28.10.2022 Komentari: 0

Na šta ukazuju niski leukociti?

Osnovno sećanje iz biologije i školskih dana jeste da se krv sastoji od belih i crvenih krvnih zrnaca, kao i krvne plazme, te su to tri komponente koje se najviše i ceo život pamte. Leukociti, bela krva zrnca i eritrociti, crvena krvna zrnca, imaju svoje jasne zadatke u funkcionisanju organizma. I tu negde prestaje svako sećanje. A šta je još važno da se zna kada su leukociti u pitanju i na šta upućuju nalazi koji potvrđuju njihov nizak nivo?

zena prica na telefon

 

Šta su leukociti?


Leukociti ili bela krvna zrnca predstavljaju osnovu imunog sistema. Njihova najvažnija funkcija jeste odbrana organizma od napada bakterija, virusa, kao i drugih vrsta mikroba. Leukocite proizvodi koštana srž, tačnije, ćelije koštane srži koje se nazivaju i matične ćelije hematopoeze.


Bela krvna zrnca su složenija od crvenih, eritrocita, jer poseduju u sebi i jedro. Pored toga što su glavni deo jakog imunog sistema ljudskog organizma, leukociti služe i kao indikatori određenih bolesti. Recimo, infekcije će se iščitavati iz nalaza preko povišenog nivoa leukocita u krvi, dok će kada se nađu u urinu ukazati na urinarne infekcije. Neka od novijih istraživanja pokazuju da nivo leukocita može da ukaže na određen rad srca, krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi, ali se njihov nivo posmatra i u odnosu sa visinom, težinom i nekim drugim odlikama organizma. Ali, šta pokazuju niski leukociti?


Niski leukociti u krvi


Postoji pet vrsta leukocita u krvi čoveka, svaka od njih je posebno odgovorna za nešto. Kod odraslog, zdravog organizma, broj leukocita je između 4 i 11 hiljada. Kada taj broj padne ispod 4 hiljade, onda uglavnom dolazi do leukopenije. Niski leukociti u krvi pokazuju najpre slabost organizma, nemogućnost imunog sistema da se odbrani od napada bakterija i virusa, što povećava rizike od brojnih oboljenja i bolesti u tim momentima.


Nivo leukocita se smanjuje iz više razloga. Usled hemoterapije, veoma jake terapije antibioticima ili nekim drugim lekovima, međutim, niski leukociti mogu biti i zbog radijacije, kao i uticaja nekih bolesti i poremećaja u organizmu. Nizak nivo određenih vrsta leukocita može ukazati na virusna oboljenja, poput hepatitisa, HIV-a, boginja, može ukazati na postojanje autoimunih bolesti, te svakako na anemiju. Njihov nivo se snižava i kod određenih vrsta karcinoma i limfoma. Ovo je posebno važno, jer se leukociti ne nalaze isključivo u krvi, kao eritrociti, već i u limfi.


Kako povećati nivo leukocita?


Već smo videli na šta sve niski leukociti mogu da ukažu. Ako ne ukazuju na neko oboljenje, a onda predstavljaju alarm da je organizmu potrebna pomoć kako bi se izborio od različitih napada bakterija i drugih mikroba. Oslabljeni imuni sistem predstavlja otvorena vrata brojnim bolestima. Zato je bitno podići nivo leukocita i to se može uraditi dosta laganije nego što ste možda mislili.


Najpre, moguće je jednostavnom suplementacijom i ishranom. Tu su glavni vitamini koji jačaju imunitet, kao što su vitamin C, vitamin E, te vitamin B12. Pored toga, fizička aktivnost čini da nivo leukocita skače, kao i vreme provedeno u sauni ili na hladnoći. Kako izrazita toplota, tako i pojačana hladnoća, čine da se telo bori i da to prepoznaju kao „opasnost“ zbog čega telo započinje bržu i veću proizvodnju leukocita, pa je to jedna jednostavna, a efektna terapija da se niski leukociti srede.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar