19.02.2020 Komentari: 0

Otkrivanje urinarnih infekcija kod žena

Većina žena ima problem sa urinarnim infekcijama, a odražavanje bolesti može biti veoma različito, od žene do žene. Кod pojedinih, nelagodnosti su gotovo jedva izražajne, dok druge žene imaju toliko velike probleme da jedva izvršavaju proces mokrenja usled bola i opšte slabosti. Urinarne infekcije kod žena najčešće nastaju usled promene mikroflore gastrointestinalnog trakta prilikom prodora crevnih bakterija u mokraćne puteve, ali i usled virusa, gljivica, polno prenosivih bolesti i slično. 

Seksualno prenosive bolesti


Ginekološki problemi često se mogu odraziti na urološku sferu. Svrab, peckanje prilikom mokrenja, edem, bolovi donjeg dela stomaka, temperatura i slično obično se odnose na polje ginekologa. Mikroplazma, gonoreja i hlamidija najčešće su bolesti kojima muškarci zaražuju žene, no u laboratorijama se uspešno mogu identifikovati kako bi se tretman započeo i urološki problem poredo rešio.

 

Šta ako se urinarne infekcije ne leče


Prilikom neadekvatne terapije ili potpunog odsustva lečenja, urinarne infekcije mogu uticati na svakodnevicu čoveka do kraja njegovog života. Кod muškaraca se sužava mokraćna cev uzrokujući neplodnost. Кod žena ukoliko je infekcija nastala usled seksualno prenosivih bolesti takođe može doći do neplodnosti, a u drugom slučaju do smanjene funkcije bubrega, sepse i smrti.


Nelečenost ili neadekvatna lečenost kod trudnica


Urinarna infekcija uz dodatnu upalu bubrega može biti podsticaj za prerani porođaj i razne komplikacije. S obzirom da antibiotici, koji se inače primenjuju kao terapija tokom ove bolesti, mogu izuzetno štetno uticati na plod, trudnicama je potrebna drugačija terapija, a često i lečenje u bolničkom okruženju. Svaka patologija urinarnog trakta može dovesti do poremećaja u placenti zbog nedostatka kiseonika. Samim tim, unutrašnji organi deteta mogu biti defektni ili se organizam u potpunosti može usporeno razvijati. Ukoliko se infekcija proširi na fetus dete se može roditi sa plućnim poremećajima, kožnim oboljenjima, lošom psihomotorikom. Čak i preventivna poseta lekaru je dobra s obzirom na veliki broj komplikacija.

 

Da li je uvek za peckanje prilikom mokrenja kriva urinarna infekcija

 

Ponekad, određene bolesti ili stanja mogu izazvati simptome koji oponašaju urinarnu infekciju. Međutim, mogu biti u pitanju problemi sa kičmom, neurološki problemi, dijabetes, hormonski problemi usled menopauze, psihosomatski izvori kao i neke autoimune bolesti. Iz tog razloga, potrebno je izvršiti detaljne analize.

 

Dijagnostika urinarnih infekcija


Prilikom procene dijagnoze, lekari vrše razgovor sa pacijentima o okolnostima, lekovima, simptomima, psihičkom stanju i slično, a zatim se vrši kao osnova- analiza urina i krvi u laboratorijama. Pored toga, pogodno je uraditi i ultrazvuk abdomena, kao i skener male karlice.

 

Laboratorije Novi Sad


U dijagnostikovanju urinarnih infekcija posebno su pouzdane biohemijske laboratorije Novi Sad. Dobro uspostavljena dijagnoza sa savremenom opremom svakako će pomoći u izlečenju. U otkrivanju urinarnih infekcija laboratorije Novi Sad vrše neophodne analize, a to su procene uree i kreatina u serumu, proteini u mokraći, druge osnovne analize mokraće i krvi putem kojih se mogu uspešno dijagnostifikovati poremećaji u bubrežnom i urinarnom funkcionisanju. Na taj način, laboratorije Novi Sad imaju visok stepen odgovornosti za ljudsko zdravlje.

 

Cistitis kao čest slučaj


Ukoliko su lekari dijagnostikovali cistitis kao primarno oboljenje vaše mokraćne bešike i izvor smetnji, znajte da on nije redak slučaj pogotovo kod žena koje do tog momenta nisu postale majke. Cistitis se javlja najčešće usled prekomernih seksualnih odnosa, loše vlažnosti vagine ali i pod uticajem progesterona.

 

Razmnožavanje bakterija i nastanak urinarnih infekcija kod žena usko je povezano sa ginekološkom sferom, što se može zaključiti iz svega priloženog. Budite odgovornije prema sebi u određenim izborima i čuvajte svoje zdravlje.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar