04.07.2018 Komentari: 0

Matcha čaj – od ubrzavanja metabolizma do lepote

Verovatno su svima poznate blagodati zelenog čaja, koji je zaista odličan. Međutim, Japanci odavno znaju za još snažniju vrstu zelenog čaja – matcha čaj. 

Matcha čaj je napravljen od lišća biljke Camellia sinensis. Zbog svojih nutritivnih vrednosti ovaj čaj deluje pozitivno na veliki broj različitih stanja u organizmu. Dakle, tajna kvaliteta matcha čaja je u sastavu - sadrži visok nivo vitamina, minerala, antioksidanasa, kao i aminokiselina, hlorofila i polifenola. Odlična je preventiva u borbi protiv viška kilograma, demencije, lošeg raspoloženja, stresa, slabog imuniteta, nedostatka energije, pa čak i starenja.

 

Povećava energiju


Kofein u matcha čaju, nadomestiće hronični nedostatak energije. Samo jedna šolja ovog čaja daje snagu za obavljanje svakodnevnih poslova i obaveza. Teofilin, vrsta kofeina u matcha čaju, je vrlo korisan jer blagotvorno deluje na endokrini sistem te je to ujedno i glavni razlog zdrave energije koju njegovim konzumiranjem obezbeđujete.

 

Detoksikuje telo


Koncentracija antioksidanasa u zelenom čaju je znatno niža u odnosu na sastav matcha čaja, zato ga „bije glas“ da je odličan izbor u borbi protiv raka. Matcha čaj sadrži najveću koncentraciju antioksidanasa u odnosu na svo poznato prirodno voće i povrće. Antioksidansi neutralizuju štetna dejstva slobodnih radikala, čime se sprečava nastajanje veoma ozbiljnih i teških bolesti.


Ovaj čaj sadrži veliku koncentraciju hlorofila koja se dobija posebnim načinom uzgajanja. Naime, listovi Camellia-e sinensis se u jednom momentu prekrivaju zbog uticaja sunca, kako bi se pospešio porast proizvodnje hlorofila u biljci. Upravo je visok nivo hlorofila u matcha čaju odgovoran za njegov jarko zeleni izgled, ali i za snažno detoksikujuće dejstvo. Te nije slučajno što je ovaj čaj poznat kao efikasan u čišćenju organizma.

 

 

Jača imuni sistem


Matcha čaj sadrže brojne antioksidanse, te vitamine A i C, polifenole, L-teanin, zatim minerale i sve to skupa utiče na bolji odbrambeni sistm organizma. Katehini imaju antibiotska svojstva i štite organizam od različitih bolesti (pre svega jer potpomažu imunitetu da se izbori sa svim štetnim faktorima).

 

Deluje umirujuće na psihu


Matcha čaj je sastavni deo svakodnevnih rituala japanskih zen budističkih monaha, koji ga koriste kao sredstvo za opuštanje i meditaciju. Aminokiselina L-teanin podstiče proizvodnju alfa talasa u mozgu koji indukuju opuštanje bez pospanosti uzrokovane drugim “sedativima.” Te deluje na psihu poput meditacije ili joge. Pomaže i u održavanju koncentracije, poboljšanju raspoloženja te ima indirektno antidepresivno dejstvo.


Matcha čaj je odličan anti-stres napitak jer sadrži znatno manje kofeina u odnosu na kafu, ali zato poseduje L-teanin, koja dovodi do opuštanja uma i tela.

 

Anti-age dejstvo


Visok nivo antioksidanta, po nazivu flavonol, pruža anti-imflamatorno dejstvo. Rezultati kliničkih istraživanja idu u prilog tome. Pripadnice lepšeg pola koje su u kontinuiranom i dužem vremenskom periodu konzumirale matcha čaj imale su 25% manje crvenila na koži koje je bilo posledica štetnog dejtva UV zračenja. Ukoliko su i suvišni kilogrami vaš problem matcha čaj je savršen napitak za vas jer podstiče sagorevanje kalorija, zatim povećava sagorevanje masti, ali ujedno smanjuje njihovu absorpciju. Preciznije rečeno, sve je to posledica ubrzanog metabolizma izazvanog redovnim konzumiranjem matcha čaja.


Ljudi su oduvek tragali za „eliksirom večnosti“. Možda bismo u ovom savremenom svetu tako mogli drugačije da nazovemo matcha čaj.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar