26.05.2022 Komentari: 0

Beta HCG je poznat kao hormon trudnoće, ali može da ukaže i na najgore

U momentima kada se posumnja na trudnoću prvi korak jeste odlazak u apoteku i kupovina testa trudnoće, koji se radi u kućnim uslovima. Nakon pozitivnog rezultata odlazi se na prvi pregled kod ginekologa kako bi se trudnoća potvrdila, a onda i nastavilo njeno praćenje. Ono šta dozvoljava testu da pokaže da je pozitivan ili negativan jeste hormon trudnoće, odnosno beta HCG.

test-trudnoce-beta-hcg

 

Po oplodnji jajne ćeije hormon trudnoće počinje da raste, pa tako, u odnosu na vrednosti koje se javljaju, ukazuje na trudnoću, ali može ukazati i na određene probleme u trudnoći i mogući pobačaj. Pored toga, i kod žena i kod muškaraca, uvećan beta HCG može da ukaže na postojanje tumora, tako da se u tom slučaju ovaj hormon koristi kao tumor marker. Međutim, sada ćemo se zadržati na njegov rast u organizmu usled začeća, tj. trudnoće.

 

Kako se radi Beta HCG test?


Postoje dva načina na koje se može uraditi beta HCG test, iz urina i iz krvi. Iz urina je jednostavniji, budući da se radi samostalno, kod kuće, uz test trudnoće. Najbolje je test raditi u jutarnjim časovima, uz upotrebu prvog, jutarnjeg urina. Uvećane beta HCG vrednosti utiču na to da test pokaže pozitivan rezultat.


Ono šta može da se dogodi jeste da test pokaže lažno negativan rezultat usled uzimanja veće količine tečnosti, ali i lažno pozitivan rezultat kada su u urinu prisutni određeni lekovi ili krv usled neke infekcije.
 

Drugi način obavljanja beta HCG testa jeste iz krvi. Tada su rezultati dobijeni potpuno verodostojni, jer pokazuju prave vrednosti ovog hormona, što nesumnjivo ukazuje na drugo stanje.

Test beta HCG iz krvi je moguće uraditi odmah po izostanku ciklusa, što je nekih 12 do 14 dana od perioda ovulacije. U prvom tromesečju se nivo ovog hormona konstantno uvećava, pa se vrednost udvostručuje na nekih 48 sati otprilike. Do osme nedelje trudnoće se uvećava, pa sve do desete nedelje, dok se u periodu do šesnaeste nedelje snižava i tada ostaje na nivou koji je skoro nepromenljiv do kraja trudnoće.

 

Šta se uz test Beta HCG potvrđuje?


Na prvom mestu, povišene vrednosti beta HCG ukazuju na trudnoću, ali se ovaj test ne radi isključivo iz tog razloga. Prema vrednostima u datom trenutku proverava se da li je trudnoća uredna ili se radi o molarnoj trudnoći mogu se otkriti poremećaji u trudnoći, a kao što smo već napomenuli, i postojanje tumora ili ukazivanje na određena zdravstvena stanja koja prati promena vrednosti ovog hormona.


Kada vrednosti beta HCG dostižu svoj maksimum pre osme nedelje trudnoće ili ne ukazuju da imaju tendenciju udvostručavanja u roku od 48 časova, onda se rade dalji pregledi kod ginekologa, dodatne analize, budući da takve vrednosti najčešće ukazuju na neki poremećaj ili mogućnost pobačaja.


Beta HCG je najsigurniji način utvrđivanja trudnoće, da li kada želite da je potvrdite ili proverite da se nije dogodila neželjena trudnoća ili, pak, da se uradi provera zbog uzimanja određene terapije koja ne bi trebalo da se koristi u toku trudnoće. Test se radi rutinski i bez ikakve prethodne pripreme.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar