28.04.2022 Komentari: 0

Šta su tačno probiotici i koje sve vrste postoje?

U probavnom traktu zdravog čoveka uobičajeno živi izuzetno mnogo mikroorganizama koji su od krucijalnog značaja za regulisanje ravnoteže u crevima, što direktno utiče na zdravlje i imuni sistem organizma.

zena-drzi-probiotik-u-ruci

 

Pre više od jednog veka, još 1908. godine, na Pasterovom institutu ruski naučnik Mečnikov eksperimentalno je dokazao vezu između zdrave mikroflore crevnog trakta i dobrog zdravstvenog stanja i jakog imuniteta. Ispitujući blagotvorno dejstvo probiotskih kultura iz jogurta Mečnikov je zaključio da postoji veza između probiotika i dobrog zdravlja, za šta je dobio Nobelovu nagradu.


Šta su i zašto su važni probiotici?


Ako i vi imate nedoumice o značaju probiotika i o njihovoj upotrebi i ne znate pouzdano da li se koristi isti probiotik za zatvor (opstipaciju) i proliv (dijareju), pomaže li probiotik za nadutost stomaka ili koji je najbolji probiotik za kandidu, onda ste na pravom mestu. Creva zdravog čoveka naseljava više od 2000 bakterija, pa samim tim postoje i različiti probiotici, a za vas smo istražili koji se upotrebljavaju za koje zdravstvene tegobe.

 

Probiotici su živi mikroorganizmi, poznati kao dobre bakterije, koji su zaduženi za ravnotežu crevne mikroflore, a obzirom da održavaju idealan balans u crevima povoljno deluju na zdravlje celog organizma.

Farmaceutska industrija najčešće upotrebljava dobre bakterije iz dve osnovne grupe: Lactobactillus Rhamnosus (prirodno ih ima u jogurtu, kefiru, i zimnici od povrća, i odličan su probiotik za nadutost stomaka) i Bifidobacterium (ima ih u mlečnim proizvodima, a idealan su probiotik za zatvor i regulisanje crevne mikroflore), a često se koristi i Saccharomyces Boulardii iz kvasca (zastupljen odavno u pekarskoj industriji i proizvodnji piva), koji ima dokazane benefite u uspostavljanju ravnoteže probavnog sistema.


Narušena ravnoteža u digestivnom traktu može izazvati ponekad i nepopravljivu štetu. Do disbalansa imeđu loših i dobrih bakterija može doći usled:

 

  • dugotrajne upotrebe nekih lekova ( antibiotici, koji su nezamenljivi za lečenje bakterijskih infekcija, uništavaju i loše i dobre bakterije istovremeno, zato uz antibiotike i posle njih moramo uzimati i probiotike)
     
  • prekomernog konzumiranja žitarica i šećera ( loše prehrambene navike dovode do poremaćaja ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima, pa se gljivica iz roda Candida, koja inače živi u crevima, jednostavno premnoži. Tada je rešenje uzimati najbolji probiotik za kandidu u adekvatno prilagođenim količinama)
     
  • konzumiranja tvrde vode sa puno hlora i fluora
     
  • izlaganja stresu i zbog lošh navika u ishrani
     

hrana-bogata-probiotikom

 

Vrste probiotika


Kada se jednom ravnoteža naruši štetu mogu popraviti samo probiotici, ali važno je da znate da odaberete vrstu i da prilagodite način upotrebe (uz terapiju antibioticima, vremenski razmak između probiotika i antibiotika je minimum 2 sata, a ako se borite sa gljivičnom infekcijom najbolji probiotik za kandidu biće efikasan samo ako ga uzimate u dovoljnim količinama).


Zdravstveni problemi kod kojih mogu pomoći probiotici su:

 

  • opstipacija ili dijareja (interesantno je što je probiotik za zatvor podjednako učinkovit i kod proliva, jer u crevima “prepoznaje problem” i shodno tome deluje. Najefikasniji probiotik za zatvor ima bakteriju Lactobacillus Casei, a naučna studija dokazuje da se kod 88% pacijenata redovnom upotrebom tokom 4 nedelje postižu izuzetno dobri rezultati u regulisanju probave)
     
  • nadutost stomaka i gasovi (ukoliko se koristi adekvatan probiotik za nadutost stomaka ovaj problem se može i izlečiti i preventivno sprečiti. Klinička studija pokazala je da Lactobacillus Plantarum 299v ima lokalno dejstvo u crevima i sprečava nastanak gasova, što eliminiše uzrok problema. Probiotik za nadutost stomaka pogodan je za dugotrajnu upotrebu, a rezultati su primetni posle 4 nedelje kontinuirane primene)
     
  • gljivične infekcije (infekcija gljivicama zahteva da se promeni i prilagodi režim ishrane, a značaj probiotika u izlečenju je veliki. Nije lako reći koji je najbolji probiotik za kandidu, ali redovno uzimanje velike količine, od 25 do 100 milijardi probiotika, obnavlja dobre bakterije i ponovo uspostavlja ravnotežu, što čini da se gljivična infekcija pobedi)


Znate li da 80% imuniteta dolazi iz probavnog trakta? Ne treba vam veći dokaz važnosti i značaja probiotika za zdravlje i dobro opšte stanje organizma i imuniteta.


Za više informacija o probioticima posetite Apoteku Flos, gde ćete naći razne vrste probiotika i sigurno pronaći onaj pravi za sebe.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar