07.09.2020 Komentari: 0

Kako do savršene figure bez dijete?

Kako smršati, kako se zategnuti, kako se rešiti šlaufa na stomaku? Sve su to pitanja na koja žene svakodnevno traže odgovor želeći da svoje telo dovedu do savršenstva, šta god to zapravo značilo. Za nekoga su savršenstvo obline, za nekoga pločice na stomaku, a za treću osobu nešto sasvim treće. Bilo kako bilo, gojaznost je nešto što bi svakako trebalo izbegavati, pre svega zbog zdravstvenog stanja organizma, a kasnije i zbog estetike. 

foto: canva.com

Nemojte bušiti kašiku, već samo birajte hranu


Mnogi su već shvatili da je ishrana najvažnija. Ne možete imati telo iz snova ukoliko svakodnevno ispijate koka-kolu, alkohol, grickalice ne ispuštate iz vida, a omiljeni ručak vam je burger, jer obližnja brza hrana ima besplatnu dostavu. Životne navike se moraju promeniti. Pitate se kako? Do savršene figure se svakako ne dolazi prečicom. Potrebno je uložiti dosta truda kako bi sve došlo na svoje mesto. Međutim, prvi korak je najteži, kasnije sve ide lakše. Menjajte navike svakodnevno. Izbacite prerađenu hranu iz svog menija, jer, kako smršati drugačije?

Za početak, morate biti u kalorijskom deficitu. Pauzu na poslu iskoristite da pojedete ono što ste poneli od kuće i recite hvala i doviđenja pljeskavicama i palačinkama. Dozvolite sebi jednom nedeljno jedan obrok u kome ćete pojesti ono što vam nedostaje, a neka ostatak nedelje bude pretežno „čista hrana“. Riba, belo i crveno meso, voće, povrće, jaja, nemasni sirevi, pirinač, integralna pasta, tunjevina, pahuljice, palenta, ma možete jesti sve. Potrebno je samo malo dobre volje i mašte. Neka nutritivno bogata hrana bude vaš izbor. Postoji još jedan trik, a on glasi: uobročite se. To znači da odredite tačno vreme obroka i pridržavate ih se sa malim odstupanjima. Pratite ritam koji ste zadale sebi i očekujte promene.

 

 

Hidratacija je važna

 

Još jedna važna stvar jeste hidratacija. Ne zaboravljajte da unosite dovoljno tečnosti svakog dana, kako bi vaš organizam neometano funkcionisao. Naše telo sastoji se od 50% do 65% vode i svako tkivo i organ našeg tela zahtevaju vodu kako bi funkcionisali. Takođe, voda je još jedan od odgovora na pitanje kako smrsati? Nismo svakako mislili na izgladnjivanje i zamenu hrane vodom. Međutim, mnoge studije su pokazale da se vrlo često u toku dana prevarimo i mislimo da smo gladni, a u stvari polako dolazi do dehidratacije i samo smo žedni. Pokušajte da unosite više tečnosti u toku dana i primetićete kako se metabolizam ubrzava.

 

Ne preskačite trening

 

Trening je svakako odgovor na pitanje kako se zategnuti. Fizička aktivnost je nešto što je druga najvažnija stvar kada je izgled našeg tela u pitanju. Potrebno je sagoreti sve kalorije koje ste unele u sebe u toku dana. Savršena figura svakako znači da treningom morate aktivirati sve delove tela. Danas su fitnes treninzi postali veoma popularni, a razloga za to je mnogo. Bilo da trenirate sa personalnim trenerom ili odlazite na grupne treninge, imate određeni vid mentorstva koji vam pomaže da istrajete.



Ukoliko do sada niste isprobali ovaj koncept treninga, vreme je da pokušate. Mnogima je odlazak u teretanu mučan, pa će samim tim stručni saveti i vođstvo dobro doći. Treneri će vas podržati i kada je promena načina života i ishrane u pitanju, pa ćete dobiti potpuno novi elan. Ono što je potrebno jeste da trenirate minimum tri puta nedeljno, dok je idealan broj treninga u toku nedelje četiri. Na taj način telo je veoma aktivno, mišići reaguju i dobijaju pravi oblik, a telo ima vremena za odmor, što je takođe bitno. U svoje svakodnevne aktivnosti, mimo odlazaka na trening, možete uključiti i vožnju bicikla ili šetnje koje će vam pomoći u nastojanju da ostanete fit i zadržite trenutnu kilažu.

Dakle, odgovori na pitanje kako se zategnuti, odnosno kako do savrsene figure su tu. Uputsva zapišite u svoj rokovnik, odlučite da sva ova pravila poštujete za početak samo deset dana i čekajte promenu. A ona će doći, budite sigurni u to. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar