29.01.2024 Komentari: 0

Da li su influenseri postali glavni kanal marketinga današnjice?

U promenljivom pejzažu digitalnog marketinga, influenseri su se pojavili kao moćni igrači, transformišući način na koji brendovi uspostavljaju vezu sa svojom publikom. Ova promena navela je mnoge da se zapitaju da li su influenseri postali glavni kanal marketinga. 

Influenserka radi selfi.

 

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, istražićemo njihov uticaj na ponašanje potrošača, istražiti uspon influensera i analizirati statističke i ekonomske faktore koji potvrđuju njihovu važnost.

 

Uticaj na ponašanje potrošača


Potrošači, posebno milenijalci i Generacija Z, sve više traže autentičnost i stvarne veze s brendovima. Tradicionalne metode oglašavanja često se bore da rezonuju sa ovim demografijama, što dovodi do porasta influenserskog marketinga.


Influenseri se smatraju pouzdanim izvorima informacija, a njihove preporuke mogu značajno uticati na odluke potrošača, te kompanije sve češće uključuju influensere u reklamiranje svojih proizvoda, što je posebno vidljivo u industriji lepote. Neretko uticajne osobe na svojim platformama promovišu novu liniju šminke, najmoderniji sprej za kosu ili inovativne preparate za negu kože.


Prema istraživanju koje je sproveo Nielsen, 92% potrošača više veruje preporukama pojedinaca, čak i ako ih ne poznaju, u odnosu na tradicionalno oglašavanje. Ova promena u ponašanju potrošača primorala je brendove da preispitaju svoje marketinške strategije i izdvoje značajne budžete za saradnje s influenserima. Besprekorna integracija proizvoda u sadržaj influensera često deluje manje nametljivo potrošačima, podstičući prirodniji i angažujući oblik oglašavanja.

 

Uspon influensera


Influenseri, nekada ograničeni na domene mode i stila života, proširili su svoj doseg na različite industrije. Društvene mreže, posebno Instagram, YouTube i TikTok, pružile su plodno tlo za influensere da razviju masivne brojeve pratitelja. Privlačnost autentičnog sadržaja i autentičnih glasova gurnula je ove influensere u prvi plan, čineći ih uticajnim ličnostima u oblikovanju percepcije potrošača.


Broj influensera doživeo je eksponencijalni rast, sa milionima na različitim platformama. Samo Instagram ima više od milijardu mesečno aktivnih korisnika, a značajan deo ovih korisnika prati influensere. Prema najnovijim podacima, preko 90% marketing stručnjaka veruje da je influenserski marketing efikasna strategija, dodatno podstičući uspon influensera kao ključnih igrača u marketinškom pejzažu.

 

Statistike o influenserskom marketingu


Da bismo shvatili veličinu uticaja influensera, zaronimo u neke značajne statistike. Prema istraživanju Influencer Marketing Hub-a iz 2021. godine, industrija influenserskog marketinga trebala je dostići 13,8 milijardi dolara te godine, što je značajan porast u odnosu na 9,7 milijardi dolara u 2020. godini. Očekuje se da će se ovaj rast nastaviti, sa procenom koja ukazuje na to da je vrednost ovog tržišta u 2023. godini bila nešto više od 21 milijarde dolara.


Štaviše, Instagram ostaje dominantna snaga u influenserskom marketingu, sa preko 78% brendova koji ga biraju kao svoju preferiranu platformu za saradnje. Prosečna stopa angažovanja na Instagramu iznosi 4,7%, prikazujući visok nivo interakcije publike koje influenseri mogu generisati. Rastući broj sponzorisanih postova na Instagramu, otprilike 6,1 milion dnevno, svedoči o ključnoj ulozi ove platforme u influenserskom marketingu.

 

Simboli sa Instagrama.

 

Ekonomske posledice influenserskog marketinga


Ekonomski uticaj influenserskog marketinga prostire se izvan vidljivosti brenda. Kako influenseri stiču značajan broj pratilaca, postaju preduzetnici u vlastitom pravu, monetizujući svoj uticaj kroz partnerske odnose sa brendovima, sponzorisane sadržaje i partenrski (affiliate) marketing. Ova promena stvorila je novu vrstu digitalnih preduzetnika, doprinoseći rastu “gig” ekonomije.


Influenseri raspolažu značajnom ekonomskom snagom, pri čemu neki najsupešniji influenseri i poznate ličnosti kao što su sportisti naplaćuju honorare od stotina hiljada dolara za jedan sponzorisan post. Ekonomski efekat talasa očigledan je kako influenseri ulažu u stvaranje sadržaja, zapošljavajući timove i sarađujući sa brendovima, time podstičući različite industrije povezane s influenserskim ekosistemom.

 

Izazovi i kontroverze


Iako su influenseri postali ključni u savremenom marketingu, ova industrija nije bez izazova i kontroverzi. Pitanje autentičnosti često se javlja, sa nekim influenserima suočenim sa kritikama zbog promocije proizvoda koje možda stvarno ne podržavaju. To je dovelo do povećane pažnje i poziva na transparentnost u partnerstvima između influensera i brendova.
Osim toga, zasićenost tržišta influensera predstavlja izazove kako za brendove tako i za same influensere. Sa porastom broja influensera, konkurencija za pažnju publike se pojačava, što čini ključnim izbor brendova pažljiv odabir influensera koji se slažu sa njihovim vrednostima i ciljnom demografijom.


Sve je češće da se kompanije odlučuju na saradnju sa takozvanim nano (39% kompanija) ili mikro (30%) influenserima umesto sa makro influenserima (19%) ili poznatim ličnostima (12%). Na ovaj način oni preciznije dopiru do svoje ciljane publike i grade veće poverenje sa njima.


Influenseri su, dakle, neosporno postali ključni igrači u savremenom pejzažu marketinga. Njihov uspon i značaj ne mogu se ignorisati, a statistike i ekonomske činjenice jasno ukazuju na uticaj koji imaju na potrošače i industriju u celini. Kako ova industrija evoluira, ostaće zanimljivo pratiti kako će se influenseri integrisati u budućnost digitalnog marketinga.


Za još interesantnih tekstova, pratite naš sajt!
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar