03.12.2021 Komentari: 0

Loše kupovne navike i kako ih se najlakše osloboditi

Ukoliko vam se često dešava da se na kraju meseca pitate gde vam je novac i na šta ste ga potrošili, ovo je pravi tekst za vas. Sve brži tempo života, sitne svakodnevne potrebe i odlasci u nabavku mogu razviti niz loših navika. Potrošačko društvo je takvo da jednostavno upućuje i na kupovinu nepotrebnih stvari, te tako zateknete sebe kako bacate natrulo voće koje niste stigli da pojedete ili gomilu stvari u ormaru za koje se ne sećate ni kada a ni zašto ste ih tačno kupili. Da vam se to ne bi ponavljalo, postavite sebi neka pravila i promenite loše navike pri kupovini.

covek-drzi-korpu-za-kupovinu

 

Pravite spiskove


Bilo da se radi o nabavci hrane ili o kupovini sezonske garderobe, važno je da tačno znate šta vam je potrebno.

 

Možda vam se čini komplikovano da planirate unapred, ali pokušajte, videćete značajnu razliku u novčaniku na kraju meseca. Jednom nedeljno, ili mesečno, pregledajte svoje zalihe i napravite spisak svega što vam je potrebno u domaćinstvu i držite ga se.

 

Verovatno vam ne treba 6 litara ulja ni 5 kilograma banana. Ukoliko, recimo, opremate svog školarca za školu, zajedno sa njim napravite spisak i kupite samo stvari koje su zaista potrebne. Takođe, nikom nisu potrebne ni 4 zimske jakne, naročito ako prošlogodišnja još uvek može da posluži.


Ne idite gladni u kupovinu


Nekolicina istraživanja je pokazala da su ljudi skloni impulsivnoj kupovini i gomilanju nepotrebne hrane kada gladni idu u nabavku. Postoji razlog zašto se u svakom hipermarketu voće i povrće nalazi na samom ulazu, a hleb i mleko, osnovne namirnice, uglavnom na potpuno suprotnom kraju. Raznolikost boja i mirisa stimuliše vaša čula i podstiče vas na nepotrebnu kupovinu. Zaobiđite slatkiše, slaniše i grickalice koji vas privlače u tom momentu i držite se svog spiska. Ne treba vam ekstra veliko pakovanje grickalica, niti onaj zanimljivi novi šampon.


Uporedite online i offline cene

 

Moderno doba i razvoj tehnologije nam omogućavaju online kupovinu, pa samim tim i bolji uvid u raspon cena i kvaliteta onoga što kupujemo. Šta god da vam je potrebno, verovatno je moguće pronaći i online ili se, u najmanju ruku, možete informisati o rasponu cena. Od hrane, sezonske garderobe pa sve do novog kompjutera, možete pregledati i uporediti cene svega. Takođe, online kupovina često donosi i akcije, značajna sniženja cena, pa samim tim i uštedu.
 

Obavezno vodite računa da kupujete samo na proverenim sajtovima, odličan primer za to je sajt Shoppster, kako biste izbegli razne internet zamke i prevare. Važno je da znate svoja prava i uslove korišćenja za bezbednu kupovinu.

 

Sezonska kupovina

 

Kupovati u sezoni ili van sezone? Ispratiti modne trendove, kupiti najnoviji, skup model ili se zadovoljiti prošlogodišnjim? Naravno, sve zavisi od vašeg budžeta, ali ukoliko želite da uštedite novac, kupujte van sezone. Cena jakni i kaputa je značajno niža u letnjim nego u zimskim mesecima, te tako možete kupiti daleko kvalitetniju jaknu za manju sumu novca. Ukoliko opremate dete za školu ili vrtić, povoljnije ćete proći pre kraja avgusta kada sve cene ponovo rastu. Voće i povrće van sezone? Ako vam se baš i jede ponekad, ok, ali imajte u vidu da je višestruko skuplje plus odgajano u veštačkim uslovima tako da mu ni ukus ni miris nisu ni probližno isti kao u sezoni.


Da li je jeftino uvek i povoljno?


Bitno je da napravite jasnu razliku između jeftinih i povoljnih stvari. Čak i ako su na akciji, postoje artikli koji vam jednostavno nisu potrebni. Ako će vam samo stajati i skupljati prašinu, ništa vam ne znači što ste jeftino prošli, ako taj artikal ne upotrebljavate. U redu je ispratiti akcije i povoljnosti, naročito pri kupovini tehničke opreme ali i tu vodite računa da ne upadnete u zamku prividno bolje kupovine. Cena i kvalitet su uglavnom srazmerni, uz retke izuzetke kod kupovine telefona, televizora, bele tehnike... Obratite pažnju da prvidino boljom kupovinom zapravo ne oštetite svoj kućni budžet.
 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar