02.12.2021 Komentari: 0

Kako da poboljšate svoj odnos sa ćerkom

Priznajte da dođu oni periodu kada prosto niste bliski sa svojom ćerkom. I ne brinite zbog toga, jer je to sasvim normalna okolnost. Možda je zauzeta računarom, telefonom, prijateljima ili školskim zadacima. Uglavnom se dešava da, kada pokušate da razgovarate sa njom, ona vas ne sluša, ili jednostavno napusti sobu. Čak verovatno pomišlja da vas je sramota, a vi ne znate kako da to promenite.

nasmejane-majka-i-ćerka

 

A možda ste i vi ti, koji ste takođe zauzeti, ali poslom, porodicom, novcem i drugim stvarima. Ako ste se pronašli u bilo kojoj od ovih situacija, potrebno je da poboljšate odnos sa svojom ćerkom i vaše međusobno razumevanje.


Možda zvuči teško, ali nakon nekog vremena shvatićete da nije tako naporno kao što ste mislili. Na kraju krajeva, ona je vaša ćerka. Ali, ako još uvek ne znate kako da se družite sa njom i nađete zajednički jezik, ne brinite. Za vas smo sastavili ovaj članak, koji bi vam mogao pomoći u tome.


Odvojite vreme koje ćete provesti sa njom

 

Pokušajte da nađete vremena u toku nedelje i odvojite ga za stvari koje želite raditi sa svojom ćerkom. Neka to bude dan kada je i ona slobodna, možda subota ili nedelja, ili večernji sati kada je kod kuće. Najbolje bi bilo da se dogovorite sa svojom ćerkom da ćete uvek izlaziti zajedno, recimo, četvrkom uveče i gledati film ili raditi neke druge stvari. Tako ćete se i vi i ona uvek setiti kada je trenutak da vreme provedete zajedno i veća je verovatnoća da ćete unapred isplanirati da tog dana budete slobodni.


Otkrijte šta vaša ćerka voli


Ako znate u kakvim aktivnostima vaša ćerka uživa, to će vam veoma značiti kada provodite vreme zajedno, jer ćete znati gde biste je mogli odvesti i šta da radite. S vremena na vreme pokušajte osmotriti šta vaše dete radi – čemu posvećuje najviše pažnju. Da li su to igrice na računaru, crtanje, pisanje ili nešto drugo. Kada spoznate šta voli, mogli biste je više pitati o tome – ako čita, pitajte je koji je to autor; ako gleda TV, pitajte je šta trenutno prati. Vi ćete se bolje osetiti kada otkrijete šta vaša ćerka voli, a kada je budete pitali, biće joj drago što ste zainteresovani za ono što ona prati i radi.

 

Pokušajte sami da saznate više o interesovanjima vaše ćerke i predložite joj da zajedno radite te stvari – recimo, ako voli da čita, čitajte zajedno kod kuće ili provedite popodne u biblioteci. Ako voli fudbal, odigrajte utakmicu ili dve u svom dvorištu ili parku.

Njena interesovanja mogu biti veoma različita od vaših, (i to je sasvim u redu), te stoga ne pokušavajte da promenite šta ona voli, a šta ne.

 

Idite zajedno u kupovinu


Ako postoji jedna stvar koja će izgraditi vezu među lepšim polovima, to je svakako kupovina. Imaćete priliku da razgovarate i saznate više o interesovanjima svoje ćerke dok birate nove stvari. Povedite je sa sobom u prodavnicu da vam pomogne da izaberete namirnice za večeru ili ukusne grickalice. Neka stavi neke artikle u kolica koji joj se sviđaju i pomozite joj da odluči koja pića da kupi.


Ako vaša ćerka voli da čita, idite u lokalnu knjižaru i zajedno potražite neke knjige. Ili posetite tržni centar i kupite određene krpice. Takođe biste joj mogli pomoći pri izboru odeće za sebe. A ona će voleti da bude vaš „modni konsultant“, posebno ako se bavi modom. Takođe možete otići u prodavnicu igračaka ako je vaša ćerka mlađa.

 

Skuvajte nešto zajedno

 

Jedan od zabavnijih predloga, koji će vam pomoći da se povežete sa svojom ćerkom, jeste da zajedno spemite neko jelo. Ovo je takođe dobar način da je počnete učiti kako da kuva, posebno ako je starija. Iznesite nekoliko kuvara i pregledajte ih sa svojom ćerkom da biste utvrdili šta biste mogli napraviti – to mogu biti kolačići ili torta. Takođe možete napraviti poseban domaći hleb ili pecivo, smuti, supu, gulaš ili čak sopstveni sladoled.

 

majka-i-ćerka-kuvaju

 

Razgovarajte


Veoma je važno da vaša ćerka zna da uvek može doći kod vas i voditi zajednički razgovor ako joj nešto zatreba. Кada razgovarate sa svojom ćerkom, potrudite se da je pažljivo saslušate. Nekada je dobro dati kraće savete, u suprotnom, vaša ćerka će pomisliti da ste dosadni jer joj držite predavanje. Suština je da je saslušate, ali na miran i prijateljski način. Takođe bi bilo dobro da povremeno razgovarate sa njom o svakodnevnim temama i to na opušten način – na primer, šta se dešava u školi; kako je prošao trening i slično. 


Verujte svojoj ćerki najviše što možete


Činjenica je da se poverenje teško gradi, ali ono je ipak ključna osnova svake veze. Ako primetite da često radite stvari koje nisu vredne poverenja, prestanite. Recimo, ako često lažete, a zatim uhvatite ćerku kako laže, prestanite sa tim i budite iskreni prema njoj. Steći ćete njeno poverenje, samo ako se držite datih obećanja. Ako vam nešto iskrsne i budete sprečeni da ispunite nešto što ste rekli ćerki da ćete uraditi, obavezno je obavestite o tome.


Podelite svoja osećanja


Recite svojoj ćerki da uvek može da dođe kod vas ako joj to bude potrebno i da slobodno bude iskrena sa vama. Takođe bi i vi trebalo da podelite svoja osećanja sa njom, te joj recite kako se zaista osećate u vezi sa nečim, a ponekad je možete pitati za savet.


Slušajte


Ne samo da bi vaša ćerka trebalo Vas da sluša, već i vi morate da slušate nju. Ako to ne učinite, ona će misliti da je u redu kada ne obraćate pažnju na to šta vam priča i počeće da vas kopira u tome. Takođe imajte na umu da deca osete kada njihov roditelj ne sluša istinski i to nije prijatan osećaj, jer se mogu obeshrabriti i rastužiti. Da biste potpuno slušali ono što ima da vam kaže, prestanite sa onim što trenutno, okrenite pogled ka njoj i usredserdite se na njene reči. A da biste pokazali da slušate, postavite joj određena pitanja, u vezi date teme.


Pokažite joj da je volite


Vaša ćerka već zna da je volite, ali da li to zaista pokazujete? Iako se družite i provodite zajedničko vreme dok, recimo, igrate igrice ili kuvate, da li je to zaista kvalitetno posebno vreme? Možda ne znate kako to da uradite, ali male stvari se računaju. Idite zajedno u lepu šetnju, razgovarajte i uživajte u prirodi. Razveselite je na loš dan zagrljajem ili malim poklonom, poput knjige ili plišane igračke. Često je ohrabrite, ako se sprema za neko takmičenje ili kontrolni iz nekog predmeta. Obavezno pre svega pohvalite njene napore, jer je važno da joj date do znanja da će ona uspeti u životu kada se trudi, i naučiće da se nosi sa neuspehom. Uz vašu podršku, ona će uspeti da izgradi pozitivan stav prema životu.

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar