27.05.2022 Komentari: 0

Kako oblikovati noge za leto?

Žene su podložnije problemu „debelih butina“ od muškaraca, kažu doktori. I nisu nam ni potrebni stručnjaci da bismo zaključili ovu „nefer“ činjenicu. Dovoljno je da zavirimo u svoje iskustvo ili se osvrnemo oko sebe. Zato ćemo se u ovom tekstu predstaviti vežbe za noge kod kuće koje će vam sigurno doneti rezultate pred početak leta.

devojka-se-isteze

 

Zašto žene imaju problem sa debljim butinama


Glavni krivac za povećanje obima nogu je estrogen. Ovaj hormon pokreće povećanje masnih ćelija kod žena uzrokujući da se naslage najčešće formiraju oko zadnjice i butina. I veličina masnih ćelija ima tendenciju da brže raste kod žena nego muškaraca, počevši već od osam godina pa nadalje u pubertetu.


Kada se izvučete iz puberteta, nivo estrogena opada, ali u 40-im kreću novi izazovi. Menopauza i usporavanje metabolizma pokreću novi krug borbe sa naslagama na butina pa dolazimo do zaključka da je ovo gotovo celoživotni problem žena. I zato nije ni čudo što je jedna od najčešćih tema ženskih razgovota kako zategnuti noge.


Ali odmah da budemo jasni, dosta toga možete učiniti za svoje noge, a da skoro ni ne osetite. Ne koristite lift - penjite se na sedmi sprat peške. Ne koristite bus za pet stanica – prošetajte. Potrčite za decom. Razmašite se po stanu kada čistite. Pokrenite svoje telo!


Ali, svesni smo da ovo često nije dovoljno. Pogotovo ako ste dobili koji kilogram. Zato u nastavku donosimo vežbe za noge kod kuće koje može svako da uradi.

 

1. Čučnjevi

 

Dobri stari čučnjevi. Zaista su potrebni da pokrenete butne mišiće. Svi znamo kako se rade, a nije vam potrebna ni neka specijalna oprema niti prostor. Uvedite u svoju jutarnju i večernju rutinu po 20 čučnjeva i vremenom ćete videti rezultate.

 

2. Iskorak

 

I ovo vam je poznato sa časova fizičkog. Napravite veliki korak napred jednom nogom, a drugu istegnite na drugu stranu. Ponovite 10 puta na jednoj pa na drugoj nozi. Uspešni iskoraci će raditi na vašim kukovima, tetivama, mišićima i gleteusu.

 

3. Pilates na spravama

 

Spremite onu veliku pilates loptu koju svi obožavamo. Nalegnite se gornjim delom leđa na loptu, a zadnjicu odignite od poda. Potom se uzdižite gore i vraćajte dole ne dodirujući pod. Ovako ćete vežbati i noge i zadnjicu. Pilates na spravama uz malo svakodnevnog truda može dosta da učini i za vaše noge, ali i celokupno stanje organizma.

 

vezbe-sa-pilates-loptom


4. Stajanje na prstima


Čak i stajanje na prstima može biti odličan mehanizam za istezanje. Stanite sa razdvojenim stopalima i rukama na kukovima, podignite levo koleno do nivoa kukova, a zatim stanite na prste desne noge. Na samo jednoj nozi je mnogo teže, zar ne? Ali ovo je apsolutni dragulj kućnog treninga nogu. Zamenite noge i ponovite isto.


5. Skok iz čučnja


Dobro ste pročitali! Skok iz čučnja je malo teža vežba i možete se oprobati u tome tek kada malo ojačate. Treba da skočite usred čučnja što više možete, a zatim da se vratite ponovo u čučanj. Povećavajte postepeno broj ponavaljanja da ne biste bili demotivisani ukoliko ne ide kako ste očekivali.


Namerno smo odabrali jednostavne vežbe koje svi mogu da urade. Najteže je početi, ali pronađite motivaciju u nadolazećim letnjim danima kada treba da pokažete šta ste postigli kroz ove vežbe za noge kod kuće.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar