06.07.2020 Komentari: 0

Dezinsekcija i deratizacija

Dezinsekcija i deratizacija su dve mere, tj. dve reči koje se često spominju zajedno i u sličnom kontekstu. Kada bi se ukratko objasnilo šta one znače, došli bismo do krajnje jednostavnih zaključaka – uništavanje insekata i uništavanje glodara. 

Dezinsekcija

 

Dakle, dezinsekcija znači da će se posebnim merama uništiti svi insekti koji se nalaze u nekom objektu. Vrlo je interesantno ako zavirimo u svet mrava, na primer, jer se protiv njih bori najveći broj ljudi. Do pojave mrava dolazi zbog toga što imamo loše navike da ostavljamo hranu tamo gde ne treba, i sl. Mravi imaju veoma lepo organizovanu hijerarhiju, tako da postoji jedan mrav koga bismo mogli nazvati glavnim i to je matica, koja je obično skrivena na nekom sigurnom mestu. Mravi koje vi viđate kada upalite svetlo ili kako trčkaraju okolo u toku dana, zapravo su samo izviđači, i oni izlaze da pronađu hranu.


Da biste uništili mrave, morate uništiti maticu. U jednom stanu, može da postoji više takvih matica i to na svakih nekoliko kvadratnih metara po jedna. Primera radi, one vole da se zavlače u pukotine parketa, tako da su veoma teško uočljive i dostupne.


Bubašvabe, bubaruse i ostali insekti funkcionišu malo drugačije, ali je svima zajedničko da su jako uporni, i da se uvek vraćaju, te da je jako teško iskoreniti ih jednom za svagda, kako biste mogli da napokon budete mirni.


Ljudi često kupuju razne preparate u prodavnicama, ali nisu sigurni da li je to što su naprskali zapravo bezbedno za njihovu decu i kućne ljubimce, a to je nešto o čemu prvo treba da razmišljamo, zar ne?


Baš zbog toga je najpreporučljivija i najučinkovitija mera koja se naziva dezinsekcija. Koriste se preparati koji su testirani, i nisu opasni za čoveka i životinje, niti bilo kako negativno utiču. Čak su i bez mirisa, tako da ne morate da napuštate objekat na određeno vreme, nakon što se obavi usluga dezinsekcije.


Samo uz pomoć ove metode, možete da budete sigurni da ste insekte sasekli u korenu i da se oni neće vratiti u dugom vremenskom periodu. Naravno, vi ovo možete da predupredite, tako što ponovo pozovete ekipu da preventivno odradi uslugu dezinsekcije nakon određenog vremena. 

 

Deratizacija


Deratizacija je uništavanje glodara, kao što smo naveli, i jedina je bezbedna metoda kako za ljude, tako i za životinje. Ona ciljano uništava miševe i pacove, kojih ćete se napokon rešiti iz svoje garaže, podruma, tavana, magacinskog prostora i slično.


MIševi i pacovi, veoma su opasni i to na više načina. Pre svega, oni prenose razne zarazne bolesti, od kojih neke mogu da se završe fatalno, a takođe i uništavaju imovinu. Na primer, džakovi sa hranom koji su zagađeni od strane glodara, mogu samo da budu bačeni, jer više ne smeju da se stavljaju u upotrebu.


Da biste izbegli materijalnu štetu i opasnost za svoje zdravlje, najbolje je preseći problem u korenu, a to je pozivanje servisa koji pružaju uslugu deratizacije. Ovo je mera koja daje najbolje rezultate, a da je bezopasna za čoveka.


Samo nakon obavljene deratizacije, znaćete da nema više neželjenih gostiju na vašem posedu i da ste sigurni u dužem vremenskom periodu, jer se na izvršene usluge izdaje i garancija.


Autor: Predrag Marčeta
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar