28.04.2022 Komentari: 0

Oporavak nakon carskog reza: Kako pomoći i olakšati svom telu

Dolazak bebe na svet predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u životu svakog roditelja. Neke mame se unapred odlučuju za opciju carskog reza a neke su primorane na ovu vrstu intervencije usled različitih komplikacija ili stanja. Porođaj, sam po sebi, svakako predstavlja veliki napor, bilo da se radi o prirodnom porođaju ili carskom rezu. Ipak, ne treba zaboraviti da je carski rez kompleksna operacija i da oporavak nakon njega zahteva nešto više brige o opštem zdravlju žene. Uz odgovarajuću podršku i negu, svaka žena može brže da se oporavi.

zena-sa-lalom

 

Prvi dani nakon carkog reza


Posle operacije i porođaja sasvim je normalno da se osećate slabo i iscrpljeno. Anestezija koju ste primili može da izazove vrtoglavicu, mučninu, iznurenost i osećaj nemoći. Upravo iz tih razloga, provešćete nekoliko dana u bolnici kako bi stručno osoblje mogu da vam pomogne. Prve sate ili čak ceo dan ćete provesti odmarajući, a nakon toga ćete početi da ustajete uz pomoć medicinskog osoblja. Pravovremeno ustajanje je važno kako bi se uspostavio pravilan rad creva i omogućilo mišićima i tkivu da otpočnu proces spajanja. Važno je da date sebi dovoljno vremena i ne žurite nigde jer treba da povratite snagu kako biste mogli da brinete o svojoj bebi.


Nega ožiljka

 

Nakon carskog reza, medicinsko osoblje će vam pomoći oko nege rane i naučiti vas kako da sami održavate higijenu. Vremenom, ukoliko sve bude u redu, rana će pravilno zarasti i na tom mestu će se formirati ožiljčano tkivo.

 

Bilo bi dobro da se blagovremeno raspitate koja je najefikasnija krema za ožiljke posle operacije kako biste što pre mogli da otpočnete tretiranje ožiljka.

Kada se radi o nezi i tretmanu ožiljaka, prva godina je od velike važnosti zato što su tada najveće šanse da se koža vrati u prvobitno stanje. Ukoliko budete istrajni i dosledni, rana od carskog reza može gotovo u potpunosti da nestane i izbledi.


Zdrava ishrana


Prvih dana nakon intervencije bićete na tečnoj ishrani koja podrazumeva vodu, čajeve i supu. Važno je pridržavati se ove dijete kako biste izbegli nadimanje i stomačne probleme koji bi mogli da prouzrokuju bolove i komplikacije. Nakon toga, raznovrsna i balansirana ishrana bogata vlaknima trebalo bi da vam pomogne u oporavku. Mnoge majke se odlučuju i za ishranu bogatu onim namirnicama koje će pospešiti dojenje i laktaciju. U svakom slučaju, potrudite se da jedete ono što vama prija kako biste što pre mogli da se vratite svom ustaljenom

 

beba-spava

 

Beba i aktivnosti


Potpuno je normalno i razumljivo da odmah nakon porođaja želite da nosite svoju bebu i vodite računa o njoj. Ipak, ne zaboravite da je carski rez kompleksna operacija i da prvo morate da se pobrinete za sebe. Vaše telo će biti iscrpljeno i izmoreno, te će mu trebati odmor, ali sa druge strane, podjednako je važno i kretanje. Pokušajte da se usaglasite sa bebinim ritmom koliko je god to moguće. Retke su mame koje mogu da spavaju svaki put kada beba spava, ali makar pokušajte da odmarate u tom periodu. Bebine budne trenutke iskoristite za šetnju koja će prijati i njoj i vama.


Mentalno zdravlje


Porođaj ne predstavlja samo fizički izazov, već i psihički. Osim brige i razmišljanja da li je beba u redu i da li će porođaj proteći kako treba, postoji još puno stvari koje muče svaku majku, naročito ako se radi o prvoj bebi. Dozvolite sebi da se osetite slabo i uplašeno. Nemojte porediti tuđa iskustva sa svojim, jer ne postoje dve iste žene, pa samim tim, ni dva identična porođaja. Pokušajte da ostanete pozitivni i koncentrisani na dobre stvari, ali isto tako, nemojte oklevati da potražite pomoć ukoliko mislite da vam je potrebna.

Period pre i posle porođaja je obeležen neizvesnosšću, brigama, ali i velikom srećom. Pažljivo poslušajte savete svog lekara i ukoliko mislite da ima razloga za brigu, obratite mu se za pomoć i podršku. Svaki oporavak je individualan, ali je izvesno da ćete nakon nekog vremenskog perioda uživati sa svojom bebicom.

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar