18.09.2017 Komentari: 2

Kako izabrati cveće za sunčane terase

Ukoliko je Vaš balkon tokom većine dana osunčan, morate povesti računa pri izboru cveća. Predstavljamo Vam neke od najpoznatijih vrsta koje mogu nesmetano rasti iako su izložene direktnom suncu...

foto: @svezazene

Cveće je najlepši ukras svake terase. Osim što Vas može zakloniti od radoznalih pogleda, ono je i pravo blago dok sedite i uživate na terasi tokom ovih toplih dana.

 

Međutim, ukoliko je Vaš balkon tokom većine dana osunčan, morate povesti računa pri izboru, jer većini odgovara blagi hlad. Cveće koje podnosi jako sunce su uglavnom vrste koje žive u tropskim predelima ili su prosto prilagođene na direktno sunčevo zračenje.

 

Predstavljamo Vam neke od najpoznatijih vrsta koje mogu nesmetano rasti iako su izložene direktnom suncu.

 

Muškatla - saksijsko cveće za terase

 

Muškatla je možda najpoznatije saksijsko cveće za terase. Mogu biti jednogodišnje i višegodišnje, a prepoznatljive su po specifičnom mirisu listova. Iako uspevaju i u uslovima senke, najlepše cvetaju ukoliko su više izložene suncu. Muškatle su veoma jednostavne za gajenje. Samo ih redovno zalivajte i uklanjajte osušeno lišće, a one će vam uzvratiti bujnim cvetanjem.

 

Petunije - viseće cveće za terase


Petunije su viseće cveće za terase koje možete gotovo svuda videti. Cvetovi koji kao da su presvučeni somotom mogu biti različitih boja i veličina. Petunije su jednogodišnje biljke koje cvetaju od maja do oktobra, ali je važno da ih redovno zalivate i pazite da im ne kvasite lišće. Možete ih saditi u žardinjerama, ali i pojedinačno.

 

Lepi čovek - cveće koje ne očekuje mnogo zalivanja


Lepi čovek je cveće koje se često može naći u baštama i na terasama. To je jednogodišnja biljka koja podseća hizanteme. Postoje različite sorte koje mogu biti patuljaste, ili visoke, različitog oblika i boje cveta. Važno je napomenuti da ovom cveću više odgovara suša, nego preterano zalivanje.

 

Lavanda i ruzmarin - Mediteran na terasi

 

Mediteranske biljke kao što su lavanda i ruzmarin mogu biti pravi izbor. Možete ih gajiti u žardinjerama i saksijama zajedno sa drugim biljkama. Najbolje uspevaju u glinenim saksijama, jer glina upija višak vode. Osim što se sade kao ukrasne, one su poznate aromatične biljke, tako da ćete sigurno uživati u mirisu, ukoliko gajite ove biljke. A takođe ih možete iskoristiiti i kao začinske biljke tokom spremanja jela.

 

Diplandenija - zvezdolika puzavica


Ako želite puzavicu za terasu, birajte one koje mogu podneti jako sunce. Tako će puzavice brzo i bujno rasti i moći da prave hlad na terasi. Diplandenija je divna puzavica sa zvezdolikim, crvenim, žutim ili belim cvetovima. Može porasti 2-3 metra, ali se može i orezivati tako da bude žbunolike forme. Ova biljka zahteva puno vode, redovno orezivanje, a i prehrana za cveće je neophodna. Zbog toga se ne preporučuje ukoliko već nemate dovoljno islustva u gajenju cveća.

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. M

    Marta

    Odgovori

    14.10.2017 14:45

    Tekst o izboru cveca za terasu je veoma zanimljiv i koristan. Takodje, sve pohvale za sajt.

    • A

      Admin sajta

      14.10.2017 17:48

      Hvala Marta. Redakcija se trudi da pruži korisne informacije i savete koji se mogu primeniti u raznim situacijama. Naredni tekstovi će biti još interesantniji. Hvala što nas pratite i ostavljate komentare, to nam puno znači.

Ostavi komentar