Ivana Cvijetić
20.02.2023 Komentari: 1

Žene preduzetnice: Da li je moguće suočiti se sa svim izazovima?

Na papiru, preduzetnice nikada nisu imale bolje uslove za rad. Zvanično, širom sveta, žene su vlasnici 252 miliona kompanija i generišu nekoliko milijardi dolara u dohotku svake godine. Ipak, ovi brojevi govore samo deo priče. Preduzeća u vlasništvu žena su još uvek u manjini jer se gotovo tri puta više kompanija nalazi u vlasništvu muškaraca.

Prepreke sa kojima se suočavaju žene koje su se odvažile na preduzetništvo su ogromne i često se veoma razlikuju od onih sa kojima se suočavaju njihove muške kolege. Ipak, svedoci smo činjenice da žene preduzetnice uspevaju da napreduju svakodnevno, uprkos preprekama, ili baš zbog njih.

 

Prkošenje društvenim očekivanjima

 

Većina vlasnica preduzeća koje aktivno učestvuju na poslovnim događajima mogu da potvrde da je broj žena na seminarima, edukacijama i poslovnim večerama vrlo skroman. Kada se radi o vođenju tih događaja, brojevi su još manji. Dakle, i dalje je na snazi stereotipno društveno mišljenje prema kome žene nisu podobni lideri.

 

U ovakvoj situaciji, žene se mogu osećati kao da treba da usvoje stereotipno muški stav prema poslu kako bi uspele, da budu konkurentne, agresivne i ponekad oštre. Ipak, žene uspešne u svom poslu naglašavaju da početnice treba da ostanu verne sebi i pronalaženju sopstvenog glasa, kako bi se izdigle iznad unapred stvorenih očekivanja. Poverenje u sebe i svoj rad je prvi korak na putu ka uspehu.

 

Razvijanje sopstvenog biznisa

 

Sam početak je uvek izazovan i prepun uspona i padova, ali ne treba izgubiti iz vida ni značaj razvijanja poslovanja. Posao koji stoji u mestu rizikuje da se ugasi. Zato je neophodno imati sve neophodne uslove za rad. Jedan od najvećih izazova je stvaranje odgovarajućeg poslovnog prostora, jer on nije samo ogledalo vaše kompanije, već i vas kao poduzetnice i načina na koji gledate na svoj posao.

 

Razmislite o investiranju u udobne ergonomske stolice, odgovarajuće radne stolove i sve one sitnice koje radno mesto čine prijatnim i produktivnim. Upravo zato je bitna kvalitetna oprema za kancelarije koja će oplemeniti poslovni prostor. Za žene su važni i funkcionalnost i estetika prostora, pa će savršen balans između njih predstavljati najbolje rešenje.

 

Borba da budu shvaćene ozbiljno

 

U nekom trenutku, većina žena generalnih direktora se nađe u industriji ili na radnom mestu u kojem dominiraju muškarci koji ne žele da priznaju njihovu lidersku ulogu. Zadobijanje poštovanja kolega i okoline zaista može da bude borba koja traje. Negativni komentari ili negativno radno okruženje mogu da utiču na samopouzdanje preduzetnica i da ih nateraju da preispituju svoje odluke.

 

Nije retko, naročito u početku, da razmišljaju da li su uopšte trebale da se upuste u samostalno poslovanje. Ipak, pokušajte da ostanete fokusirane i usmerene na svoje ciljeve i iskoristite spoljašnje perspektive kao alat koji će vam pomoći u ličnom i profesionalnom rastu i razvoju.

 

Zena sedi na stolici i radi za laptopom.

 

Prihvatanje sopstvenih dostignuća

 

Ukorenjene predrasude o sposobnosti žena, njihovih liderskih moći i generalna dominacija muškaraca u preduzetništvu, dovode do toga da žene često nenamerno umanjuju sopstvenu vrednost. Nije redak slučaj da koriste reč mi umesto ja kada javno govore o postignićima i dobrim stranama svog posla.

 

Samopouzdanje je ključ svakog uspeha i samo vi znate koliko vredno ste radile i učile da biste dospele do mesta na kome ste sada. Stoga, nema razloga da umanjujete sopstvenu vrednost niti težinu svog rada kako biste se bolje uklopile u postavljene društvene okvire. Prihvatite svoja dostignuća kao prirodan sled svog truda i rada i uživajte u njima.

 

Balansiranje poslovnog i porodičnog života

 

Roditelji preduzetnici imaju dvostruku odgovornost, prema svojim preduzećima i prema svojim porodicama. Pronalaženje načina da se posveti vreme i jednom i drugom ključno je za postizanje tog neuhvatljivog balansa između posla i privatnog života. Teški izbori i raspoređivanje vremena su stvari kroz koje ćete morati da prođete dok ne pronađete svoj lični ritam.

 

Ipak, imajte u vidu da će vam rad za sebe verovatno uvek omogućiti više slobode nego rad za nekog drugog. Strah od narušavanja porodične dinamike je potpuno prirodan i opravdan, ali pokušajte da ga prevazićete blagovremenim planiranjem.

 

Iako je korporativni svet i dalje više naklonjen muškarcima, postoje nebrojeni primeri uspešnih žena preduzetnica koje mogu da vam posluže kao inspiracija za vaše buduće poslovne poduhvate. Vera u sebe i svoje ideje pomoći će vam na tom trnovitom, ali isplativom putu samoostvarenja.

Povezane teme:  

Ivana Cvijetić

Ivana Cvijetić, administrator sajta svezazene, kreator sadržaja i osoba koja se bavi SEO optimizacijom sajtova, portala, internet prodavnica...

Komentari(1) Napiši komentar

  1. t

    test

    Odgovori

    03.03.2023 12:26

    test

Ostavi komentar