20.11.2023 Komentari: 0

Skijanje na Alpima: Zašto su Alpe nezaboravno skijaško čudo?

Alpe su pravo čudo i legenda za svakog ljubitelja skijanja. Cermat, Sveti Anton, Kicbuhel, Kurševel, Šamoniks, Les Ores, sve ove ski destinacije bude slike veličanstvenih visina, strmoglavih skijaških vrhova, bajkovitih kućica i najboljeg skijaškog ambijenta na svetu.

Vožnja žičarom na planini pod snegom.

 

Jesu li Alpe i dalje neprikosnovene, sa najgušćim snegom, najboljim žičarama i privlače najbolje skijaše? Evo zašto tvrdimo da morate iskusiti skijanje na Alpima bar jednom u životu.

 

Očaravajući pejzaži i nezaboravni vrhovi


Prelepe Alpe - superlativi nisu dovoljno superlativni - zadivljujuće, bez daha, dramatično, vanzemaljski. Čuveni švajcarski centar zimskih sportova Materhorn u Cermatu je najprepoznatljiviji i najfotografisaniji vrh na svetu. Trio Jungfrau takođe u Švajcarskoj - Ajger, Monh i Jungfrau - neponovljiv je.

Sa vrha Rothorna u Lencerhajdeu možete videti 1001 vrh. Mont Fort u Verbieru sa najvišim ziplajnom na svetu je spektakularan. Mogli bismo tako u nedogled... jednostavno morate ići i videti ove veličanstvene snežne nebodere prirode svojim očima.

 

Beskrajne avanture u ski arenama

 

Skijanje na Alpima je mnogo veće nego u većini balkanskih ski centara. Nazivaju ih "ski arene" jer se nekoliko sela povezuje svojim snežnim padinama putem žičara i tramvaja, stvarajući ogromne ski regije i staze.

Možete skijati kilometrima, od grada do grada, vrha do doline i obrnuto. Aleč arena u Švajcarskoj, Dolomiti u Italiji, najveći svetski ski kompleks Tri doline u Francuskoj - ovi ogromni skupovi ski liftova i dugih staza koje povezuju sela su impresivni, komplikovani na mapi staza i uzbudljivi za osvajanje tokom boravka.

 

Alpski način života

 

Skijanje predstavlja ukorenjenu tradiciju, visoko cenjenu formu zabave i autentičan način života u planinskim područjima Alpa. To nije samo obilazak staza ili aktivnost tokom vikenda ili praznika.

Ljubitelji alpskih sportova obožavaju svoje planine, grade domove ovde i poštuju ove predele tokom cele godine - od planinarenja i vožnje bicikla do skijanja i sankanja.

Švajcarci i Austrijanci su posebno aktivni na otvorenom i jednostavno uživaju u planinama. Od mladosti s roditeljima, pa do starosti, možete videti ljude kako istražuju planine, šetaju i avanturistički istražuju Alpe.

 

Vrhunski liftovi Alpa

 

Švajcarska je dom Garaventa, Austrija - Dopelmejra. Alpe prikazuju svoje inženjersko umeće s neverovatnim tramvajima, žičarama i stolicama za šest i osam osoba koje su pokrivene toplim balonima.

Gde postavljaju ova čuda od liftova takođe je zadivljujuće, spuštajući velike tramvaje na stenovite vrhove s ogromnim staklenim ložama na 3.000 metara.

Tramvaj koji povezuje Lencerhajes Arosom za tri minuta je fascinantan, s dva nezavisna tramvaja za 150 osoba i pokretnim platformama za ukrcavanje. Cermatove gondole ukrašene Svarovski kristalima prizor su koji ostavlja bez daha.

 

Planinske kućice

 

Skromne drvene kolibe s prelepim terasama, zatvorenim prozorima i velikim nadstrešnicama natovarenim snegom, ovo nisu razglednice iz prošlih vremena već stvarni građevinski stilovi koji se i danas koriste.

Boraveći u planinskoj kući, primetićete peći na drva, domaći kamen i obično će vas dočekati udoban pokrivač na urednom krevetu obilan doručak sa jogurtom, seoskim sirom, šunkom i hlebom, poslužen ranom pre nego što kreneš na staze.

Često ski hoteli imaju posebnu prostoriju za skije i čizme - s aparatom za sušenje čizama koji vas i vaše noge čine srećnim.

 

Provod nakon skijanja


Kada je reč o iskustvu posle skijanja, Austrijanci vole žurke uz piće, muziku i ples. Okupljaju se u barovima uz same staze staza, neretko još uvek obučeni u skijašku opremu. Primeri poput “Mooserwirt” u St. Antonu, rekorderu po broju prodatih piva na dan, ili sunčane terase u ski selima pri podnožju staza ilustruju tu energiju.

Francuzi, s druge strane, biraju disko žurke poput “La Folie Douce” na stazi u Val D'Iseru i Meribelu.

Švajcarci, sa svojom ljubavlju prema kuvanom vinu, uživaju sunčajući se u toplim ugostiteljskim objekatima na planini gde se poslužuju topla pića. Italijani uživaju u ispijanju aperol špricera obučeni u svoj šik skijaški outfit dok uživaju u sceni i sebi - lepo je videti druge, ali i biti viđen.

 

Istorija alpskog skijanja

 

Skijanje na Alpima svoje korene ima u srednjovekovnim mestima poput Kicbuhela, gde su se skijaši prvi put spustili niz snegom prekrivene padine na drvenim daskama vezanim kožnim trakama.

Kao što odani katolici hrle u Rim i Vatikan radi duhovnog iskustva, tako bi ljubitelji skijanja trebalo da obrate pažnju na Sveti Anton – priznatoj kolevci alpskog skijanja.

U jugoistočnom delu Francuske, Les 2 Alpes dodaje svojevrsnu stranicu u istoriji skijanja. Ova destinacija za skijanje, koja se ubraja među najposećenije i najviše, s glečerom na visini od 3600 metara nadmorske visine, pruža mogućnost skijanja bez obzira na godišnje doba. Ovaj vrh postaje savremeni pečat u istorijskoj knjizi alpskog skijanja, pridružujući se bogatoj baštini.

 

Skijanje na Alpima: Zaključak

 

Skijanje na Alpima pruža nezaboravno iskustvo kroz spektakularne pejzaže, vrhunske ski arene i bogatu tradiciju alpskog načina života. Od očaravajućih vrhova Materhorna do beskrajnih avantura u ski arenama poput Aleč arene u Švajcarskoj, Alpe privlače ljubitelje skijanja iz celog sveta.

Inženjersko umeće vrhunskih liftova poput Garaventa i Dopelmejra dodatno naglašava jedinstvenost Alpa. Planinske kućice s drvenim šarmom pružaju autentičan doživljaj boravka, dok tradicionalne zabave posle skijanja u barovima uz staze dodaju živost alpskom iskustvu.

Iskusiti alpsko skijanje je čudo koje bi trebalo da bude neizostavan deo života svakog zaljubljenika u skijanje.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar