16.08.2023 Komentari: 0

Koje su to najčešće reumatske bolesti?

Zbog pogoršanja uslova rada, dužeg radnog vremena i stresa sve je češća pojava reumatoloških problema kod mlađih osoba. Zato se na pregled reumatologa javljaju i mlade osobe kod kojih najčešće dolazi do poremećaja kičme i zglobova.

Reumatološka oboljenja mogu se manifestovati sa širokim spektrom simptoma i biti povezana sa simptomima i znacima koji utiču na bilo koji organ ili sistem u organizmu.

Važno je brzo utvrditi uzrok simptoma - i za akutna stanja (posebno za rano lečenje septičkog artritisa) i za hronična stanja. Reumatološka bolest može izazvati ozbiljne poteškoće u normalnom funkcionisanju, kao i bol, pa je pregled reumatologa i te kako potreban i važan.

Reumatoidni artritis je jedna od najčešćih bolesti reumatološkog sistema.
Ukoliko sumnjate na reumatoidni artritis najbolje je da što pre odete na pregled reumatologa. Studije pokazuju da što ranije otkrijete eumatoidni artritis i počnete sa lečenjem, veća je verovatnoća da ćete se ranije osećati bolje i duže ostati aktivni.

Reumatolog je lekar specijalizovani internista u oblasti reumatologije.
Oni su posebno obučeni da se bave bolestima koje utiču na kosti, zglobove i mišiće uključujući sva ona stanja i bolesti koje se nazivaju reumatoidne bolesti.

 

Najčešće su to:

  • Dugotrajni bol u leđima
  • giht
  • Lupus
  • Osteoartritis
  • Reumatoidni artritis
  • Psorijatični artritis

 

Reumatolozi se bave dijagnozom i lečenjem ovih uobičajenih reumatoidnih bolesti.

 

Kada je potrebno javiti se na pregled reumatologa?

 

Na pregled reumatologa najbolje je da se javite čim primetite prve simptome koji mogu ukazivati na neki od reumatoidnih problema.

 

To su uglavnom neki od sledećih simptoma:

  • Osteoartritis: jutarnja ukočenost je uobičajena; bol je obično jači na kraju dana i nakon aktivnosti, a može se ublažiti odmorom.
  • Bol kod inflamatornog (reumatoidnog artritisa) ima tendenciju da se pogorša nakon odmora, posebno ujutru i često je praćen ukočenošću. Simptomi kod inflamatornog artritisa najpre se javljaju kod manjih zglobova, kao što su zglobovi šaka i stopala. Bol ima tendenciju da se poboljša sa aktivnošću.
  • Reumatska bolest koja utiče na zglobove često uzrokuje povremeni bol - npr. cervikalna spondiloza koja se manifestuje kao bol u ramenu.
  • Stariji pacijent koji se žali na jak bol u oba ramena ili ukočenost karličnog pojasa u ranim jutarnjim satima ukazuju na reumatsku polimijalgiju.
  • Gubitak funkcije: Ovo je često uzrokovano kombinacijom slabosti mišića, bola, mehaničkih faktora kao što su oštećenje tetiva i zglobova i oštećenje nerava.
  • Smanjena pokretljivost pacijenta

 

Zena sedi i ima bolove u kicmi

 

Priprema za pregled reumatologa

 

Pregled reumatologa je potpuno bezbolan i može trajati malo duže do nekih 45 minuta, sat vremena u zavisnosti od problema koji pacijent ima.


Pregled nije invazivan i u suštini neka posebna priprema nije potrebna.
Jedino što vam može biti od koristi jeste da svu svoju medicinsku dokumentaciju pripremite za pregled.

Ukoliko imate rezultate laboratorijskih analiza iz prethodnih mesec dana, snimke snimanja skenerom ili magnetne rezonance obavezno ih ponesite sa sobom na pregled reumatologa.

Reumatske bolesti su same po sebi dosta kompleksne te je ponekad teško da se dijagnostifikuju.

Nekad je potrebno da se urade dodatne analize i pregledi kako bi se otkrila reumatološka oboljenja kod pacijenta.

 

Kako izgleda pregled reumatologa?

 

Pregled reumatologa obično počinje kao i svaki drugi pregled uzimanjem anamneze od pacijenta i razgovor sa njim o simptomima.

Bilo bi dobro da pacijent na pregled ponese i svu medicinsku dokumentaciju koju ima.

Nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i razgovora sa pacijentom, vaš lekar će odraditi opšti internistički pregled.
Poslušaće vam srce i pluća stetoskopom, izmeriti pritisak i proveriti osetljivost na bol određenih delova tela. Nakon toga lekar može od pacijenta zatražiti da hoda kako bi posmatrao držanje i hod pacijenta.

Osim toga potrebno je da lekar pogleda kožu i vidljive sluznice pacijenta, nakon čega obraća više pažnje na zgobove i mišiće. Nakon detaljnog pregleda zglobova i mišića, lekar će pregledati i kičmeni stub pacijenta i odraditi osnovni neurološki pregled.
Tokom ovog fizikalnog pregleda, najviše pažnje se posvećuje znakovima inflamacije zglobova kao što su toplota, otečenost, izlivi tečnosti i slično.

Osim toga velika pažnja posvećuje se i proveri funkcionalnosti zglobova.

Često, nakon odrađenog pregleda reumatologa lekar može zatražiti i dodatne laboratorijske analize, ali i ultrazvuk zglobova kako bi sa sigurnmošću mogao da postavi preciznu dijagnozu.

U nekim slučajevima, pored ovih analiza može biti potrebno da se urade i RTG snimak, skener ili magnetna rezonanca.

Od laboratorijskih testova najčešće je potrebno uraditi CRP analizu, brzinu sedimentacije krvi, komplet krvnu sliku, biohemiju i pregled urina

 

Covek na pregledu kod reumatologa

 

Pregled reumatologa cena

 

Kao što smo već napomenuli, pregled reumatologa je nekada hitan i čak preventivno potreban kako bi se potencijale bolesti prepoznale i lečile na vreme.
Samim tim tok bolesti se lakše kontroliše i simptomi se lakše rešavaju.
U Poliklinici Dr. Rončević možete zakazati reumatološki pregled po ceni od svega 5000 dinara.

Osim toga tamo možete uraditi i dopler ultrazvuk zglobova ukoliko je ptrebno radi preciznijeg dijagnostifikovanja reumatskog oboljenja.

Pozovite broj telefona: +381 63 384 940 i zakažite svoj pregled reumatologa još danas. 

 

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar