30.08.2022 Komentari: 1

Dečja autosedišta- sigurnost na prvom mestu

Priprema za novog člana porodice počinje još tokom trudničkih dana. Biraju se odeća, kozmetika i oprema za bebe koja se dokupljuje i nakon rođenja bebe. S druge strane, kolica, krevetac i autosedište su stavke kojima se posvećuje posebna pažnja.

Autosedište je veoma važno jer će se u njemu voziti tek rođena beba, a biće i autosedite za bebe od 6 meseci i nadalje. Leto je idealno vreme za kupovinu autosedišta za decu. Trenutno možete pronaći akcije na mnogobrojne modele koji mogu da se koriste od prvog dana, pa čak i za buster autosedište.


Vrste autosedišta


Autosedišta za decu se prema propisima koji važe u Evropskoj uniji dele na 3 vrste i 5 kategorija:

 

  • Autosedišta grupe 0 i 0+: Koriste se za bebe i malu decu od 10 ili 13 kilograma. Ova autosedišta se tokom vožnje postavljaju suprotno od smera kretanja
  • Autosedišta grupe I: Ova sedišta se postavljaju u smeru kretanja, a namenjena su za decu koja imaju 9- 18 kilograma
  • Autosedišta grupe II i III: Još se nazivaju i busteri, podizači ili pomoćna postolja. Namenjena su za decu 15- 36 kilograma, odnosno uzrasta 4- 12 godina i do 150 centimetra. Ova sedišta mogu imati naslon koji pruža dodatnu sigurnost, ali on nije obavezan

Kada je u pitanju bezbednost tokom vožnje, smatra se da su na prvom mestu sedišta grupe 0 i 0+, jer su deca koja se voze okrenuta suprotno od smera kretanja dodatno zaštićena naslonom autosedišta. Na ovaj način su sigurnija ako eventualno dođe do najopasnijeg i najčešćeg frontalnog sudara. Zato je savet da dete vozite u ovom autosedištu što duže- dok ne napuni bar godinu dana, ne prohoda samostalno i ima bar 10 kilograma.

 

Ako dete nije preraslo ovo autosedište ni posle toga, poželjno da se prevozi u njemu i dalje dok ne pređe gornju granicu od 13 kilograma.

 


U autosedišta grupe I spadaju sva autosedišta u kojima se dete vezuje pojasevima ili štitnikom. Dodatni stepen zaštite je obezbeđen vezivanjem pojasevima u 5 tačaka, što je mnogo više u odnosu na obično vezivanje odraslih u automobilu, koje ima stepen zaštite u samo 3 tačke.


Buster autosedište pripada grupama 2 i 3, a proizvode se modeli sa i bez naslona. Ova autosedišta se sa detetom vezuju pojasom automobila. Buster autosedišta imaju ulogu da pojas u autu pravilno naleže oko detetovog tela – preko grudnog koša, sredine ramena i kukova.


Preporuka je da se buster autosedišta koriste do maksimalne gornje granice kada su u pitanju kilaža i godište deteta. Uz ovo sedište ono će biti dodatno zaštićeno ako dođe do bočnih sudara.


Sve češće se na tržištu mogu naći kombinovana autosedišta. Ona uz pomoć dodataka ili njihovog uklanjanja, mogu da se koriste duži niz godina, jer postaju funkcionalna za različiti uzrast deteta.

 

Kvalitet i sigurnost na prvom mestu


Svaki roditelj posebnu pažnju pridaje kupovini autosedišta želeći da izabere udobno sedište za svoje dete, koje će uz to biti kvalitetno i bezbedno. Želite sigurno autosedište za bebe od 6 meseci ili autosedišta za decu? Akcija koja je trenutno aktuelna će vas obradovati, a sve možete poručiti onlajn iz svog doma.

 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?


Pre kupovine autosedišta, obratite pažnju na sledeće:

 

  • Koliko dugo želite da vozite dete u tom sedištu? Želite li da da menjate kako dete bude raslo, ili da uzmete kombinovano, koje će dete moći da koristi i do 10 godina
  • Obratite pažnju može li navlaka da se skine i pere
  • Pojedini modeli autosedišta iz grupe 0, 0+ imaju uložak za novorođenče, koji obezbeđuje dodatnu sigurnost, te omogućavaju da beba mlađa od 3 meseca drži glavu u ispravnom položaju
  • Neka sedišta imaju jastučiće ili kopče preko kaiševa, te na taj način obezbeđuju detetu veću udobnost
  • Određeni modeli autosedišta poseduju mogućnost prilagođavanja i podešavanja visine do čak 10 nivoa

Odabir odgovarajućeg autosedišta za dete nije nimalo jednostavan posao, bilo da kupujete autosedište za bebe do 6 meseci, za starije, kombinovano, ili buster autosedište. Akcija i sjajna sniženja će vam pružiti mogućnost da izaberete sedište koje želite uz sigurnost i zagarantovan kvalitet – iz svog doma i po znatno nižoj ceni.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. M

    Mirko

    Odgovori

    17.11.2022 13:03

    Stvarno nije jednostavan posao. Čitao sam o tome skoro i na blogu neke rent a car agencije, čini mi se da je Menadžer. U moru svega što sam video, još uvek sam totalno neodlučan, a trebaće mi uskoro. Hvala na informacijama.

Ostavi komentar