31.01.2023 Komentari: 0

Kako najbrže da izlečite nadutost u stomaku?

Nadimanje ili nadutost u stomaku javlja se kao posledica nagomilanih gasova u crevima ili kada dođe do problema u normalnom funkcionisanju sistema za varenje. 

Nadutost u stomaku je sve češći problem od kog pate ljudi, bilo akutno ili hronično. Kod pojedinaca su simptomi veoma blagi, dok kod drugih mogu da dovedu do veoma neprijatnih i izraženih simptoma koji ometaju normalno funkcionisanje svakodnevnih aktivnosti. Uz to dovode do psihološke i fizičke nelagodnosti.

 

Uzroci nadutosti stomaka

 

Kada se misli na nadutost stomaka, uzroci mogu biti raznoliki. Ipak, simptomi su u većini slučajeva isti i oni obuhvataju:

 

  • Osećaj teskobe u stomaku koji je propraćen osećajem ponoće i težine
  • Česte gasove i jutarnje gasove u stomaku
  • Osećaj konstantnog pritiska u stomaku
  • Podrigivanje i bol u želucu

 

Da bi nadimanje bilo lečeno na adekvatan način, veoma je bitno da se odredi tačan uzrok koji je doveo do njega. Nakon definisanja uzroka, otklanjanje simptoma će biti mnogo brže i jednostavnije, a oni u potpunosti eliminisani ili ublaženi.

 

Kako rešiti nadutost stomaka?

 

Nadutost stomaka nije bolest već stanje praćeno neprijatnim simptomima. Ako ste istrajni u tome da se rešite ovog problema, bitno je da izmenite neke svoje svakodnevne navike.


Trebalo bi da počnete da obraćate više pažnje kako, šta i koliko jedete. Uz to je neophodno i da praktikujete dovoljno fizičke aktivnosti, prestanete da pušite, odmarate i da unosite dovoljno odgovarajućih vitamina i minerala u organizam.


Često nije lako preduzeti prvi korak, ali uz male izmene u navikama, rešićete se neprijatnog nadimanja i bolova u stomaku.

 

Ishrana kod nadutosti stomaka

 

Nadutost stomaka posle jela jedna je od najčešćih pojava, a glavni uzrok je upravo povezan sa neadekvatnim načinom ishrane i konzumiranjem određenih namirnica.


Ipak, nadutost stomaka i gasovi posle obroka nisu samo posledica namirnica koje smo uneli u organizam, već i samog načina i brzine kojom smo te namirnice jeli.


Bolovi u donjem stomaku i nadutost mogu nastati zbog:

 

  •  Unosa velike količine vazduha koja se dešava u situacijama kada prebrzo jedemo
  •  Konzumacije gaziranih pića
  •  Jedenja neposredno pred spavanje
  •  Nedovoljnog unosa vitamina kao što su vitamin B i D
  •  Netolerancije na pojedine namirnice koje u sebi mogu da sadrže potencijalne alergene kao što su gluten ili laktoza

 

Pored svega toga, okidači za nadutost stomaka mogu da budu i manjak fizičke aktivnosti, određeni lekovi i stres.
Kada govorimo o ishrani kao uzroku, potrebno je da se trudimo da jedemo sporije i manje porcije. Uz to, unos masne i pržene hrane treba smanjiti na minimum, dok namirnice koje izazivaju gasove, a u koje spadaju pasulj, karfiol, grašak, kupus i brokovi, treba izbaciti na neko vreme iz ishrane.


Ako i nakon toga bolovi u donjem stomaku i nadimanje ne prestaju, pokušajte da izbacite grupu namirnica iz ishrane na neko duže vreme. Ovim potezom ćete videti da li ste potencijano netolerantni na određenu namirnice koje sadrže potencijalne alergene.

 

Lek protiv nadutosti u stomaku

 

Probiotik za nadutost stomaka je glavni saveznik u slučaju da se pojave gasovi, bolovi i nadimanje. Na tržištu u našoj zemlji se mogu pronaći razni probiotici, a neki od najboljih su Multilac, Flobian, Biorela, Bulardi i Biofar.


Kada je u pitanju nadutost stomaka, lek koji takođe veoma efikasno deluje je i aktivni ugalj. Uz aktivni ugalj se često koriste kao prva pomoć i Enzynorm kapsule i razne vrste biljnih čajeva.


Svi ovi preparati pomažu da se neprijatni bolovi i simptomi ublaže ili eliminišu, a neredovna stolica i nadutost stomaka postanu prošlost.


Možete da isprobate i neki od prirodnih lekova protiv nadimanja. Jedan od njih je mešavina 2 dl mlake vode i dve kašike soka od limuna. Ovaj napitak treba da se pije polako u malim gutljajima.


Nadimanje koja se povremeno javlja ne predstavlja zdravstveni problem. Ipak, ako uz sve savete i dalje ne dolazi do ublažavanja simptoma i njihovog povlačenja, ili su simptomi propraćeni krvavom stolicom, povraćanjem, mučninom, dijarejom ili zatvorom, trebalo bi da se javite svom lekaru.


Detaljnijim ispitivanjem ćete ukloniti sve sumnje, otkriti uzrok problema i eliminisati potencijalno prisustvo neke ozbiljnije bolesti. Potražite adekvatan lek za nadutost u stomaku na sajtu proverene apoteke.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar