22.10.2017 Komentari: 0

Kako pripremiti savršenu posnu slavsku trpezu?

Bez obzira da li je u pitanju posna ili mrsna hrana, za krsnu slavu je posebno uživanje spremati trpezu. Domaćice se više trude, neke isključivo pripremaju domaće kolače, sarma se sprema, a domaćini naručuju toplo sveže pečenje ili sveže dimljenu ribu.

Vreme slava polako počinje. A na slavskoj trpezi svašta se može pronaći, od predjela, čorbe, supe, do sarme, kupusa, pečenja, pa i kolača i torti. Odvajkada je poznato da su Srbi gostoljubiv narod. Slavi se kod nas po dva – tri dana, veseli, ašikuje, a od skoro i uz muziku proslavlja svetac. Ne kaže se slučajno sto ljudi sto ćudi. Iako se zna da su prema verskom kalendaru neke slave isključivo mrsne, ima i onih koje su posne. A s obzirom na to da je u Srbiji krsna slava postala i pomodarstvo ne čudi nimalo što se nekada i ova verska pravila krše, pa umesto da se na Svetog Nikolu jedu šaran i oslić, neko posluži svinjsko pečenje. Opet sve to zavisi od domaćina i tradicije, jer neko proslavlja krsnu slavu u malom krugu rodbine i prijatelja, a neko uz muziku i opšte narodno veselje.

 

Posno-meze-za-slavu


U svakom slučaju, kako god da slavite, uvek je izazov pripremiti slavsku trpezu. Bez obzira da li je u pitanju posna ili mrsna hrana, za krsnu slavu je posebno uživanje spremati trpezu. Domaćice se više trude, neke isključivo pripremaju domaće kolače, sarma se sprema, a domaćini naručuju toplo sveže pečenje ili sveže dimljenu ribu.


Iako se drugačije slavi u ruralnim predelima, treba imati na umu da se tamo mnogo više ulaže truda i rada da se sve pripremi iz kuće, pa nekoliko dana pripremanja pred slavu, ne samo da umori domaćice, već i sve ostale ukućane. A ne samo da se ukrašava slavska trpeza, već i kuća, terase se ukrašavaju cvećem, enterijer novim zavesama, prostirkama, pa čak i novim nameštajem.

 

Žito, slavski kolač i slavska sveća, posno meze za slavu…


Kada je posna krsna slava u pitanju, danas se zaista mogu pripremiti razne đakonije. Uvek se na trpezi nađu razne posne pite za slavu, a često se među komšinicama vodi polemika oko toga da lo je bolje pripremati posne salate sa pečurkama za slavu ili su ipak posni slani mafini veća atrakcija.


Uvek će se na trpezi naći posne slane torte za predjelo, a neizostavna je i posna sarma. Neko pravi sarmu sa sojinim ljuspicama, a neko sa tunjevinom, međutim koji god da je recept u upotrebi, slava bez sarme proći neće. Takođe, raznih zanimacija i recepata ima kada je posno meze za slavu u pitanju, a posebno se mogu pripremati i posne slane torte za predjelo. Iako se nekada znalo da bez pasulja nijedna posna slava neće proći, danas se osim pasulja na trpezi nalazi svašta nešto. Slane posne torte i rolati, slane posne pite, posni kolači, sve je veoma lako i jednostavno pripremiti, posebno ako je domaćica vešta i spretna u kuhinji.


Međutim, kakva god da je trpeza u pitanja, bilo da je mrsna ili posna, svaki domaćin trebalo bi da zna šta predstavlja žito, slavski kolač i slavska sveća i zašto bez njih slava ne sme da prođe. Naime, slavski kolač i slavska sveća predstavljaju žrtvu blagodarnosti Bogu, dok se žito priprema u znak zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove. Slavski kolač je zapravo zamena za krvnu žrtvu Bogu, dok je žito zamena za biljne žrtve. Svakako, bez ikone sveca ne treba započinjati nikakva slavlja, jer je ikona sa kandilom koja stoji na istočnoj strani zapravo prozor ka Bogu, a svetac ima ulogu medijatora.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar