Jedna od najčešćih vrsta hormonalnog problema kod žena je sindrom policističnih jajnika, reproduktivni problem koji pogađa između 8 i 20 posto žena. To se događa kada žene imaju višak androgena, ili muških hormona. Da bi ženski organizam uravnoteženo funkcionisao, procenat ženskih i muških hormona treba da bude podjednak. Kada dođe do toga da preovladavaju muški hormoni, dolazi do problema sa jajnicima. Akne na licu, posebno u predelu brade, jedan su od prvih pokazatelja policističnih jajnika.


Ukoliko osim akni primećujete promene poput opadanja kose, neredovne menstruacije, pojačane maljavosti – vreme je da posetite svog ginekologa i proverite svoje zdravlje. Sindrom policističnih jajnika se javlja kod mnogo devojaka danas, a lečenje je kod svake individualno.

 

Insulinska rezistencija


Policistični jajnici u mnogo slučajeva su povezani sa insulinskom rezistencijom, međutim, ova dva stanja se u poslednje vreme sreću potpuno odvojeno. Insulinska rezistencija je metabolički poremećaj koji se identifikuje kao poremećeni biološki odgovor na insulinsku stimulaciju ciljnih tkiva, prvenstveno jetre, mišića i masnog tkiva. Kad insulin ne uspeva da obavi svoju funkciju u potpunosti, odnosno da dovede do ulaska glukoze (šećera) u ćelije masnog tkiva i mišića, dolazi do rezistencije na insulin. Ciljna tkiva nisu u stanju da pokrenu fiziološki koordinisan odgovor na snižavanje nivoa šećera u krvi, koji uključuje supresiju unutrašnje proizvodnje glukoze, supresiju lipolize, ćelijskog preuzimanja dostupne glukoze u plazmi. Pankreas registruje da je šećer i dalje visok i pokušava da ga nadomesti lučenjem još više insulina da bi se kompenzovao povišen nivo šećera u krvi. Umesto da sagoreva u energiju, prisutni šećer se pretvara u masti, a neutrošeni insulin oštećuje tkiva. Vrlo često insulinska rezistencija može biti uzrok vaših akni, pa je potrebno da obavite pregled kod endokrinologa, kako biste putem OGTT testa otkrili da li problem postoji. U slučaju da patite od insulinske rezistencije, biće potrebno da trajno promenite ishranu, ali svakako i uzimate terapiju koju vam prepiše lekar.

 

 

Šta možete same da uradite?


Ono što treba da znate da je ishrana u većini slučajeva glavni krivac za akne, bilo da imate problema sa određenim proizvodom poput čokolade i majoneza, bilo da reagujete na belo brašno, šećere uopšte kada je u pitanju insulinska rezistencija. Kako biste se rešili aknica i sredili stanje svog organizma potrebno je da:

  • izbacite šećere iz ishrane
  • izbacite belo brašno
  • izbacite gazirane i negazirane sokove
  • jedete dosta sirovog povrća
  • pripremate sebi obroke bez ili sa jako malo masti
  • trenirate
  • provodite vreme na svežem vazduhu
  • smanjite stres
  • pojačate unos vitamina

Akne su prolazno stanje i rešiv problem. Nemojte gubiti samopouzdanje, jer vi niste vaše akne. Vi ste sve ono drugo što nosite u sebi. Budite uporne i nemojte ništa raditi na svoju ruku. Ukoliko patite od problematične kože, obavezno posetite svog dermatologa, ginekologa i endokrinologa kako bi se odredio uzrok. A kada se uzrok otkrije, sve ide lako. Problem ćete rešiti za samo nekoliko meseci, verujte na reč! Flekice od akni su takođe rešive uz pomoć kozmetičkih tretmana, a više o njima možete pročitati OVDE

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar