28.03.2022 Komentari: 0

Mikoplazma infekcije - kako se prenose i leče

Mikoplazma su sićušne bakterije koje nemaju ćelijski zid i zato se moraju tretirati posebnom vrstom antibiotika. Mogu izazvati urinarne i genitalne infekcije, kao i infekcije kože i respiratornih organa zavisno koja vrsta bakterija je u pitanju.

Većina infekcija mikoplazmom se prenosi nezaštićenim intimnim odnosima, ali se može preneti i intimnim dodirivanjem bez penetracije. Nelečena infekcija dovodi se u vezu sa različitim zdravstvenim komplikacijama, uključujući i sterilitet.

Kod žena, postoji rizik da nelečena infekcije ima za posledicu oboljenje jajovoda. Poseban rizik prisutan je u trudnoći jer može doći do pobačaja ili zastoja u razvoju fetusa. Kod muškaraca, infekcija može izazvati upalu uretre i semenih kanala.

Većina mikoplazma bakterija je potpuno bezopasna po zdravlje čoveka i čini deo uobičajene bakterijske flore u genitalnom traktu. Od preko 200 vrsta bakterija mikoplazme koje su do sada otkrivene samo pet vrsta može ostaviti ozbiljnije zdravstvene posledica a to su:

● Mikoplazma pneumoniae
● Mikoplazma genitalium
● Mikoplazma hominis
● Ureaplazma urealyticum
● Ureaplazma parvum

 

Mikoplazma pneumoniae - plućna mikoplazma

 

Mikoplazma pneumoniae dovodi do plućnih infekcija koje se ispoljavaju blagim simptomima ili sasvim izostaju pa se infekcija može preležati i "na nogama". Zato je još nazivaju i "hodajuća infekcija". Ukoliko se simptomi ispolje obično se manifestuju kao simptomi slični gripu i to su:

● upaljeno grlo
● kašalj
● groznica
● umor
● glavobolja

 

Mikoplazma genitalium - genitalna mikoplazma

 

Mikoplazma genitalijum je polno prenosiva infekcija koja se dijagnostikuje pomoću testova na osnovu uzorka prvog jutarnjeg urina ili uzroka sperme kod muškaraca, a kod žena uzimanjem brisa vagine, grlića materice ili uretre. Simptomi su takođe retki a ukoliko se ipak jave, kod žene se ispoljavaju kao:

● bol tokom intimnih odnosa
● krvarenje nakon odnosa
● pojačan iscedak iz vagine neprijatnog mirisa

Kod muškaraca simptomi se mogu uočiti kao:

● oticanje uretre (uretritis)
● peckanje prilikom mokrenja
● iscedak iz penisa

 

Mikoplazma hominis

 

Mikoplazma hominis je vrsta mikoplazme koja se retko razvija u infekciju osim u slučaju kada je došlo do ozbiljnijeg pada imunološkog sistema. Takođe se prenosi seksualnim putem a može se preneti i sa majke na bebu prilikom porođaja. Kod žena, infekcija može imati za posledicu upalu trbušne maramice, male karlice i organa za reprodukciju.

Kod trudnica mikoplazma hominis ipak može imati ozbiljnije posledicu kao što su rast embriona van materice, spontani pobačaj ili prevremeni porođaj.

 

Ureaplazma - posebna vrsta mikoplazme

 

Ureaplazma urealyticum i Ureaplazma parvum za razliku od mikoplazme je isključivo parazitska bakterija. Prenosi se prilikom nezaštićenih intimnih odnosa a može se preneti i sa majka na bebu tokom porođaja. Simptomi kod žena ispoljavaju se kao:

● bol prilikom mokrenja
● bol u stomaku
● neprijatan miris i iscedak iz vagine
● otok na otvoru uretre
● ispuštanje iz uretre

Kod muškaraca simptomi mogu biti oticanje uretre, bol i peckanje prilikom mokrenje, kao i učestalo mokrenje i iscedak iz penisa.

 

Lečenje mikoplazma infekcija

 

Mikoplazma i ureaplazma infekcije leče se odgovarajućim antibioticima, kao što su aritromicin, dioksicilin, tetraciklin i fluorohinoloni antibiotici. Trudnicama kod kojih je dijagnostikovana infekcija mikoplazmom prepisuju se odgovarajući antibiotici koji su bezbedni za zdravlje ploda.

Kod lečenja infekcija važno je ponoviti testiranje, čak i u slučaju da je rezultat negativan jer postoji mogućnost da je infekcija ipak prisutna i pored negativnog nalaza. Prema najnovijim istraživanja, infekcije mikoplazmom su u stalnom porastu. Zbog toga je u nekim zemljama testiranje na ureaplazmu i mikoplazmu uvršćeno u redovne lekarske sistematske preglede.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar