27.02.2023 Komentari: 0

Kako izgleda pravilna nega bebine kože

Pravilna nega bebine kože je izuzetno važna jer je koža beba osetljiva i ranjiva na razne iritacije i infekcije. Evo nekoliko saveta za pravilnu negu bebine kože:

Kupanje: Bebu treba kupati svaki dan ili svakog drugog dana, koristeći toplu vodu i blagi sapun namenjen bebi koži. Potrebno je izbegavati previše vruću vodu, jer može izazvati iritaciju kože. Nakon kupanja, treba nežno osušiti bebu i naneti hidratantnu kremu i blago umasirati.

Hidratacija
: Bebinu kožu treba hidrirati svakodnevno, koristeći kremu koja je formulirana za bebu kožu. Krema bi trebalo da bude blaga i ne sadrži agresivne sastojke, kao što su alkohol ili parfem. Nanesite kremu nakon svakog kupanja i nakon svake promene pelena.

Pelene: Potrebno je često menjati pelene kako bi se izbegla iritacija i infekcija kože. Koristite kvalitetne pelene koje su napravljene od mekanih materijala koji ne iritiraju kožu bebe. Nakon svake promene pelene, očistite kožu bebe vlažnim maramicama ili toplom vodom i suvim peškirom.

Sunce: Beba bi trebalo da bude zaštićena od sunca, jer prekomerno izlaganje suncu može izazvati opekotine i iritacije kože. Koristite kremu sa visokim faktorom zaštite od sunca, i izbegavajte izlaganje suncu u najtoplijem delu dana.

Nega kose: Bebinu kosu treba prati blagim šamponom namenjenim za bebe, i nežno je sušiti peškirom. Ne koristite agresivne proizvode za kosu, kao što su sprejevi ili gelovi, jer mogu iritirati kožu bebe

Odeća: Bebu treba oblačiti u meku i udobnu odeću koja neće izazivati iritaciju kože. Birajte odeću koja je napravljena od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili lan. Prati odeću pre nego što je obučete bebi, kako bi se uklonile moguće iritirajuće supstance ili hemikalije.

Kontakt sa drugim supstancama: Izbegavajte kontakt bebine kože sa drugim supstancama koje mogu izazvati iritaciju, kao što su parfemi, dezodoransi ili hemijski deterdženti. Budite oprezni i pri izboru proizvoda za negu bebe, i uvek birajte one koji su namenjeni za osteljivu kožu

 

Kakve vlažne maramice koristiti

 

Kada birate vlažne maramice za bebe, važno je uzeti u obzir njihov sastav i kvalitet, kako biste izabrali proizvod koji je blag i siguran za kožu vaše bebe. Evo nekih smernica koje vam mogu pomoći pri odabiru:

Bez parfema: Vlažne maramice bez parfema su najbolji izbor za bebu koja ima osetljivu kožu. Parfemi i drugi mirisi mogu izazvati iritaciju i alergije, tako da je bolje izbegavati proizvode sa ovim sastojcima.

Blage hemijske formule: Proizvodi sa blagom hemijskom formulom su idealni za bebine kože. Izbegavajte proizvode koji sadrže snažne hemikalije, kao što su alkohol, parabeni, sulfati ili ftalati.

Bez hloriranih vlakana: Vlakna koja se koriste u nekim vlažnim maramicama mogu biti hlorirana, što može iritirati bebinu kožu. Zato birajte proizvode koji ne sadrže hlorirana vlakna.

Preporuka pedijatra: Ako niste sigurni koje vlažne maramice da koristite, obratite se pedijatru. Oni mogu preporučiti proizvod koji je odgovarajući za bebinu kožu i zadovoljava njene potrebe.

Prirodni sastojci:
Proizvodi sa prirodnim sastojcima, poput aloe vere, kamilice ili ovsene kaše, mogu biti posebno blagi za bebinu kožu. Ovi sastojci imaju umirujuća svojstva i pomažu u sprečavanju iritacije i suvoće kože.

Kada koristite vlažne maramice, nemojte ih preterano upotrebljavati, jer prečesto brisanje može izazvati iritaciju kože. Takođe, nakon korišćenja vlažne maramice, obavezno bebu osušite suvim peškirom.
 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar