19.05.2022 Komentari: 0

Da li biotin sprečava opadanje kose?

Na više mesta može se pročitati da je 100 opalih dlaka dnevno nešto normalno. Međutim, svako ko se suočio sa ovim, ne oseća se da je to nešto prirodno. Naprotiv. Za mnoge je zabrinjavajuće i nosi veliki potencijal da utiče na kvalitet života. Zato se sa pravom pitamo zašto opada kosa.

devojka-zadovoljno-ceslja-svoju-kosu


Uzrok drastičnog opadanja kose utvrđuje se analizama koje predloži lekar opšte prakse ili dermatolog. Najčešće se prolazi kroz mnogo ispitivanja da bi se ustanovio okidač. Ipak, ono što se do sada zna jeste da su mogući uzroci sledeći:

 

  • Nasledni faktor;
  • Starost;
  • Stres;
  • Nedostatak biotina;
  • Nedostatak gvožđa;
     

Na pitanje zašto kosa opada doktori često odgovaraju da to može biti povezano i sa nekom značajnijom promenom u životu koja poremeti parametre u organizmu:

 

  • Trudnoća – Oko 15. nedelje mnoge trudnice priimećuju veće opadanje. Najčešće je to zbog povećanog nivoa estrogena.
     
  • Hormonski disbalans – Kod žena je ovo često u slučaju policističnih jajnika, te ako vam ginekolog otkije ciste, a primetili ste i povećano opadanje, verovatno su ove dve stvari povezane.
     
  • Određeni lekovi – Možda vam određeni lekovi izazivaju promene u organizmu koje utiču na opadanje. Ipak, ne prekidajte terapiju samoinicijativno, nego se posavetujte sa lekarom.

zena-prolazi-prstima-po-kosi

 

Razloge opadanja možemo tražiti i u stanju kože glave (skalpa) i dlake

 

  • Psorijaza – Čest je poremećaj koji se manifestuje u belim tačkicama sličnim peruti. Uzrok je najčešće pad imuniteta.
  • Alopecija – Nastaje kada se na neki način unište folikuli dlake nakon čega kosa ne može da izraste.
     

Koji god da je koren problema, svi brže bolje žele bujnost i volumen nazad. Zato je kako sprečiti opadanje kose pitanje na koje mnogi traže odgovor. Rešenje zavisi od uzroka. Kada analizama otkrijete šta je izazvalo opadanje, moći ćete na to i da se usmerite. Međutim, svakako su poznati određeni saveti koji nikome ne mogu da škode:
 

  • Pojačajte protein u ishrani – Pogotovo ako ste vegani ili vegetarijanci. Pronađite način da protein unosite putem namirnica biljnog porekla
     
  • Vitamini – Pojačajte vitamine A, B, C, D, E, cink i gvožđe
     
  • Mediteranska kuhinja – Ubacite na dnevni meni sveže povrće i voće
     
  • Nega – Negujte kosu, pogotovo ako se farbate ili koristite neke uređaje za stilizovanje. Tada vam je nega dva puta više potrebna. Kada pogledate ove savete, čini se da pitanje kako sprečiti opadanje kose i nije toliko teško. Ključ je u balansu. U hrani, poslu i svemu što radite.

U nastavku teksta pozabavićemo se vezom biotina i kose budući da se često dovodi u vezu sa rastom nove kose. Da li je baš tako?


Biotin i kosa


Sigurno ste na proizvodima za kosu videli natpis „sa biotinom“. Šta je uopšte biotin i koja je njegova veza sa kosom. Biotin je zapravo vitamin B7 koji se unosi hranom i suplementima. Smatra se da ima pozitivno dejstvo na kosu i neki idu toliko daleko da kažu da biotin pomaže u rastu nove kose. Ipak, dermatolozi to demantuju.

 

Naime, veza biotina i kose potiče od toga što su osobe sa problemom opadanja kose često imale nedostatak biotina u organizmu, te je ta veza napravljena na taj način.

Međutim, često se postavlja pitanje da li biotin pomaže rastu nove kose. Dermatolozi su skeptični. Oni ističu da biotin pomaže u jačanju i bujnosti postojeće kose, a ne može da utiče na rast nove. Dakle, ako je neki muškarac oćelavio, biotin mu neće pomoći u izrastanju nove.

 

Biotin tablete za kosu


Osim kozmetičkih preparata sa biotinom, apoteke i drogerije prepune su biotin tabletama za kosu. Kada se one preporučuju?
Doktori kažu da se one mogu uzimati ako analize pokažu da imate nedostatak biotina. Tada se biotin tablete za kosu prepisuju samostalno ili češče kao kompleks vitamina B. Potrebna dnevna doza za odrasle je oko 30 miligrama, ali i ako preterate, ne brinite. Višak ćete izbaciti urinom.


Iako nisu štetne, doktori kažu da su retki slučajevi deficita biotina u organizmu jer dovoljne količine uglavnom unosimo hranom.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar