29.12.2022 Komentari: 0

Treći mesec trudnoće - razvoj bebe, prenatalna nega i simptomi trudnoće

Treći mesec trudnoće je period kada većina budućih mama shvata da je "zaista" trudna zahvaljujući velikom broju simptoma zbog koga se trudnoća često i naziva "drugo stanje". Takođe, treći mesec trudnoće je period od izuzetnog značaja za pravilan rast i razvoje bebe.

trudnoca

 

U ovom periodu fetus počinje da poprima izgled bebe, rep kičmene moždine je nestao a skoro svi vitalni organi su formirani. Kod bebe se razviju sitni mišići, formiraju se kosti i hrskavica, telo se uspravlja a trup produžava.

Beba može savijati ruke i laktove, definišu se svi prsti na rukama i nogama. Otkucaji srca su snažni i sada se mogu bez problema registrovati, formiraju se glasne žice i dovršava razvoj digestivnog trakta odnosno creva.

Treći mesec trudnoće obuhvata period od 9. do 13. nedelje i u ovom dobu beba je veličine limuna. Na početku trećeg meseca njena veličine je oko 3 cm a težina oko 3 grama, dok u 13. nedelji njena veličina iznosi oko 8 cm a težina oko 30 grama.

 

Treći mesec trudnoće i prenatalna nega

 

Stručnjaci neprestano ukazuju na važnost prenatalne nege na samom početku trudnoće jer ona kasnije može značajno uticati ne samo na zdrav rast i razvoj ploda, već i na zdravlje deteta nakon rođenja.
 

Generalna je preporuka da sve trudnice, u dogovoru sa izabranim lekarom, redovno uzimaju prenatalne vitamine, idu na sistematske preglede, a pre svega oslobode se štetnih navika, poput konzumiranja alkohola, cigareta, opijata i određenih lekova.

Fokus se stavlja na zdravu ishranu i nek vid lagane fizičke aktivnosti, najbolje šetnje u prirodi i na čistom vazduhu. Takođe, trudnicama se preporučuje dovoljno sna, odmaranje i hidratacija.

 

Kada je potrebno potražiti lekarsku pomoć

 

Pored redovnih sistematskih pregleda i praćenja trudnoće, svaka trudnica treba da se obrati izabranom lekaru čim uoči neke zdravstvene tegobe ili sumnja na postojanje nekog zdravstvenog problema.

U skladu sa tim, lekarski pregled je neophodan ukoliko:

● primetite krvarenje u pojačanom obimu (izuzetak je tačkasto krvarenje)
● imate povišenu temperaturu u dužem vremenskom periodu
● neprestano povraćate i ne možete da zadržite hranu ili tečnost zbog opasnosti od dehidratacije
● osećate bol ili peckanje prilikom mokrenja
● imate pojačan vaginalni iscedak neuobičajene boje i neprijatnog mirisa

 

Simptomi trudnoće u trećem mesecu

 

Uobičajeni simptomi trudnoće u trećem mesecu su:

mučnina i povraćanje - mogu se javiti u bilo koje doba dana
zatvor, gasovi i žgaravica - najčešće se javljaju zbog poteškoća sa varenjem određene vrste hrane
promene na dojkama i bradavicama - grudi su osetljive a areole na bradavicama tamnije bolje
umor - malaksalost i umor mogu se javiti pri najmanjem naporu
vrtoglavica i glavobolja - javljaju se zbog hormonalnih promena
pojačan apetit - konzumiranje većih količina hrane i žudnja za određenom vrstom namirnica
promene raspoloženja - nervoza, plačljivost, razdražljivost, ushićenje
pojačan vaginalni iscedak - normalna pojava osim ukoliko je neprijatnog mirisa kada treba potražiti lekarsku pomoć
gađenje i osetljivost na mirise - može biti praćeno i povraćanjem ili mučninom

 

Genetski skrining u trećem mesecu trudnoće

 

Treći mesec trudnoće je period kada je poželjno da sa svojim lekarom razmotrite da li je potrebno da uradite neki od genetskih testova. Ukoliko imate više od 35 godina ili u vašoj porodici postoji predispozicija za određena genetska stanja, potrebno je da uradite genetski skrining.

Genetski skrining obuhvata prenatalno testiranje koje se obavlja posle 9. nedelje trudnoće i testiranje horionskih resica koje se obavlja između 10. i 13. nedelje trudnoće. Sve što vam je nejasno u vezi ovih procedura pitajte svog izabranog lekara i on će vas uputiti u sve detalje i pojedinosti ovih testiranja.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar