07.11.2022 Komentari: 0

Kako umanjiti grčeve kod beba

Kako umiriti grčeve kod beba često je postavljeno pitanje, kako na blogovima, četovima, prijateljima, doktorima, a odgovor je manje – više sličan. U pitanju je strpljenje, smirenost, pažnja i pomoć kako medikamenata, kojih na tržištu ima sve više, tako i pomoć u načinu ishrane, nošenju...

beba place zbog grceva

 

Kako mogu nastati grčevi


Grčevi kod beba su normalna pojava u fazi odrastanja svakog novorođenčeta. Kada se govori o grčevima, obično se misli na najraniji period, odmah po rođenju. S obzirom da je on praćen plačom i grčenjem, dok period uvođenja čvrste hrane može intenzivirati grčeve, oni su znatno slabijeg intenziteta, pa se ujedno i ne mogu prepoznati.

 

Grčevi nastaju u momentu navikavanja organa na hranu.

Beba u majčinoj utrobi je uzimala hranljive produkte iz placente, ali ni slične onoj hrani koju sreće po rođenju. Pa je i logična burna reakcija organizma, u vidu grčeva.


Kako se manifestuju kolici


Kolici kod beba započinju u prvom periodu bebinog života i traju u prvim mesecima odrastanja. Obično se manifestuju tvrdim stomakom, grčenjem tela ili udova, crvenilom na licu kod beba i telu, a sve je propraćeno jakim plačom. Uz grčeve obično idu tvrda stolica, gasovi, podrigivanje i povraćanje viška hrane.


Šta roditelji da rade tokom grčeva svoje bebe


Poželjno je da roditelji ostanu smireni i usresređeni na svoje dete. Moraju biti svesni da je to sasvim normalno stanje i faza tokom odrastanja novorođenčeta. Roditeljima se savetuje da uzmu svoju bebu i da je prislone uz svoje telo. Bebin stomak bi trebalo da bude okrenut ka telu onoga ko je nosi. Na taj način može se podstaći zagrevanje stomaka i ublažavanje bola.

 

Preporuka je i redovan unos vode i obroka u tačno određenim terminima. Savetuje se da roditelji, nakon obroka, podignu svoje dete, kako bi beba izbacila višak unetog vazduha tokom hranjenja i eventuralni višak hrane. Nije pogrešno ako vaše dete svučete i počnete da kupate u momentu pojačanih grčeva. Topla voda opustiće mišiće i tako ćete umiriti bol.


Medikamenti koji se primenjuju


Zabeležena je tendencija porasta kupovine kapi, koje bi se na jednostavan način ukapale u mleko ili mlečnu formuli i na taj način davale bebi da ih pije. Reč je o kapima koje unose pozitivne bakterije i doprinose boljem varenju, poput probiotskih preparata. Na taj način umirićete bebin stomak. U apotekama se mogu pronaći i čajevi, koji bi se pripremali po uputstvima, a koji bi pomogli novorođenčetu za prevazilazak ovog problema.


Osećaj sigurnosti


Iako naizgled deluje smešno, uspostavljanje osećaja sigurnosti je izuzetno bitan element kod prevazilaženja ispitivanog problema. Zapažen je karakterističan primer, da ukoliko se beba ostavi sa dadiljom, bakom ili već drugom osobom na čuvanje primećuju se pojačane epizode grčeva u odnosu na roditelje. Beba, iako mala, dovoljno je sposobna da rezonuje stvari, pa je tako roditelji čine sigurnom i spokojnom.

 

Savet bi bio da roditelji u prvom periodu bebinog odrastanja provode što više vremena sa njom. Na taj način stiče se svojevrsna veza i gradi se odnos koji se ne može opisati rečima. Zahvaljujući takvom odnosu, moguće je umiriti bebu i učiniti je spokojnom.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar