24.06.2019 Komentari: 0

Zbog čega trudnice treba da idu na redovne preglede

Ginekološke ordinacije su jedne od najčešće posećenih ordinacije kada su privatni zdravstveni pregledi žena u pitanju. U Srbiji, iako se čini da je mali broj žena koje se posvećuju redovnim ginekološkim problemima, pregledima, prevencijom i lečenjem, ipak je širenjem svesti i edukacijom iz ove oblasti, uspeo da se pokrene veliki broj žena koje vode računa o svom zdravlju. 

Neke dame se tome posvećuju više puta godišnje, dok neke to rade ređe. Ono što je istina jeste da veliki broj žena koje redovno posećuju ginekološke ordinacije jesu trudnice.


Danas se zbog načina života, stresa, ishrane, redovne konzumacije cigareta i alkohola, podstiču žene koje žele da rađaju ili one koje su već u drugom stanju da preglede u ginekološkim ordinacijama obavljaju češće, nego što su to nekada radile naše mame i bake. Iako na prvi pogled deluje kao preterivanje, marketing, uzimanje novca i slično, postoje veliki razlozi zašto je to tako.


Prvo, s obzirom na to da je 21. vek i da imamo mogućnosti koje nudi savremena medicina, potrebno je to i iskoristiti. Pored običnog pregleda, trudnicama su sada na raspolaganju pregledi ultrazvukom u 2D, 3D i 4D varijanti, gde u potpunosti mogu videti svoju bebu u stomaku, posmatrati njene pokrete, dok doktor određuje tačne dimenzije, otkucaje srca, ritam i rad svih unutrašnjih organa, količinu plodove vode i plus otkriti tačan datum porođaja, bez dosadnih pregleda.


Većina ginekoloških ordinacija sada nudi i mogućnost rađenja testova koji su neophodni za razaznavanje ploda, kao i urođenih mana, te nije potrebno odlaziti u druge laboratorije, već se celokupna analiza može izvršiti na jednom mestu, što je svakako za trudnice veliki predah.


Dvadesete, tridesete ili četrdesete

 

Drugi razlog česte potrebe odlaska i poste ginekološke ordinacije, jeste granica odnosno pomerena granica u godinama u kojima devojke i žene ostaju u drugom stanju. Kao što smo već naveli, stil života se u poslednjih dvadeset godina jako promenio, tako da žene danas više rade, imaju više obaveza i malo vremena da se posvete sebi i svojim potrebama. Iz tog razloga, nije retkost da se za prvo dete odluče tek nakon 30. godine, što je velika razlika u odnosu na naše mame i bake, koje su se na taj korak odlučivale u ranim 20. a neke i mnogo pre toga.


Doktori svakako preporučuju da se za taj korak devojke odluče dok su mlade, jer je telo u tom periodu najbolje pripremljeno za trudnoću i porod. Međutim, kao što smo naveli, bez obzira na preporuke, taj čin se dešava mnogo kasnije i sa sobom nosi brojnije rizike, pa je zato potrebno i neophodno ginekološke ordinacije posećivati ponekad i više puta mesečno, kako bi se kontrolni pregledi obavljali svojevremeno, i prevenirali mogući rizici ili sveli na najmanju moguću meru.

 

Ishrana kod trudnica

 

Ishrana kod trudnica je još jedan veliki problem u odnosu na ranije. Čast izuzecima i svima koji vode računa o unošenju namirnica u svoj organizam, većina trudnica se tokom perioda trudnoće opusti, unoseći previše kalorija, šećera, kofeina i ostalih nezdravih komponenti.


Na taj način, devojke i žene rizikuju od dobijanja bolesti kao što je trudnički dijabetes ili visok krvni pritisak, kao i dobitak velikog broja kilograma, što značajno utiče na plod i proces porođaja, koji može biti znatno otežan.


Mogući rizici su još jedan razlog, zašto bi trudnice trebalo da posećuju ginekološke ordinacije, i dobiju određene savete u vezi sa ishranom, zdravljem i dobijanju optimalnog broja kilograma, radi lakšeg porođaja i zdravlja bebe.


Iako su trudnice na listi prioriteta, svaka žena ima pravo da se informiše, leči i obavlja kontrolne preglede u ginekološkim ordinacijama, kako bi u potpunosti bile zdrave, sigurne i srećne. Ginekološke ordinacije zato danas nude veliki broj različlitih pregleda koje značajno doprinose zdravlju žena pa i njihovih partnera.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar