28.08.2018 Komentari: 0

Koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?

Jednostavna istina je da se svi znojimo. Pravi problem dolazi kada se običan znoj pretvori u neprijatan miris. A sve drugo od svežeg mirisa može uticati na vaš stil bez obzira na to da li ste na sastanku, intervjuu za posao ili ćaskate sa drugaricama. Stoga je ključno odabrati pravog saveznika u borbi protiv znojenja. 

Jednostavna istina je da se svi znojimo. Pravi problem dolazi kada se običan znoj pretvori u neprijatan miris. A sve drugo od svežeg mirisa može uticati na vaš stil bez obzira na to da li ste na sastanku, intervjuu za posao ili ćaskate sa drugaricama. Stoga je ključno odabrati pravog saveznika u borbi protiv znojenja.

 

Šta uzrokuje neprijatan miris tela?


Proizvodnja znoja dešava se kad god smo aktivni, kada nam je vruće, kada smo pod stresom, uznemireni ili nervozni. Tokom procesa znojenja, znoj na koži isparava.


Ljudsko telo ima dve različite vrste znojnih žlezda. Prve su ekrine, a druge apokrine žlezde. Ekrine žlezde pomažu u kontroli temperature vašeg tela a apokrine su odgovorne za neprijatan miris.

Ekrine znojne žlezde samo luče vodu i soli iz tela; one nisu odgovorne za bilo koji miris. Apokrine znojne žlezde su odgovorne za pražnjenje masti i proteina iz vašeg tela, oslobađajući ih na površinu vaše kože zajedno sa znojem. Kada bakterije reaguju s mastima i proteinima na koži, oslobađa se neprijatan miris tela.

To može biti problem kada je znoj uzrokovan emotivnim stresom. Ovo je zbog činjenice da se više znojimo u ovakvim situacijama nego u bilo kojim drugim. Preterano znojenje zbog emocionalnog stresa takođe može stvoriti više masti i proteina na koje bakterije mogu reagovati izazivajući mnogo više mirisa.

 

Kako funkcionišu dezodoransi i antiperspiranti?


Kada uporedite dezodorans i antiperspirant, šta je bolje? Koja je razlika između njih? Danas su dezodoransi i antiperspiranti među najpopularnijim kozmetičkim proizvodima i važno je da u potpunosti razumete razlike između ova dva proizvoda.

Deozdoransi rade tako što uništavaju bakterije koje reaguju sa mastima i proteinima u znoju i maskiraju neprijatne mirise. Antiperspiranti funkcionišu tako što vam onemogućavaju stvarno znojenje.

Mnogi u potpunosti ne razumeju razliku između dezodoransa i antiperspiranta. Iako se oba bore protiv mirisa tela, oni funkcionišu na različite načine. Bakterije u kombinaciji sa vašim znojem su odgovorne za stvaranje neprijatnih mirisa. Glavna funkcija dezodoransa je borba i uništavanje ovih bakterija.

Antiperspiranti su stvoreni kako bi smanjili nivo znoja u ljudskom telu. Aktivni sastojci sadrže pomoć za rastvaranje znoja na površini kože koji zatim oblikuje tanak sloj gela. Ovaj sloj gela igra vitalnu ulogu u smanjenju oslobađanja znoja. Antiperspirant takođe sadrži prijatan miris koji pomaže da se maskira bilo koji miris koji proističe iz znoja.

Dezodorans i antiperspirant, šta je bolje za vas? Odgovor na ovo pitanje treba da bude zasnovano na onome šta je pogodnije za vaše telo, a ne na ličnu preferenciju. Za nekoga koga prati preterano znojenje i pati od neprijatnog mirisa tela, idealan proizvod bi bio antiperspirant. Za nekoga ko se umereno znoji, ali pati od neprijatnog mirisa, idealan proizvod bi bio dezodorans.

Neki stručnjaci sugerišu da je možda najbolje kombinovati upotrebu dezodoransa i antiperspiranta. Kombinovanje oba, sa pravim balansom, pomaže u postizanju idealnog efekta.


Na vama je da razmotrite koliko se znojite i i odlučite da li su za vaše potrebe najbolji dezodorans, antiperspirant ili kombinacija oba.

 

Bonus: Kako ukloniti fleke od dezodoransa?


Ništa gore nego kada obučete vašu omiljenu majicu i shvatite da ima fleke od dezodoransa. Srećom, znamo efikasnu tehniku koja će vam pomoći da odeća ponovo izgleda kao nova.


Nanesite mešavinu jednakih delova vode i limunovog soka na fleke od dezodoransa, a zatim ostavite da se osuši na suncu sat vremena pre uobičajenog pranja u mašini. Prirodni efekat beljenja, limunovog sokova i sunca je odličan za eliminisanje fleka na laganoj odeći.

Ne zaboravite da najveći izbor dezodoransa i antiperspiranata možete pronaći u Lilly Drogerijama. Posetite Lilly Drogerije online shop i iz široke ponude odaberite najbolji dezodorans ili antiperspirant koji odgovaraju vašim potrebama. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar