13.11.2018 Komentari: 0

Letovanje na Kritu - kako uštedeti

Uvek je dobro pripremiti se i informisati se na vreme o mestu na kom ćete provesti svoje letovanje. Tako ćete svoj odmor iskoristiti najbolje moguće i izbeći eventualne nepotrebne troškove. Pročitajte naše predloge.

Iako je jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu Krit, (grad i oblast) zaista ima niske i pristupačne cene namirnica i drugih proizvoda. Svakako, najpovoljniji su veći trgovinski lanci i supermarketi, pre svega kritski Halkidiakis zatim Lidl (u Platanesu, 4,4 km od grada) i drugi.


Hrana i piće


U poređenju sa nekim drugim, takođe popularnim ostrvima, koja su čest izbor naših turista, cene određenih proizvoda su i dva do tri puta niže. Voda, kao nešto što je neophodno svaki dan, kreće se od 0,17 evra do 0,30 evra za flašice od 0,5 do 0,7 l, dok je paket od 6 flaša po 1,5 l svega 1,5 evra, a na akcijama može se naći i povoljnija cena. Ostala osvežavajuća pića su od 0,5 do 4€. Pivo ima slične cene, pa je paket od 6 limenki grčkog Mythosa 3,5€, a odlično kritsko pivo Kretan Kings 1,55€ za 0,33l. Što se tiče prehrambenih proizvoda, uvek možete naći neke vrste na akciji pa vas tako tri pakovanja testenine mogu koštati svega 1e. Jaja su oko 1e za 6 komada, hleb rezani pakovani od 1,2€, mleko i mlečni proizvodi od 0,80€ do 4€. Sireva je zaista veliki izbor pa je tako i širok raspon cena. Ako ste za nešto novo, obavezno probajte mizithru. Voće je sveže i slatko, baš sve što se u sezoni može naći, a cene ipak više nego kod nas. Recimo grožđe je od 1,80 do 2,20€ za kg, banane 1,5€, breskve takođe oko 1,5€. Lubenice i dinje možete kupovati i cele ali i "po pola". Cene mesa takođe su nešto jače.


Kozmetika


Ukoliko ne ponesete dovoljno kozmetičkih proizvoda ovde ćete naći baš raznovrsan izbor i uvek dosta njih na akciji, koja se zaista isplati. Ipak, mleka i ulja za sunčanje preporuka je da ponesete sa sobom jer, kao i u većini turističkih mesta, imaju više cene u sezoni nego kod nas.
Što se tiče cena po restoranima, uglavnom su kao i u drugim delovima Grčke. Preporuka je da u restoranima naručite meze (predjela) za deljenje, umesto skupljih velikih porcija i na taj način probate odlične kritske specijalitete. Domaća vina su odlična i jeftinija od flaširanih vina, a služe se na četvrt, pola litre ili litru. Ako ste u nedoumici, počnite sa četvrt litre i naručite sodu. Cene za vina su oko 4-5€, a mineralne vode oko 1€ za pola litre.

 

Restorani i kafići


U barovima, cene malih flaširanih piva (275-333ml) se kreću od 4 do 7€, točenih od 3 do 5€, koktela od 7 do 10€. Ono što je zaista vrlo jeftino, povoljnije i od flaširane vode i čime će vas često ponuditi posle jela je kritski raki. Cena za čokančiće od 180-200ml je oko 1,5€. Ukoliko boravite u Retimnu, gde se nalazi pivara, uverite se u odlično, pristupačno organsko pivo Brinks (4,8%), kako svetlo tako i u tamnije (možda i bolje) sorte. Svakako, u barovima na plaži, naročito onim bliže centru i starom gradu očekujte ipak nešto više cene pića.

Zato ukoliko ste odlagali odmor na ostrvu Krit zbog poznatih visokih cena na grčkim ostrvima, sada možete bezbrižno da ga posetite i uživate u svim lepotama jer cene nisu ono što će vas tamo oboriti sa nogu.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar