14.11.2022 Komentari: 0

Kako lečiti kašalj kod dece?

U dečijem uzrastu kašalj je česta pojava, posebno u periodu kada se smenjuju godišnja doba i kada pojačano dolazi do prehlada i virusnih infekcija. Međutim, osim infekcije, sam uzročnik može biti i alergija, pa svakako je najbitnije prepoznati uzrok, kako bi se on lečio, a ne sama posledica.

prehladjeno ruke greje ruke

 

Kašalj predstavlja refleksnu radnju. Nadražaj disajnih organa dovodi do sužavanja dušnika i grkljana, a to sužavanje je praćeno udisajem i izdisajem koji se manifestuje kao kašalj. U ovom procesu bitno je da se prepozna koja je vrsta u pitanju, jer kašalj kod dece može biti suv i neproduktivan ili produktivan, tj. vlažan. Zavisno od toga razlikuje se i sam proces lečenja.

 

Vrste kašlja kod dece


Suv ili neproduktivan kašalj kod dece je lako prepoznati. Dete veoma glasno kašlje, uz često osećanje bola u plućima i grlu, ne izbacujući pritom ništa. Suvi kašalj najčešće je posledica povređene sluzokože, što se dešava kod većine virusnih infekcija. Poseban uzročnik je slivanje sekreta iz nosa u grlo i dalje u dušnik, što oštećuje sluzokožu, a onda se stvara nadražaj koji stvara suvi kašalj.


Problem kod suvog kašlja jeste što je u momentima bolan, a može od samog nadražaja da izazove i povraćanje. Međutim, njegova pojava veoma retko upućuje na ozbiljniji zdravstveni problem, jer je pratilac redovnih respiratornih infekcija koje se uz savete i terapiju lekara brzo rešavaju.


Tu je i vlažni, produktivni kašalj tokom kojeg se izbacuje sekret iz pluća. Međutim, ovaj kašalj kod dece je prilično redak, odnosno dosta ređi od suvog, budući da upućuje na bronhitis ili upalu pluća. Ono što može da se dogodi, a da roditelji dobiju lažnu predstavu o tome da im dete ima produktivni kašalj, jeste da dete iskašljava sekret koji u stvari nije iz pluća, bronhija, već sekret koji se sliva iz nosa i tokom kašlja se izbacuje napolje. Zbog toga je uvek bitno da se povede na pregled kod lekara kako bi se utvrdila i vrsta kašlja, ali i sam uzročnik. Terapija koja se prepisuje leči uzrok, pa se lečenjem smiruje i kašalj, a do tada i sami na određene načine možete pomoći detetu da manje kašlje.


Kako lečiti kašalj kod dece?


Kako je sam kašalj u dečijem uzrastu uvek praćen napinjanjem, često povraćanjem, bolom, bitno je da odmah nešto učinite kako bi se intezitet jačine, ali i ponavljanja kašlja smanjio. Prvo što pomaže jesu topli napici. Čajevi, supice i mleko sa šećerom učiniće da se kašalj smanji, da bude manje bolan i da kraće traje. Naravno, topli napici ne pomažu za dug period, pa ih treba što češće ponavljati.


Pored toplih napitaka, tu su i sirupi na biljnoj bazi koji mogu da se daju detetu i bez dozvole lekara, jer su osmišljeni da umire kašalj i pomognu deci da prebrode period infekcije ili alergije. Najčešće se u te svrhe koristi sirup belog sleza, jer ova biljka ima najveće moći u smirivanju kašlja. Ako kašalj ne prate drugi simptomi, poput temperature, slabog apetita, neraspoloženosti, onda sirup dajte „na svoju ruku“, ali ako se ne smiri u periodu do pet dana, pregled je obavezan i važno je konsultovati lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar