05.12.2018 Komentari: 0

Sve što si želela da znaš o sindromu policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je problem sa kojim se sreće sve više mladih devojaka i žena. Procenjuje se da 10-20% ženske populacije ima simptome ovog oboljenja. Evo par informacija o samom problemu, koji možda muči i tebe.

Šta je PCOS?

 

Radi se o hormonskom poremećaju koji se karakteriše simptomima povećane vrednosti muških polnih hormona u organizmu i poremećaju menstrualnog ciklusa žene. Dijagnoza se postavlja ukoliko žena ima dva od tri sledeća znaka: nepravilni menstrualni ciklusi, znaci povećene količine androgena (akne, maljavost...), ultrazvučni nalaz policističnih jajnika.
Tačan uzrok poremećaja nije poznat. Ipak, zna se da nastanku PCOS doprinose: nasleđe (genetski faktor) i stil života žene (nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti, stres).

 

Koji su simptomi?


Simptomi i znaci poremećaja često se javljaju već u pubertetu, po dobijanju prve menstruacije, ali isto tako se mogu javiti u kasnijem životnom dobu, u periodu reproduktivnog perioda života kao i u periodu menopauze.

Simptomi zavise od životnog doba žene:

  • u periodu puberteta najčešće se javljaju: prekomerna uhranjenost ili gojaznost, poremećaj menstrualnog ciklusa, insulinska rezistencija, akne, pojačana maljavost.
  • U reproduktivnom periodu života žene se, pored gojaznosti i insulinske rezistencije, veoma često javljaju problemi sa začećem.
  • U periodu menopauze, žene sa ovim sindromom se susreću sa dijabetesom i kardiovaskularnim poremećajima.

 

Osim gore navedenih simptoma, javljaju se i poremećaj raspoloženja, nesanica, umor, bolovi u predelu karlice.

 

Terapija zavisi od uzrasta


Terapija zavisi od uzrasta i simptomatologije, ordiniraju je ginekolog i/ili endokrinolog. U osnovi smanjenja simptoma je promena stila života žene, pre svega navika u ishrani, fizičke aktivnosti i kontrole stresa.


Ukoliko i ti imaš neki od gore navedenih simptoma, obrati se svom odabranom lekaru, kako bi te uputio na neophodne laboratorijske analize i neophodne preglede u cilju utvrđivanja postojanja ovog problema.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar