17.03.2020 Komentari: 0

Kako detetu obezbediti bolju budućnost?

Odgajanje deteta svakom roditelju predstavlja izazov. To je jedna svojevrsna enigma, koju treba upsešno rešiti. Kvalitetnim odgajanjem i vaspitanjem obezbeđuje se i kvalitetne životne navike. San svakog roditelja je, da svom detetu obezbedi što bolju budućnost. Adekvatnim i predanim radom dolazi se do najboljh rezultata. Svaki roditelj teži da svom detetu obezezbedi što bolju startnu poziciju, kako bi jednog dana i uspeh bio zagarantovan. Svaki roditelj ima i obavezu odlučivanja i usmeravanja svog deteta. Samo u tom slučaju roditelji moraju znati meru, kakva i kolika pomoć mora biti da ne bi ugrozili svoje dete. 

Razgovor kao glavni metod za dolazak do cilja


Razgovor uvek predstavlja okosnicu u svakom poslu, pa i na relaciji roditelj – dete. Potrebno je uspostaviti blizak i prisan kontakt sa svojim detetom, a to najbolje može obezbediti razgovor. Stalnim pričanjem roditelj usađuje određene stavove i nameće zaključke koje dete kasnije samo donosi. Razgovor poboljšava elokvenciju, podiže svest o mnogim gorućim problemima, podstiče dete na razmisljanje i slično. Kada je reč o obezbeđenju najbolje budućnosti svom detetu roditelji moraju započeti razgovor na temu šta dete želi i gde se ono pronalazi kroz par godina. Nakon toga, gde je njegovo mesto u svetu nakon par desetina godina i sl. Razgovorom roditelj navodi na dugoročno razmišljanje. Dovodi do formiranja stavova i do drugačijeg pogleda na život. 

 

Školovanje kao korak ka boljoj budućnosti


U zemlji u kojoj živimo zagarantovano je i obavezno je osnovno obrazovanje. Na osnovu ove činjenice svi su dužni da završe osnovnu školu. Nakon toga sve je stvar ličnih afiniteta, potreba i stavova, kako roditelja, tako i dece. Daljim školovanjem obezbeđuje se egzistencija, napredovanje i uspeh u nekoj oblasti. Roditelji su ti koji moraju pravovremeno usmeriti svoje dete u tom pravcu. Jer cilj savremenog društva svakako je povećati obrazovanost nacije. Ali povećati obrazovanje do one akademske lestvice. Bolja budućnost obezbediće se i kvalitetnijim školovanjem. Zahvaljujući dobrom školovanju, lakše se može naći dobar i plaćeniji posao, te tako ostavriti se ranije postavljeni ciljevi. Savremeno školstvo nudi široku lepezu škola, fakulteta, profesija i zvanja. Danas su sve češće prisutne i Internacionalne, interdisciplinarne i škole koje obezbeđuju dualno obrazovanje.

 

Internacionalne škole kao primer dobre prakse

 

U savremenom svetu sve više su prisutne internacionalne škole. To su škole koje nude slušanje jedinstvene nastave po Međunarodnom principu i slušanje naste poznatih svetskih škola. Na taj način učenici koji su upisani po ovom program ne mogu se razlikovati od učenika koji pohađaju isti program u bilo kojoj drugoj državi. Multikulturalnost je izražena. Odlične nastavne metode, odlična kadrovska i stručna politika doprinosi i dobrom usvajanju znanja. A usvajanje znanja je osnov za kasniju primenu znanja. Internacionalne škole još uvek nisu svima dostupne. Kada se to kaže pre svega se misli na skupu školarinu i manjak takvih škola kod nas.

Na osnovu svega iznetog mogao bi se izvesti jedan jedinstven zaključak. Roditelji su ti koji mogu, a sa druge strane i imaju obavezu u odgajanju i usmeravanju svoje dece. Potrebno je iskoristiti sve dozvoljene i raspoložive resurse kako bi se došlo do cilja, tj. kako bi se obezbedila bolja budućnost svom detetu. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar