17.02.2022 Komentari: 0

Večito pitanje – da li se starenje kože može usporiti?

U eri ubrzanog tempa života i unapređenja nauke, tehnike i tehnologije na različitim životnim poljima, veoma često se vodi polemika o procesu starenja i njegovom usporavanju. Svi znamo da starenje predstavlja prirodan tok organizma, koji prati gubitak volumena i elastičnosti, posebno kože, na kojoj se svaka promena odmah vidi.

operacija-spustenih-kapaka

 

U eri ubrzanog tempa života i unapređenja nauke, tehnike i tehnologije na različitim životnim poljima, veoma često se vodi polemika o procesu starenja i njegovom usporavanju. Svi znamo da starenje predstavlja prirodan tok organizma, koji prati gubitak volumena i elastičnosti, posebno kože, na kojoj se svaka promena odmah vidi.

 

Prvi znaci starenja manifestuju se pojavom finih bora oko očiju, usta i na čelu. Te linije se vremenom produbljuju, a ceo proces prati i pojava neujednačenog tena i struktura kože.

Uz to, postepen gubitak volumena kože izaziva opuštanje kontura lica i gubitak črstine, uz pojavu spuštenih kapaka ili podočnjaka ispod očiju. Sve to doprinosi umornom izgledu vašeg lica, uz gubitak samopouzdanja ili promenu raspoloženja.  Međutim, starenje, iako se ne može zaustaviti, može se usporiti, a u daljem tekstu pročitajte nekoliko efikasnih rešenja.

 

Dobar san i odgovarajući položaj koji zauzimate dok spavate

 

Kvalitetan i dobar san je veoma važan za pravilno funkcionisanje čitavog organizma, stanja opšteg zdravlja i bolju koncentraciju. Ali, da li ste znali da spavanje pozitivno utiče i na stanje naše kože? Naime, dok spavamo koža ima tendenciju da se regeneriše i oporavlja oštećene ćelije. Zato redovno odlazite na spavanje i „produžićete“ vek svojoj mladosti.


Uz spavanje, važno je i na koji način spavate. Ukoliko spavate okrenuti na stranu, koža lica vam se u dodiru sa jastučnicom više bora, pa vremenom može da prouzrokuje probleme. Iz tog razloga, pogodnije je spavanje na leđima, kako bi odmarali i revitalizovali svoju kožu lica.

 

operacija-ocnih-kapaka

 

Neke korekcije na licu zahtevaju posete hirurgu – operacijom spuštenih kapaka do savršenog izgleda

 

Koža oko očiju predstavlja najtanji i najosetljiviji deo lica, na kome se promene najranije primete. Kako starimo, koža oko očiju se bora, kapci se opuštaju, a kesice ispod očiju postaju vidljivije. Zato se većina žena odlučuje za posete hirurgu i intervencije u vidu operacija spuštenih kapaka. Navedene intervencije se rade u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolne.

 

Redovno čišćenje i hidratacija kože lica

 

Pravilna nega lica i tela zasniva se na redovnom pranju, korišćenju određenih tonika, kao i na hidrataciji. Prilikom pranja lica, izbegavajte preparate i sapune koji isušuju kožu, već koristite proizvode koji nisu agresivni, a podjednako će otkloniti višak prljavštine i masnoće. Šminku obavezno skidajte, a lice dodatno očistite uz pomoć tonika ili micelarne vode koji odgovaraju vašem tipu kože.
 

Hidratacija kože podrazumeva negu kože odgovarajućim dnevnim i noćnim kremama. Prilikom izbora, nemojte štedeti na kremi, jer ona hidrira kožu i čini je elastičnom. Većina krema za negu lica sadrži UV filtere, koji stvaraju zaštitni sloj i sprečavaju negativni uticaj sunčevog zračenja.

Korišćenje noćne kreme je važno, jer potpomaže revitalizaciji kože lica tokom spavanja. Kada zađete u izvesne godine, potrebno je početi sa korišćenjem krema protiv bora, koje sadrže hijaluronsku kiselinu, neophodnu komponentu koja učestvuje u zatezanju kože.

 

Redovno se hidrirajte i jedite više voća i povrća

 

Unos dovoljne količine tečnosti je imperativ dobrog zdravlja. Ukoliko dopustimo da naš organizam dehidrira, umorniji smo nego inače, osećamo se i izgledamo iscrpljeno, nemamo dobru koncentraciju. U tim slučajevima, čak i naša koža pokazuje znake ubrzanog starenja. Preporučeni dnevni unos tečnosti, kao što je voda ili blagi čajevi, pomoći će vam da svoj organizam vratimo u normalu, a kožu učiniti blistavijom.


Sveže voće i povrće će vam obezbediti potrebne vitamine i minerale, koji su takođe važni za dobar i mladolik izgled vašeg lica.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar