25.01.2022 Komentari: 0

Važnost omega-3 masnih kiselina u ishrani

Da li znate da razlikujete masti u našem organizmu od gojaznosti i masnih naslaga? Masti su izvor energije i imamo ih baš svi. Čak i najmršaviji i najžilaviji sportisti imaju značajne rezerve energije u formi deponovanih masti. Masti imaju različite nivoe zasićenja, pa tako postoje zasićene, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Dve vrste polinezasićenih masnih kiselina se smatraju esencijalnim, a to su omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Danas govorimo o tome koliko su važne omega-3 masne kiseline u hrani i kako da ih nadomestimo suplementacijom.

ruka-drzi-omega-3-masne-kiseline

 

Šta su omega-3 masne kiseline?

 

Omega-3 masne kiseline su kiseline koje se smatraju esencijalnim za formiranje zdravih ćelijskih membrana, produkciju hormona, za funkciju i razvoj nervnog sistema, a takođe igraju značajnu ulogu u prevenciji moždanog i srčanog udara. Na primer, stanovnici severne Kanade, Aljaske i Grenlanda koji tradicionalno jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama imaju značajno manji procenat srčanih oboljenja, jer je njihova hrana relativno bogatija mastima.

 

Omega-3 masne kiseline u hrani – šta jesti?

 

Omega-3 masne kiseline najviše se nalaze u ribi. Međutim, istraživanja pokazuju da se tek svaki osmi stanovnik naše zemlje hrani u skladu sa preporukama i da bar dva puta nedeljno konzumira ribu. Verovatno vam je prva pomisao bio losos kada smo rekli riba, jer se smatra da je losos najbolji predstavnik omega-3 masnih kiselina. Ipak, postoji jedna riba koja je ispred lososa, a to je skuša. Osim skuše i lososa, trebalo bi da konzumirate haringu, sardinu, pastrmku i tunu, jer sadrže omega-3 masne kiseline. Cena koju možemo da platimo zbog zapostavljanja ovog veoma važnog segmenta našeg zdravlja zaista je velika.

Kada su omega-3 masne kiseline u hrani u pitanju, ne smemo zaboraviti ni na orašaste plodove. Orasi i bademi su odličan su izvor omega-3 masnih kiselina. Maslinovo ulje i laneno seme su takođe sjajni izvori omega-3 masnih kiselina koji će poboljšati celokupno stanje vašeg organizma.

 

izvori-omega-3-masnih-kiselina

 

Suplementacija omega-3 kao izvor zdravlja

 

Redovnim korišćenjem kapsula omega-3 masnih kiselina snizićete holesterol, trihliceride, nivo šećera u krvi. Ovo su samo neki od benefita korišćenja dodatne suplementacije.

 

Omega-3 kapsule doprinose normalnom funkcionisanju čitavog našeg organizma, a nedostatak se manifestuje slabom cirkulacijom, lošom memorijom, depresijom, umorom, suvom kožom, kardiovaskularnim problemima...

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer sprečavaju agregaciju trombocita, imaju antiupalni i vazodilatacijski efekat, te povoljno deluju na smanjenje pritiska i masnoća u krvi. Takođe, imaju povoljan uticaj na imunološki, nervni i gastrointestinalni sistem. Upravo iz ovog razloga je potrebno razmišljati o suplementaciji, ukoliko naša ishrana nije takva da zadovoljava potrebne dnevne doze omega-3 masne kiseline. Cena ovog suplementa razlikuje se od proizvođača, tako da možete uporediti cene na sajtovima i izabrati za sebe najpovoljnije i najbolje omega-3 kapsule.


Kada i kako piti omega-3 kapsule?

 

Ukoliko do sada niste uzimali suplementaciju ovog tipa, sigurno se pitate kako piti omega-3 kapsule? Omega-3 kapsule je potrebno popiti uz dosta tečnosti, uz obrok. Odraslima se preporučuje jedna kapsula dva, do tri puta na dan, ali obavezno uvek pogledajte uputstvo. Obično se uzima između 1000mg i 3000mg dnevno. Omega-3 kapsule se obično konzumiraju u podeljenim dozama sa hranom.
 

Riblje ulje se može bezbedno koristiti uporedo sa drugim lekovima zbog svojih dobrih osobina, pa se tako ne morate plašiti da li ih smete piti ukoliko već pijete neku svoju terapiju. Jedine dve situacije kod kojih se ne preporučuje unos ovih kapsula su hemofilija i poremećaj koagulacije krvi.

Dugotrajnom upotrebom ribljeg ulja mogu se smanjiti zalihe vitamina E, pa je zato potrebno brinuti o njegovom adekvatnom unosu (200IU dnevno). Suplementi se razlikuju po sadržaju EPA i DHA, obično sadrže oko 180mg EPA i 120mg DHA. Pet grama ribljeg ulja sadrži oko 170-560mg EPA i 72-310mg DHA u zavisnosti od vrste ribe od koje je dobijeno. Dakle, kada govorimo o tome kako piti omega-3 kapsule – zaključak je da se ne preporučuje unos više od 3g omega-3 masnih kiselina na dan. Uz to, ne zaboravite da bar jednom nedeljno u svoj jelovnik uvrstite ribu.

Za suplementaciju - posetite online apoteku i poručite najbolje omega 3 kapsule po najpovoljnijim cenama.


 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar