11.03.2024 Komentari: 0

Koja je najbolja dohrana za bebe?

Dohrana beba podrazumeva dodavanje adaptiranog mleka majčinom mleku, dok za starije mališane uključuje postepeno uvođenje nemlečne hrane kao što su voće, povrće i meso. 

Ovaj tekst detaljno objašnjava kako odrediti kada je pravo vreme za uvođenje dohrane, koje količine su bebi potrebne, kako je kombinovati s dojenjem i kako izabrati najbolju dohranu za vašu bebu.

 

Kada uvesti dohranu i kako je kombinovati sa dojenjem?

 

Dojenje majčinim mlekom ima nezamenljivu vrednost za bebin rast i razvoj i uvek mu treba dati prednost. Međutim, postoje situacije kada je potrebno uvesti dohranu u vidu specijalnih formula za bebe.

 

Adaptirano mleko se uvodi kada majka ne može zadovoljiti nutritivne potrebe bebe, kod specifičnih zdravstvenih potreba bebe ili u situaciji kada su majka i beba odvojene (hospitalizacija majke, povratak na posao i sl).

 

Kada se dojenje i dohrana kombinuju preporuka je da se adaptirano mleko uvodi postepeno, da se održava rutina dojenja, da se umesto flašice dohrana daje kašičicom ili špricem, te da se majka stara da očuva emocionalnu vezu tokom hranjenja bebe uz pomoć dodira, kontakta putem pogleda i sl.

 

dohrana za bebe

 

Kako se priprema dohrana i koliko može da stoji?

 

Priprema formule za dohranu obuhvata pranje ruku, sterilizaciju opreme za hranjenje, korišćenje prethodno prokuvane vode ohlađene na sobnoj temperaturi i pravilno mešanje vode i formule prema uputstvu proizvođača. Pre hranjenja, važno je proveriti temperaturu formule unutrašnjoj strani zgloba. 

 

Adaptirano mleko ne treba čuvati na sobnoj temperaturi, već je idealno upotrebiti ga odmah nakon pripreme.

 

Ukoliko, iz određenog razloga, pripremljena formula odmah ne bude popijena, može se čuvati u frižideru, ali ne duže od 12 sati.

 

Preostali deo bočice nakon hranjenja treba baciti, jer bakterije iz bebine pljuvačke mogu kontaminirati formulu i dovesti do brzog razmnožavanja bakterija ako se čuva za kasnije. Kada nosite pripremljenu formulu van kuće, koristite termo torbu za čuvanje i potrošite je unutar nekoliko sati.

 

Koliko dohrane se daje bebi?

 

Količina dohrane koja se daje bebi zavisi od više faktora, kao što su: praktikuje li se dohrana uz dojenje ili se koristi isključivo adaptirano mleko, zatim starost bebe, težina bebe, itd. Na pakovanju dohrane obično postoje tablice koje pokazuju preporučenu količinu.

 

Tokom prvog meseca, bebi je obično dovoljno između 90 i 120 ml po obroku.

 

merica formula

 

Kako prepoznati da bebi ne odgovara formula?

 

Neki od znakova da adaptirano mleko možda ne odgovara bebi uključuju promene u stolici (dijareju ili tvrdu stolicu, promenu boje), gasove i nadutost nakon hranjenja, često povraćanje, stagnaciju u dobijanju težine ili rastu, promene na koži (ekcem, osip ili crvenilo), kijanje, curenje nosa ili teškoće sa disanjem, uznemirenost ili razdražljivost nakon hranjenja, te teškoće sa spavanjem ili često buđenje.

 

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je obratiti se pedijatru koji može preporučiti promenu formule ili dodatna testiranja.

 

Koja je najbolja dohrana?

 

Izbor najbolje hrane za bebe zavisi od njihovih pojedinačnih potreba i zdravstvenog stanja. Ne postoji jedinstveno rešenje za sve, ali evo nekoliko važnih aspekata koje treba imati u vidu prilikom odabira:

 

- Vrste bebi hrane - Postoje standardne formule bazirane na kravljem mleku koje su modifikovane da bi bile što sličnije majčinom mleku. To je obično prva opcija ako beba nije alergična na proteine kravljeg mleka. Postoje i formule prilagođene bebama s intolerancijom na laktozu, hipoalergene formule, formule za specifične medicinske potrebe, za prevremeno rođene bebe itd.

 

- Nutritivna vrednost hrane - Trebalo bi proveriti nutritivni sastav na pakovanju. Formula može biti obogaćena vitaminima i mineralima ključnim za razvoj, kao što su vitamin D, kalcijum, gvožđe, cink, jod i vitamini B kompleksa. Mnoge formule sadrže esencijalne masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i vida, kao i prebiotike i probiotike koji podržavaju zdravu crevnu floru.

 

- Reakcija bebe na formulu - Važno je pratiti kako beba reaguje na formulu. Ako beba pokazuje simptome poput uznemirenosti, gasova, dijareje ili ekcema, to može značiti da formula nije odgovarajuća.

 

U domaćim apotekama možete pronaći proverene brendove koje i sami pedijatri često preporučuju:

 

  • Aptamil je poznat po širokom asortimanu adaptiranog mleka prilagođenog različitim potrebama beba, uključujući formule za bebe s posebnim nutritivnim potrebama.
  • Novalac nudi različite specijalizovane formule za rešavanje uobičajenih problema kod beba, kao što su grčevi, refluks i intolerancija na laktozu.
  • Humana brend se fokusira na proizvodnju formule koja je bliska majčinom mleku, s posebnim formulama za specifične zdravstvene potrebe.
  • Nestle Nan formule su dizajnirane da podrže rast i razvoj beba, sa dodatkom probiotika i nutrijenata važnih za zdravlje.
  • Similac nudi širok spektar formula, uključujući one za bebe s alergijama i probavnim problemima.
  • Bebelac nudi formule koje podržavaju zdrav rast i razvoj, uz dodatak prebiotika i nutrijenata.
  • Hipp Organic brend se fokusira na organske formule, pružajući proizvode bez dodatih šećera, GMO-a, i koristeći mleko iz organskog uzgoja.

Svaki od ovih brendova ima svoje jedinstvene formule dizajnirane da zadovolje različite potrebe i preferencije, uključujući formule za bebe s alergijama, intolerancijom na laktozu, kao i specijalizovane medicinske formule za bebe sa posebnim zdravstvenim potrebama. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa pedijatrom pre nego što se odlučite za specifičan brend ili tip formule.

 

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar