Dragan Nedeljkovic
07.09.2017 Komentari: 0

Kako se rešiti bubujica na leđima

Bubuljice na leđima mogu nastati i usled hormonskih poremećaja, pojačanog znojenja, kao i zbog nepravilne ishrane. Takođe, korišćenje kupki koje iritiraju kožu može dovesti do bubuljica

foto: @svezazene

Akne i bubuljice su kožno oboljenje koje nastaje zapušavanjem lojnih žlezda, nakon čega dolazi do upalnih procesa i konačno do nastanka akni. Osim na licu, kod osoba sa masnom kožom, akne se mogu javiti i na leđima, ramenima, rukama. Svako ko ima ovaj problem zna koliko potkožne i gnojne bubuljice po telu mogu uticati na samopouzdanje. Međutim, za razliku od lica, problematičnu kožu leđa često zanemarujemo sve dok ne stigne leto i vreme za otvoreniju odeću. Akne po leđima nisu opasne, međutim svakako ih ne treba zanemariti.

 

Bubuljice po leđima – uzrok


Ne postoji jedan uzrok za nastanak bubuljica na leđima. Osobe sa masnom kožom i bubuljicama na licu podložnije su ovom problemu. Bubuljice na leđima mogu nastati i usled hormonskih poremećaja, pojačanog znojenja, kao i zbog nepravilne ishrane. Takođe, korišćenje kupki koje iritiraju kožu može dovesti do bubuljica. Sve navedeno pokazuje da ovaj probem nije jednostavan pa se lako može zaključiti da ne postoji jedan lek za bubuljice na leđima. U zavisnosti od uzroka nastanka zavisi i način lečenja. Ali bez obzira na sve, primenom naših saveta možete da pokušate da smanjite, ali i sprečite nastanak novih akni.

 

Borba sa bubuljicama na leđima


Potkožne bubuljice, ali i gnojne bubuljice na ramenima i leđima su čest problem mladih, ali i starijih osoba. Ukoliko Vaš problem sa bubuljicama nije ozbiljan, možete pokušati da primenite neki od navedenih saveta.


Tokom letnjih dana dolazi do pojačanog znojenja i zbog toga može doći do nastanka upalnih procesa i nastanka akni i bubuljica. Redovno tuširanje blagim sredstvima za higijenu može sprečiti do zapušavanja lojnih žlezda. Ukoliko koristite peškir, nemojte grubo trljati, jer ćete time dodatno iritirati lojne žlezde. Takođe, zbog pojačanog znojenja tokom noći, znoj može dospeti do posteljine, usled čega se mogu stvoriti uslovi za razvoj mikroorganizama koji mogu izazvati dodatni nastank bubuljica. Da biste to sprečili, menjajte češće posteljinu, najmanje jednom u sedam dana.


Akne po leđima mogu nastati usled neadekvatne isrhane. Trudite se da izbacite slatkiše, jedite što više svežeg voća i povrća. Izbacivanjem grickalica i gaziranih sokova sigurno ćete učiniti da Vaša koža vrati elastičnost i svežinu.


Oblačenje sintetičke odeće ne dozvoljava koži da diše, što može da dovede do nastanka bubuljica. Zbog toga se trudite da tokom leta nosite odeću od prirodnih materijala kao što je pamuk. Izbegavajte i preterano korišćenje omekšivača, jer može dovesti do iritacija kože.

 

Kako ukloniti bubuljice sa ledja – prirodne metode


Prevencija je najbolji lek. Međutim, ako su se već pojavile akne i mitiseri na leđima možete da primenite neke od prirodnih metoda koji će Vam pomoći u borbi.


Jabukovo sirće može biti dobar lek za bubuljice na leđima, jer snižava pH i tako sprečava razvoj mikroorganizama. Razblažite jabukovo sirće sa istom količinom vode, natopite peškir ovim rastvorom i ostavite na leđima 15 min. Nakon toga isperite kožu mlakom vodom.


Med i cimet su dobra kombinacija protiv raznih upala i mikroorganizama. Maska napravljena od dve kašičice cimeta i šest kašičica meda umirije kožu i sprečava nastanak akni i bubuljica. Nanesite 2-3 nedeljno ovu masku na kožu zahvaćenu bubuljicama i nakon 20 minuta je isperite mlakom vodom.


Sunčanje kože koja je zahvaćena aknama i bubuljicama, ali i boravak u slanoj vodi takođe mogu delotvorno uticati na smanjenje akni.


Potrebno je dosta truda i odricanja ukoliko želite da Vaša bude zdrava i bez nepravilnosti. Međutim, rezultati koje možete postići sigurno će Vam pokazati da je bilo vredno truda. I zato nemojte odustajati uz izgovor da ne možete popraviti stanje kože, jer će rešavanjem ovog problema omogući će Vam da se osećate lepše i sa više samopouzdanja.

Povezane teme:  

Dragan Nedeljkovic

Web i grafički dizajner, frontend web developer, vođa tima za razvoj mobilnih i web aplikacija.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar