28.07.2023 Komentari: 0

Evo kako da smanjite valunge u menopauzi tokom leta

Menopauza? To je jedna od onih stvari za koje svaka žena zna da će na kraju doći, ali ne želi mnogo da razmišlja. Talasi vrućine i promene raspoloženja nateraće vas da nešto preduzmete i da se mentalno pripremite kako bi ovaj proces učinili manje stresnim. Pročitajte kako najefikasnije smanjiti valunge u menopauzi i na koje načine da sprečite da ona preuzme kontrolu, pogotovo u vrelim letnjim danima.

Sve o menopauzi – simptomi

 

Menopauza predstavlja poslednju menstruaciju i kraj reproduktivnog perioda žene. Neke dame će ova spoznaja rastužiti i odvesti u stanje melanholije, dok će one koje su se mučile sa neredovnim ili bolnim i preobilnim ciklusima odahnuti.
Reproduktivna sposobnost žene počinje da opada nekoliko godina pre poslednje menstruacije. Taj period se zove perimenopauza kada se događaju promene u mesečnom ciklusi, počinju valunzi i promene raspoloženja. Sledeća faza je menopauza, a nakon nje postmenopauza.


Menopauza je period od 12 meseci po završetku poslednje menstruacije i uglavnom nastupa između 45. i 55. godine. Obično traje 6, 7 godina, ponekad i duže.


Ulazak u menopauzu menja iz korena kvalitet života žene neretko ugrožavajući i partnerske odnose.
Simptomi menopauze izazvani su naglim padom estrogena što će za početak poremetiti ciklus, dok će pad progesterona produžiti i učiniti bolnim menstruacije u perimenopauzi.


Koliko će biti težak ovaj period žene zavisi najpre od genetike, a onda od životnih okolnosti i stresova koji su je pratili.


Umor je prvi simptom koji se javi kada žena zakorači na vrata klimakterijuma. Tek onda dolaze valunzi kao glavni i vodeći simptom menopauze.


Ono što žena prođe kroz ceo ovaj proces je najblaže rečeno naporno i stresno. Zato je nedopustivo da bude žrtva bilo kog simptoma koji prate ovo stanje.


Pored osnovnih simptoma koje smo već naveli, ovo su tegobe:

  • Promene raspoloženja
  • Smanjen libido
  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Noćno znojenje
  • Problemi sa mokrenjem
  • Bol u grudima
  • Vaginalna suvoća
  • Osteoporoza
  • Suva, dehidrirana koža, kosa i nokti
  • Poremećaj sna i aritmija
  • Koncentracija
  • Depresija, anksioznost
  • Prekomerna telesna težina

Kako izgledaju valunzi u menopauzi - simptomi?


Kada vas šokira iznenadni napad toplote koji se širi kroz telo, pa odreagujete naglim preznojavanjem i ubrzanim otkucajima srca, uz to vam se lice, vrat i dekolte zacrvene kao da ste izgoreli na plaži u podne, znaćete da ste doživeli valunge. Još ako se sve dešava po vrelom, letnjem danu, svakako će doći do promene raspoloženja.


Talasi vrućine, kako ih od milošte zovu, javljaju se često za vreme sna, preznoje vas do gole kože uzrokujući pad temperature i čak dovedu do osećaja groznice.


Kao što su se iznenada javili, tako će brzo i prestati.

 

naleti vrucine kod zene u menopauzi


Koliko traju valunzi u menopauzi zavisi od osobe do osobe. Nekima te epizode traju samo nekoliko sekundi, a drugi više od 10 minuta uzdišu u svakom valu. Događaju se više puta dnevno, ponekad i neprekidno tokom dana.


U proseku 15% žena su srećnice koje ne osete invazivne promene.


Valunzi tokom menopauze traju u proseku oko pet godina što je relativno dug period koji iziskuje da ga učinimo manje neprijatnim uvođenjem suplemenata, kapi, čajeva.

 

Saveti kako ublažiti valunge u menopauzi


Prvo što će vam savetovati pre bilo koje hormonske terapije je promena načina ishrane.


Izbegavajte začinjenu hranu, kafu i vruće napitke jer oni povećavaju osećaj topline. Korisno je osloboditi se štetnih navika, poput alhohola i cigareta.


Fizička aktivnost, duge šetnje u prirodi, ublažiće simptome i poboljšati celokupno zdravlje, a neće izostati ni zategnutost vase figure.


Uključite jogu i meditaciju u svakodnevni život jer duboko disanje i druge tehnike opuštanja smanjuju stres bolje od bilo kog antidepresiva.


Tokom letnjih vrućina održavajte prostorije u kojima boravite hladnijim kako bi vam bilo prijatnije.


Više spavajte!

 

Koliko dugo traje menopauza?


Trajanje menopauze nije lako odrediti. Svaka žena je drugačija, a svako iskustvo individualno.


Put do menopauze može trajati tri, četiri godine u perimenopauzi. Kada mesečni ciklus izostane najmanje 12 meseci, dostigli smo menopauzu, a simptomi će se verovatno nastaviti još četiri godine, sve dok se nivo hormona ne dovede u red.
Neke žene prolaze kroz simptome i po 13, 14 godina, dok neke ni ne osećaju tegobe.

 

Menopauza i ginekološki problemi


Uobičajeni ginekološki problemi u menopauzi su često prolaznog karaktera.

  • Nepravilan menstrualni ciklus – menstruacije mogu biti skraćene ili da izostanu, produžene ili veoma obilne.
  • Vaginalna suvoća – nizak nivo estrogena smanjiće prirodno podmazivanje vagine.
  • Atrofija vaginalne sluznice – stanjivanje vaginalne sluznice i nedostatak elastičnosti padom estrogena dovodi do njene atrofije.
  • Prolaps materice –spuštanje materice ispod nivoa normalnog položaja.
  • Promene u grudima – dojke postaju jako osetljive i bolne.

Preporuka je da se u periodu menopauze obavljaju redovni ginekološki pregledi kao i mamografija.

 

Koje su najbolje biljne tablete za menopauzu?


Neke žene simptome menopauze pokušavaju da ublaže hormonskim supstitucionim terapijama, druge pak biraju biljne suplemente.


Biljne tablete su se pokazale veoma korisnim u ublažavanju simptoma menopauze. Peruanska maka i zlatna maka pomažu u stimulaciji kako bi jajnici što sporije ulazili u proces inaktivacije.


Biljke soja, crvena detelina i cimicifuga sadrže fitoestrogene koji ublažavaju menopauzalne tegobe, umiruju valunge, smanjuju osećaj umora i nesanice i popravljaju raspoloženje.

 

Koji su najbolji suplementi za menopauzu?

 

Kada krenete putem menopauze, određeni suplementi treba da budu vaš prvi izbor i deo vaše rutine.


Kada nivo hormona padne, gubitak koštane mase postaje problem, pa je od izuzetnog značaja nadoknaditi kalcijum koji vaše telo ne može da absorbuje bez vitamina D. Stoga uključite i vitamin D u vašu dnevnu rutinu.


Magnezijum, vitamini B grupe (posebno B6 iB12), vitamin K, nezaobilazni vitamin C, kao i Omega 3 pomoći će vam da kroz menopauzu prođete lagano.


Proizvode Strong Nature možemo izabrati kao najboljeg saveznika kako bismo izgledali mlađe i osećali se bolje u ovoj sasvim normalnoj fazi života.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar