02.07.2021 Komentari: 0

Zašto bi trebalo da kupite psa svom detetu?

Imam 10 godina i tata nakon velikih molbi konačno u naš dom donosi malog dalmatinca starog četiri meseca. Kaže da već ima ime i da se na njega odaziva. Zove se Maza. Brat i ja ga već obožavamo, iako se on nas po malo plaši. I tu kreće naša nezaboravna priča. Šesnaest godina kasnije pišem ovaj tekst. Maze više nema, ali će zauvek u nama ostati sva ljubav i svi oni trenuci koje smo proveli zajedno. I zato, ukoliko se premišljate da li da svom detetu poklonite psa, nemojte više. Evo zbog čega će to biti najbolja stvar koju ste uradili u životu. 

 

Razvijaće se motoričke sposobnosti kod male dece


Razvijanje motoričkih sposobnosti kod dece posebno je važno, pogotovo uzrasta do 5 godina. Trčanje za psom, bacanje loptice i igranje pomoći će vašem mališanu da se brže razvija i ima dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana. Nije li nam svima dosta telefona, tableta i jutjuba? Kucni ljubimci za decu predstavljaju atrakciju, nešto što će ih izvući iz kuće i navesti da budu aktivni. A onda će svako veče bezbrižno zaspati i nećete imati problema sa buđenjem i nespavanjem.

 

Razviće osećaj odgovornosti


Kucni ljubimci za decu takođe predstavljaju predmet pažnje. Potrebno je redovno menjati vodu, dotrčati kada je nema, a pas šapicom gura činiju i pokazuje da je prazna ili doneti hranu na vreme. Svim ovim sitnicama vaše dete će razvijati osećaj odgovornosti prema svom psu, na koga će gledati kao na člana porodice. Steći će određene navike koje neće preskakati koliko god mu teško bilo. Ta odgovornost prenosiće se dalje na život. Navike stečene u ranom detinjstvu veoma utiču na našu ličnost kasnije.

 

 

Naučiće šta znači bezuslovna ljubav


Pas i dete čine jednu neraskidivu vezu. Pas će jesti ono što mu date, onda kada mu date i koliko mu date. Bez vas je bespomoćan. I voleće vaše dete najviše na svetu. Možda će se čak buniti kada pokušate da zagrlite i poljubite svoje dete. Eh, to če tek biti scene za smejanje. Ali će vam sve to pokazati da je pas privržen vašem detetu, a deca to itekako osećaju. I tu nastaje jedna bezuslovna ljubav. Stvoriće se uzajamno poverenje koje nikada neće nestati. Vaše dete će naučiti šta znači prava i iskrena ljubav.

 

 

Imaće pravog prijatelja


Pas i dete su celina. Uz kućnog ljubimca, vaše dete nikada neće biti usamljeno, uvek će imati drugara za igru, šetnju ili jednostavno lenčarenje. A verujte da psi sve razumeju i to mnogo bolje od ljudi. Nema lepšeg osećaja nego videti da te neko sa nestrpljenjem čeka posle škole, maše repom i skače u krug. Osim toga, naučna istraživanja odavno su pokazala da prisustvo pasa ima veliki pozitivan uticaj na psihofizički razvoj dece, a naročito one sa posebnim potrebama. Kontakt sa psima ima umirujuće dejstvo na decu.

 

 

Realan prikaz života


Pazeci na svoje kućne ljubimce, igrajući se sa njima, hraneći ih i voleći ih, deca se upoznaju sa životom i svim životnim ciklusima. Život psa mnogo je kraći od ljudskog života, pa je u nekom trenutku neizbežno da će doći i do trenutka smrti ljubimca. Mnogim roditeljima ovo je osnovna stavka zbog koje ne žele svojoj deci da priušte zadovoljstvo 10 ili 15 godina istinske ljubavi i uživanja. Nemojte da vas ovo sputava. Vaše dete će se u životu susretati sa mnogim teškim situacijama koje će biti potrebno da prebrodi i nauči da ide dalje. Tuga je sastavni deo života i nije nikakva tabu tema. Potpuno je u redu tugovati za ljubimcem. Psi oplemenjuju naše živote i imaju veliku ulogu u odrastanju i sazrevanju, pa samim tim rastanak nije ni malo lak. Međutim, svaki dan proveden sa kućnim ljubimcem zaista je značajan i vredan i ne bi trebalo da ga tako lako oduzmete svom detetu. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar