11.10.2021 Komentari: 0

Suplementi za imunitet – vitamini, minerali, proteini

Imunitet po definiciji predstavlja sposobnost imunog sistema da nas odbrani od svih faktora koji ugrožavaju naše zdravlje. Ako je nešto dobro donela prethodna i ova godina kada je zdravlje u pitanju, onda je to svest o važnosti jačanja imuniteta. Imajući u vidu činjenicu da se odbrambena sposobnost organizma jača, pre svega ishranom, dodaci ishrani - suplementi za imunitet postali su obavezan deo naše svakodnevnice.

Kako su suplementi za imunitet ušli u širu upotrebu, pojavile su se i brojne nepoznanice. Pa tako, veliki broj korisnika i dalje suplemente naziva vitamini. Istovremeno pod terminom “suplementi” osobe koje se bave rekreativnim sportom, podrazumevaju proteinske dodatke ishrani itd.


Značajnije od same terminologije jeste, što veliki broj korisnika ne zna koji su to suplementi za imunitet koje je potrebno koristi. Da li su to vitamini, minerali, proteini, kapsule, tablete...


U nastavku teksta pokušaćemo da razjasnimo ove nepoznanice i iznesemo korisne savete koji će vam pomoći prilikom odabira suplemenata za imunitet.

 

Suplementi za imunitet – dodaci ishrani koji utiču na snagu našeg imunog sistema


Da bi ćelije imunog sistema bile u stanju da normalno rastu, razmnožavaju se i vrše svoju funkciju neophodni su im svi hranljivi nutrijenti: vitamini, minerali, proteini, antioksidansi, enzimi...


Imuni sistem svake sekunde proizvodi na hiljade antitela. Za njihovu produkciju neophodne su materije koje unosimo ishranom.


Nažalost, današnje namirnice su u tom stepenu osiromašene da ne mogu zadovoljiti nutritivne potrebe organizma. Zatim, retko smo u prilici da konzumiramo raznovrsne namirnice koje sadrže dovoljne koncentracije vitamina, minerala, masti, vlakana, ugljenih hidrata, enzima... kako bi nutritivni zahtevi bili zadovoljeni.


Upravo iz tog razloga dodaci ishrani namenjeni jačanju odbrambene sposobnosti organizma (suplementi za imunitet) imaju veoma važnu ulogu.


Na ovu temu, gostujući u Danu uživo, Davor Korčok, docent na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu, je rekao: „ Treba da postavimo pitanje da li se na toj trpezi nalazi hrana koja će nam obezbediti preporučeni dnevni unos vitamina i minerala. Specifičan primer je selen – preporučeni dnevni unos je 50 mikrograma, trebalo bi pojesti svakog dana oko 300 grama ostriga ili 3 kilograma graška, to je nemoguće, ili 80 miligrama vitamina C, to je pola kilograma malina.“


Navodeći ove primere docent Korčok nam ukazuje da je samo ishranom gotovo nemoguće uneti dovoljne koncentracije hranljvih materija.


Zato u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta, adekvatna suplementacija ima presudnu ulogu.


Adekvatna suplementacija ne podrazumeva da u ishranu uvrstite pojedinačne vitamine ili minerale. Nije dovoljno da uzimate samo vitamin C ili D, magnezijum ili kalcijum. Veoma je važno da vodite rečuna da zadovoljite zahteve organizma za svim nutrijentima.


Najbolji suplementi za jačanje imuniteta – preparti koji sadrže širok spektar vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata, antioksidanasa...


Uzimajući u obzir činjenicu da u jačanju imuniteta i održavanju zdravlja u celini, podjednako važnu ulogu imaju svi hranljivi nutrijenti, preporučljivo je koristiti preparate koji su izvori neophodnih koncentracija minerala, vitamina, proteina, enzima, antioksidanasa, vlakana... tzv. imunokomplekse.


Imunokompleksi sadrže optimalnu količinu hranljivih nutrijenata. Istovremeno, njihov međusobni odnos pospešuje resorpciju i povećava iskoristljivost.


Prednost ove vrste proizvoda je i u tome što koristeći njih izbegavate mogućnost preteranog unosa pojedinačnih vitamina ili minerala. Vitamini i minerali učestvuju u mnogobrojnim biohemijskim procesima i mogu dovesti do dizbalansa u organizmu ili preopterećenosti jetre.


U ovoj kategoriji proizvoda nalazi se i veliki broj proizvoda koji su prirodnog porekla. Oni u svom sastavu sadrže biljke koje su izvori bioflavonida, vitamina, minerala, iskoristljivih proteina, enzima, antioksidanasa, kvalitetnih ugljenih hidrata, vlakana...


Jedan od takvih proizvoda, koje možete pronaći u širokoj ponudi a koji smo pronašli za Vas je Kubanski eliksir.

 

 

Najbolji suplement za jačanje imuniteta

Kubanski eliksir je potpuno prirodan kompleks koga čine tri proizvoda


U svom sastavu sadrži čudotvorni anamu – biljku koja se zbog svoje lekovitosti izučava u mnogim laboratorijama širom sveta, seme i list moringe koja sadrži preko 460 hranljivih nutrijenata i najhranljivije alge na planeti – spirulinu i hlorelu.
Njegov uticaj na jačanje imunog sistema kod svih osoba oslabljene imune funkcije (i onkoloških pacijenata) dokazan je brojnim naučnim studijama na osnovu kojih je i registrovan kod Ministarstva zdravlja R. Srbije.


Dodaci ishrani imaju blagotvoran uticaj na naše zdravlja i na više nivoa utiču na kvalitet života. Iza njih stoje naučne i državne institucije. Zato je važno da prilikom odabira proizvoda obratite pažnju gde ih kupujete i da li su registrovani kod Ministarstva zdravlja R. Srbije.


Iz kog razloga je neophodno uvrstiti ih u ishranu govori nam izjava docenta Korčeka: „Dijetetski suplementi su izuzetno važna grupa proizvoda za opšte stanje organizma, za vitalnost, za pripremanje za kasniji životni period, a s druge strane mogu preventivno delovati na pojavu ili stepen i tok uzroka neke bolesti. Oni su izuzetno važni“

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar